| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Ergon Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юни 17, 2005 21:33 Заглавие: Проблем с дефектнотокова защита |
|
|
Дефектно токова за защита на Merlin Gerin
Проблеми - някой свързвал ли е такова нещо и знае ли особености.
При какви условия изключва?
Ако може някои да даде по пълна схема на свъзване - от 5 проводна мрежа към защита и консуматор. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юни 17, 2005 23:20 Заглавие: |
|
|
Закупената от теб дефектнотокова защита е приложима при трифазни (не знам дали е възможно да се използва за монофазни) симетрични и несиметрични вериги. При несиметрични вериги е задължително да се свърже и неутралния проводник N. Не вивиждам какъв е проблема за свързването. Схемата е напълно изчерпателна - повече от това няма да намериш. 1,3 и 5 са входящи а 2,4 и 6 изходящи клеми. Те се връзват последователно на захранващата мрежа.
Бутона Т служи за проверка на защитата. Той симулира утечен ток, който предизвиква некомпенсиран магнитен поток, който създава ЕДН в намотката на релето, следствие на което то задейства (изкючва).
Колко парички си дал за това чудо. Мисля да монтирам едно такова на село на бойлера, че кат се къпя да не треперя  _________________
ЖИВОТЪТ ВСЪЩНОСТ Е НЕПРЕКЪСНАТА ЗАГУБА |
|
|
 |
Ergon Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юни 18, 2005 4:58 Заглавие: |
|
|
Би трябвало да е така, но не - при свързване на 3те фази и нулата и включване на несиметричен товар - електродвигател 500вата защитата изключва. При една фаза и свързана нула - не изключва.При три фази без свързана нула при най-малкия товар и изключва ???????????????
Варианта на който съм се спрял е : 3фази и на N заземителния контур - системата е 5 проводна - нулата няма връзка със земя. Ако евентуално има проблем с някоя от машините - появи се потенциал на корпуса ще протече ток към земя - защитата ще го индицира и ако е по-голям от 30mA ще изключи
Поне аз така си го обяснявам - иначе за какво са тия 30mA ?
За цената незнам - не съм я купувал аз - със сигурност е 3цифрена сума. |
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юни 18, 2005 11:23 Заглавие: |
|
|
Според мен не е трябвало да взимаш толкова чувствителен прекъсвач. Все пак защитаваш 3-фазен двигател а не човек. С тази защита ти предотвратяваш изгаряне на двигателя при отпадане на една от фазите. Според мен по-добрия вариант е 100мА или 300мА. Стандартни стойности са: 10, 30, 100, 300, 500 мА.
Ако двигателя работи в някое село, напълно нормално е фазните напрежения да не са енакви по големина и това да предизвиква задействането му. На мойто село дедото като включи ярмомелката лампите спетят с 10-20 % по-слабо. Надявам се разбра за какво говора.
При една фаза и свързана нула - не изключва А пробва ли да симулираш утечка чрез бутона при една фаза и нула ? Задейства ли се релето ?
при свързване на 3те фази и нулата и включване на несиметричен товар - електродвигател Двигателите "по принцип" са симетрични товари !  _________________
|
|
 |
Ergon Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юни 18, 2005 13:08 Заглавие: |
|
|
Става въпрос за монофазен двигател - трите фази са подвързани, но се използва само една.
При трифазен двигател защитата не отпада.
Може ли да се влия чак толкова много от не еднаквото напрежение на трите фази?
Съмнявам се да има някъде 3 фази с еднакво напрежение.
Какво означават тези 30mA ? Защитата сработва при 30mA ток на кое?
И при една подвързана фаза работи тест бутона. |
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юни 18, 2005 16:06 Заглавие: |
|
|
| Ergon написа: | Става въпрос за монофазен двигател - трите фази са подвързани, но се използва само една.
При трифазен двигател защитата не отпада.
Може ли да се влия чак толкова много от не еднаквото напрежение на трите фази?
Съмнявам се да има някъде 3 фази с еднакво напрежение.
Какво означават тези 30mA ? Защитата сработва при 30mA ток на кое?
И при една подвързана фаза работи тест бутона. |
Тази защита е предназначена да предпази от протичане на ток спрямо земя - нула по голям от 30mA през тялото на оператора на машината . Така че всеки ток по голям от 30mA протекъл между която и да е фаза и N ще задейства защитата. Ако държиш да използваш защитата с монофазен товар ще трябва Нулата = N на товара да свържеш преди защитата но тогава ще се неутрализира нейното най голямо предимство - !!!ЗАЩИТАТА НА ЧОВЕШКИЯ ЖИВОТ!!! |
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 19, 2005 0:57 Заглавие: |
|
|
Може да съм пиинал в момента, но както винаги мисля по-трезво от трезво състояние. Според мен тази защита е неапълно излишна. При двигателите или се получава късо или не .!, или отпада напрежението или не, тоест би трябвало да задейства максималнотоковата зашита на двигателя (ако има такава). Не се изключва варианта релето да е дефектно. По-добре да се допиташ до хората които са ти го продали.
Така като се замисля, дори и да не са еднакви напреженията на трите фази, при използване на нулев проводник не би трябвало да сработва.! _________________
|
|
 |
Ergon Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 19, 2005 11:40 Заглавие: |
|
|
Системата е 5 проводна - N от мрежата няма да я свързвам към металния корпус на таблото и ще бъде директно към 5 проводната мрежа. През N на защитата ще прекарам заземлението - ако има някакъв потенциал на някоя машина ще протече ток към земя и предполагам че защитата ще изключи. Машините не са занулени и са предвидени за 5 проводна система - земя и N са отделно. Ще пиша за резултата след пробата.
Благодаря за мненията! |
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 19, 2005 14:29 Заглавие: |
|
|
Така ще стане но опитай и да подадеш ток > 30mA през резистор от фаза към земя за проба дали ще сработи защитата  |
|
|
 |
marinov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юни 20, 2005 15:34 Заглавие: |
|
|
| Ergon написа: | Би трябвало да е така, но не - при свързване на 3те фази и нулата и включване на несиметричен товар - електродвигател 500вата защитата изключва. При една фаза и свързана нула - не изключва.При три фази без свързана нула при най-малкия товар и изключва ???????????????
Поне аз така си го обяснявам - иначе за какво са тия 30mA ?
. |
По принцип няма никакво значение товара симетричен ли е или не е!
Защитата следи дали има ток на утечка , т.е. ако допуснем че на някакъв домакински електроуред по някакви причини е допуснато да присъства напрежение върху корпуса / който пък от своя страна не е свързан към защитната нула / обръщам внимание че става въпрос за защитната а не работната нула/ и някой човек се докосне / и тук условията са достатъчно много и разнообразни / ще протече ток на утечка , който ще задейства дефектнотоковата защита и тя от своя страна ще изключи захранването на съответния консуматор.
По тоя начин се прекъсва протичането на ток през човешкото тяло и се предотвратяват последиците от това.За опасни за човешкия живот, долни , гранични стойности на тока в различните източници се споменават от 40 мА до около 100 мА като това зависи от редица външни фактори.
Именно затова 30 мА съвсем не е много - защитава се човешки живот! |
|
|
 |
|