Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Трифазен ток....Силнотоков техник....??
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
pilot
Гост

МнениеПуснато на: Съб Юни 18, 2005 11:11    Заглавие: Трифазен ток....Силнотоков техник....?? Отговорете с цитат

Има ли във форума силнотоков техник ? Ако някой разбира, моля да помага....
Възникна ми такъв проблем - имам помещение в което няма трифазен ток, аз обаче трябва да включа нещо, което работи на трифазен ток....та въпроса е : възможно ли е от електромера на самото помещение да се пусне още една фаза, всичко да мине през електромер за трифазен ток и по тоя начин да си имам трифазен ток в помещението....а и уреда да ми работи нормално....става дума за уредче 14-15 kW ?
Върнете се в началото
инж.Васил Сапунджиев
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юни 18, 2005 11:50    Заглавие: Отговорете с цитат

E-e-e-! По полека! Ако ставаше така и толкова лесно, нямаше да има нужда от трифазна мрежа. !5 киловата е сериозна мощност за монофазна инсталация. Има начини да се получи трифазен ток, но тази мощност е прекалено галяма. Има електронни преобразуватели, но има и по-прост начин. Едно време частниците са получавали трифазен ток, като вземат един мощен трифазен двигател, захранят едната фаза и завъртят двигателя посредством въженце. На останалите две незахранени фази се получава почти същото напрежение. Така могат да се задвижат двигатели до към 2KW.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Гост

МнениеПуснато на: Съб Юни 18, 2005 14:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Ми нали затова питам бе, Сапунджиев....благодаря, че обясни на простия пилот ква точно е работата....а тя била много сложна ! Crying or Very sad

Значи си трябва помещението да е оборудвано с трифазен ток....става дума за модерен и мощен солариум който има следните неща : 58 лампи по 160 вата, 5 лампи по 100 вата, турбо-климатик, вентилатори, говорители, автоматично отваряне/затваряне, дистанционно упр. и т.н., общо 15 киловата....
Върнете се в началото
banchev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: гр. София

МнениеПуснато на: Съб Юни 18, 2005 16:19    Заглавие: Отговорете с цитат

Пилотите съвсем не са прости Smile
Върнете се в началото
Desert Leo
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юни 19, 2005 9:03    Заглавие: Отговорете с цитат

Не разбрах, кое е трифазното от изброените консуматори?
Върнете се в началото
bobykafe
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Стара Загора

МнениеПуснато на: Нед Юни 19, 2005 9:33    Заглавие: Отговорете с цитат

Най- вероятно солариума...
ако се сещам правилно, идеята е да не мигат лампите?
Върнете се в началото
pilot
Гост

МнениеПуснато на: Съб Юли 16, 2005 16:49    Заглавие: Отговорете с цитат

Desert Leo написа:
Не разбрах, кое е трифазното от изброените консуматори?

Значи, това всичкото, което съм изброил, влиза в окомплектовката на солариума, то си е към солариума....и лампите, и климатика, и вентилатора....т.е. включва се всичко наведнъж и докато мадамата си пече дупето, всичко работи ! Laughing
Върнете се в началото
Desert Leo
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юли 16, 2005 17:27    Заглавие: Отговорете с цитат

Не ми се сърди, но от обяснението ти не не става ясно какво е трифазното в солариума и вероятно за това никой не можа да даде отговор. Ще се опитам да ти помогна, като уточна нещата.
1. Мощността от 15kW не е толкова голяма. Това е под инсталираната мощност на един апартамент.
2. Лампи и говорители се захранват от монофазна мрежа.
3. Трифазна мрежа изискват трифазните двигатели. За тях има и монофозно решение, но е по-скъпо. Едва ли обаче климатик и вентилатор са с трифазни двигатели.
4. Остава възможността консуматорите на солариума да са разделени на три части за да се захранят от трифазна мрежа, което облекчава инсталацията. Като пример - имам готварска печка Горенье, в която нагревателите (фурна и котлони) са свързани така, че могат да се захранват от трифазна или монофазна мрежа по избор - превключването става с мостове.

Провери дали и при тебе не е така. Но дори да няма мостове, ако нямаш трифазни двигатели, няма проблеми схемата да се преработи за монофазна мрежа. Обаче, дори да има и трифазни двигатели има решение - замяна на двигателите или използване на честотни преобразуватели, например.
Ако имаш схемата, можеш да я постнеш.
Успех!
Върнете се в началото
madjurov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Съб Юли 16, 2005 22:16    Заглавие: Отговорете с цитат

И печките "Мечта" са същите - предвидени са за трифазно свързване!
Дори и да стават за еднофазно свързване соларните съоръжения - 70А за една фаза са си доста ток!

Последната промяна е направена от madjurov на Съб Юли 16, 2005 22:18; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Съб Юли 16, 2005 22:16    Заглавие: Отговорете с цитат

В документа от ЕРП има указана присъединена мощност. Обикновени е 6KW. Сметни че ще ти трябва 70А ток, какви са загубите в мрежата, спада на напрежение и през каква инсталация трябва да минат тези ампери.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети