| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
lazybastard Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 16, 2017 21:20 Заглавие: Сваляне на напрежение без DC-DC конвертор |
|
|
Здравейте! Знам, че може би въпроса ми е малко тъп, но имам известни пропуски в основите на електрониката и ми е интересно. Имам едно старо винтовертче с вградена батерия, която не иска вече да се зарежда. Отворих го и установих, че всъщност има 4 последователно свързани акумулаторни батерии 1.2В, които са се разтекли и е ясно, че вече няма да вършат работа. Щях да го хвърлям, но тъста ме помоли ако мога да му го преправя да си го връзва към акумулатора, да си го ползва докато е на полето. Да, но като гледам моторчето е на 4.8 В, а акумулатора на 12В. Ако вържа последователно на моторчето един резистор предполагам, че ще мога да го захраня директно, нали? Или трябва да направя делител на напрежение с два резистора? Каква е разликата между двата варианта?
Другият ми въпрос е как да подбера резистора?
Моята логика: При 4.8В захранване на моторчето имам ток при натоварване 2А (от спецификацията - нямам Амперметър). Изчислявам съпротивлението на моторчето R=4.8/2=2.4 Ома. По закона на Ом: Е=I1R1+I2R2; R1=( 12-4.8 )/2=3.8 Ома.
Благодаря за отделеното време! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 16, 2017 23:11 Заглавие: |
|
|
Не става. Товарът не е постоянен. И к.п.д. е никакво. Купувай акумулатои и сменяй както го е замислил прпизводителят.
Въпросът за пръднята и боята е дискутиран многократно. _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж |
|
|
 |
dodov Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 17, 2017 10:06 Заглавие: |
|
|
Направи тази схема. Свързва се между акумулатора на колата и винтоверта. При по малко натоварване, може да се постави само единия транзистор TIP 2955. Заместител на същите - MJ 2955. Транзисторите се монтират на охлаждащ радиатор.
http://prikachi.com/images.php?images/208/9184208V.jpg
 |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 17, 2017 12:18 Заглавие: |
|
|
| Додов, тези кондензатори в mF ти ли ги измисли ? |
|
|
 |
lazybastard Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 17, 2017 12:39 Заглавие: |
|
|
| Благодаря за схемата! Предполагам, че кондензаторите са в микро фаради? |
|
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 17, 2017 14:36 Заглавие: |
|
|
| Ако схемата не е импулсна, повечето енергия от акумулатора ще се изразходва като топлина. |
|
|
 |
dodov Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 17, 2017 19:54 Заглавие: |
|
|
Схемата се усложнява при положение ,че е импулсна. Тази съм я правил на няколко човека макар да имаха импулсни, накрая предпочетоха по елементарния вариант за въртене на винтоверти. Наистина отделя се топлина при макс. работа. Тези кондензатори аз ги писах, в микро фаради са!
И свързването на 7805.
http://prikachi.com/images.php?images/599/9184599G.jpg |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Сеп 17, 2017 20:25 Заглавие: |
|
|
| Ако си на акумулатор е по-разумно да използваш схеми с по-голямо КПД. Нито са по-сложни, нито са по-скъпи, а напротив. |
|
|
 |
petromaniq66 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 18, 2017 11:54 Заглавие: |
|
|
| То като че ли ще ползва винтоверта с часове... схемата няма нужда от усложняване със шим-ове. |
|
|
 |

|
|
|
 |
|