Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

На какъв процесор да уча учениците?
Иди на страница Предишна  1, 2, 3

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Desert Leo
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Юни 16, 2005 18:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Не бих казал, че е провал. Просто образователната система в частта си свързана с електрониката (според мен) продължава да е неадекватна на съвременните изисквания и реалности. Така беше, когато бях студент, а както чувам - така е и сега.
Пълниха ми главата с теория, която не ми е необходима сега, вместо да изучавам по конкретни и практически неща. За какъв дявол ми беше зонната теория на твърдото тяло и физиката на полупроводниците, като специалността ми е по-практическа.
В същото време, практикумите бяха с транзистори SFT308 и то n-та употреба!!! Малко по-невнимателно огъване на извода и ... ти остава в ръката. 741 беше върха, таймер 555 - страхотно нещо, без познаване на вътрешната структура на 723 не се вземаше изпита и т. н.
В същото време четях списание "Electronics" и виждах как хората използват страхотни елементи.
За какъв дявол се учи 386??? Дори P4 е безсмислено! За производство на компютри в България ли? Едва ли! За да се използва PC, независимо за какво, не е необходимо да се стига до дейташийта на процесора.
Електрониката изобщо е толкова бързо развиваща се сфера, че един специалист за да остане такъв трябва строго да се специализира, за да може да следи новостите в своята тясна област. Иначе, човек става луд от информация за смилане. Някои ще успеят, но не всички. А смисъла на образованието не е да създадат само няколко гения, а всички завършили да се реализират добре. Затова получават заплати професорите.
Ох... тя темата няма свършване.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Sentinel
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Чет Юни 16, 2005 23:38    Заглавие: Отговорете с цитат

знаеш ли как виждам нещата аз, Leo, мисля че която и да е сфера на инжинернга да погледнеш, вече скоростта на развитие е непосилна за тежката образователна система .. мисля че начина е да ти покажат основите, и то така че да ги разбереш .. практикума е важен, но там можеш да направиш много повече сам за себе си отколкото университета за теб .. затова мисля че зонната теория трябва да се учи... което обаче в никакъв случай не значи че няма нужда от нови дисциплини или реформи въобще
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Desert Leo
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Юни 17, 2005 18:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Съгласен! Или както казваше един мой преподавател - нашата задача е да ви отворим стаята и да ви покажем кое къде стои. По-нататък сте вие.

Обаче може малко по-близо до практиката.
Върнете се в началото
elektronchika
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пет Юни 17, 2005 21:57    Заглавие: Отговорете с цитат

ами просто попитах, стана ми интересно. аз колкото и да се мъча да се уча на ползвам някакъв процесор, нищо не отбирам. може би проблема е в мен, май не съм от най-схватливите Sad
Върнете се в началото
инж.Васил Сапунджиев
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юни 18, 2005 6:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Когато човек научи нещо, му се вижда след това елементарно. На мен са ми проблем сега Atmel-ите и Pic-овете. Най-големият проблем ми е, че не зная на кой от тях да наблегна. С 6800 могат да се дават и занапред достатъчно добри знания, защото основната цел е, да запознаваме учениците с непреходните неща – процесор, регистри, памет, периферия, а конкретният контролер е само средство за онагледяване. Това средство може да се променя във времето. Проблемът ми е, че със 6800 не могат да се правят практически устройства при условията, с които разполагаме в училище.
Между другото открит е форума на МОН. Можем там да дискутираме темата не само за процесорите, а въобще за професионалното образование. Мисля, че по този въпрос трябва да се чуят мнения на хора, които са станали вече добри професионалисти, защото те са наясно, как се постига това.
http://www.minedu.government.bg/forum/forums/show/4.page;jsessionid=AA00E2D2799CB97245643ECC2F47A5BD
Върнете се в началото
Desert Leo
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юни 18, 2005 7:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
ами просто попитах, стана ми интересно. аз колкото и да се мъча да се уча на ползвам някакъв процесор, нищо не отбирам. може би проблема е в мен, май не съм от най-схватливите

Електрончик, проблема е наистина в теб самия! Обаче, не е в това, че не си схватлив. Напротив! От постингите ми правиш впечатлението, че си интелигентен и схватлив младеж. Според мен определено имаш бъдеще в електрониката. От теб зависи да го постигнеш. Проблемът ти е, че много бързаш. Бързай бавно!
Още от никнейма ти прозират претенции, за които ти е рано. Захвашташ се с неща, които ти губят времето (осцилоскопа).
И други ти го казаха - учи английски! А в електрониката карай "Step by step". Вземи един Пик и сеопитай да конструираш нещо просто и да напишеш сам програмата. Готовите набори (часовника-перка) са за съвсем начинаещите и имат за цел да ги "запалят". При теб този етап е отминал. Готовите набори с готова програма на нищо няма да те научат.
Между другото, имам грях към теб, но все не ми остава време да отскоча до пощата. Приготвил съм ти една кутийка с транзистори и диоди. Сега му е времета да ми кажеш, ако желаеш да получиш ТТЛ ИС (броячи, 7-сегментни дешифратори, ЛЕ). Мога да ти изпратя и един PIC12F675, обаче ще ти трябва програматор през ЛПТ. Серийния на "М-К" няма да свърши работа.

Инж. Сапунджиев, предложих ви Пикове, защото са евтини, достъпни и с широка номенклатура. Един PIC12F675 струва около 2,50 лв. с ДДС в Комет. Доставят ги чрез Спиди куриер на място с наложен платеж.
Един такъв го препрограмирам вече над 100 пъти. използвам елементарен паралелен програматор и програмите МПЛАБ и Уинпик (безплатни). Този Пик заедно с термодатчик ДС18Б20 на Далас играе ролята на цифров термометър. За по-сложни проекти има 16-та и дори 18-серия - по-скъпи, но с повече изводи и възможности. За 12-та и 16-та серия - 35 команди! Структурата се различава па наличиета на различни перифирни модули, но ядрото е едно.
Върнете се в началото
elektronchika
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юни 18, 2005 21:07    Заглавие: Отговорете с цитат

не се къхари, това не е грях, все пак си зает човек. ама не знам дали пика ми го подаряваш - ако да, искам Laughing . и разни там дешифратори и др. може да ми пратиш, няма да се обидя. аз че съм схватлив, да, и родителите ми все ми го повтарят, но май не съм много постоянен. трявба лятото да се хвана по-сериозно да се занимавам, но ще видим какво ще стане. айде, да не говоря повече глупости за сега поне Rolling Eyes
Върнете се в началото
Desert Leo
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юни 18, 2005 21:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Пика го имаш като подарък или ..., а не!!! Подарявам ти го само, ако тук ми обещаеш сериозно да се заемеш с него!!!
Аз не съм богаташ, но помня ХОРАТА, които ми помагаха, когато бях на твоята възраст и с доста под твоите познания и възможности - просто ние и времето бяха/ме такива. Именно като благодарност към тези ХОРА, които ми помогнаха на времето ти подарявам тези елементи.
И слушай родителите си! Те те познават най-добре и са твоята най-силна опора, поне за сега. Аз нямах възможност да получа професионална подкрепа от моите родители, но те пак ме подкрепяха (и продължават да го правят) както и колкото можеха!!!
Успех млади приятелю!!!
Върнете се в началото
elektronchika
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юни 19, 2005 11:06    Заглавие: Отговорете с цитат

ами не обащавам Rolling Eyes . аз имам 2 16ф84а и може би с тях ще се позанимавам.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3
Страница 3 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети