Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Свързване на активни бас каси

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
georgi11111
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Окт 18, 2017 11:24    Заглавие: Свързване на активни бас каси Отговорете с цитат

Здравейте. Попаднах на два изгорели усилвателя от активни бас каси. Клиента е направил следната връзка:от изхода на крайно стъпало във входа на пасивна тон колона и от вече активния изход на колоната е взел сигнал за активната бас каса, впоследствие на което са изгорели операционните усилватели и ценеровите диоди (BZX85C15). Поправих ги и му казах,че това свързване е неправилно, но той твърди, че от няколко години така ги свързва и работят. Пак ги върза така и отново изгоряха. Въпроса ми е има ли такъв вариант на свързване или клиента греши ?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ststefanov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Окт 18, 2017 13:05    Заглавие: Отговорете с цитат

Направете оше 10 опита и ако изгорите повече от 5 пъти, е неправилно.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ivan dimitrov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Сря Окт 18, 2017 13:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако активната колона има вход/превключвател за високо ниво на сигналът, то е нормално да може да работи и с крайни стъпала като източник. Малка подробност е че може да е предвидено да работи с по старите крайни стъпала, на изходът на които няма постояннотокова съставка. От снимките не се вижда ясно - какво има и какво не, активната колона.
Върнете се в началото
ststefanov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Окт 18, 2017 15:10    Заглавие: Отговорете с цитат

Пише, че колоната е "пасивна". Как взимат активен изход от пасивна колона, не знам.
Върнете се в началото
georgi11111
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Окт 18, 2017 15:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Пасивната тонколона има вход и изход за паралелно свързване. На входа се подава сигнал от крайно усилвателно стъпало, на изхода излиза същия сигнал за другата пасивна тон колона, която ще се свърже паралелно!
Върнете се в началото
ivan dimitrov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Сря Окт 18, 2017 19:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Като се каже - бас каса, мигновено асоциацията е с автомобилно оборудване(поне при мен). Като се каже - краен усилвател, разбирам крайното стъпало на "радиото". Крайно усилвателно стъпало вече ми звучи като автомобилен усилвател с инвертор в захранването и мощност над 50 вата. Може ли малко по подробно/ясно обяснение - какъв е случаят всъщност?
Върнете се в началото
gakal
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Сря Окт 18, 2017 21:29    Заглавие: Отговорете с цитат

Вход за "високо" ниво имат обикновено само автомобилните бас каси. И там високото ниво обикновено е до около 10V амплитуда. Дискотечна бас каса с входове за високо ниво аз лично не съм виждал ( а смея да твърдя, че имам немалки познания в тази област.) Ако в твоя случай става въпрос за такива усилватели, направи следната проста сметка - усилвател примерно 500W дава до около 60V амплитуда на входа на активната баскаса, където захранването е 2x15V. Ако случаят на твоя клиент е такъв - нормално е да гори.
Върнете се в началото
georgi11111
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Окт 23, 2017 9:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Грешката се оказа в клиента. Усилвателя има изходи за активни колони, той се е заблудил и ги е вързал на изходите за пасивните. Днес пак ми звъни и ми казва, че като обърне + и - на входа да активните тон колони свирели много по силно от колкото стандартното свързване. Довечера ще отида да видя какво пак се опитва да направи.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети