|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
vtsankow Гост
|
Пуснато на: Чет Юни 03, 2004 17:50 Заглавие: RQ:Климатици-консумация |
|
|
| Купих си климатик,но преди да го купя тръгнах да ги огледам по магазините.Навсякъде ме обеждаваха че харчел от мрежата например 1600W а отдавал 3000W.Някой може ли да ми обясни що за глупост е това?Аз съм Енергртик и не мога да повярвам на подобна глупост. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
pamporov Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 03, 2004 19:15 Заглавие: |
|
|
| Не, колега, те магазинерите, пардон, продавач-консултантите, не са наясно с материята. Принципно въпроса стои така: Самия процес при термопомпите е с по-голям КПД от традиционните ел.нагревателни уреди, и ако за отдаването на единица топлинна мощност от обикновен ел.радиатор се изисква примерно 1000вата ел .мощност, то за отдаването на същото количество топлина от климатика ще е необходимо захранването му с 500вата, не претендирам за точност а само обяснявам принципа, но ти ме разбиреш предполагам. Това е, всичко останало са рекламни трикове и фантасмагории. |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 03, 2004 19:59 Заглавие: |
|
|
Печките със съпротивителен нагревател (реотан) преобразуват ПРЯКО електрическата енергия в топлина по известната на всички формула P=U*I Климатиците работят на друг принцип http://klimatik.info Ще поясня малко (например за режим отопление). В стаята има например 50 куб.м. въздух (за простота изключваме останалото). Тях трябва да ги загреете например от 0 до 20 градуса. Тази топлина може да я вземете от външния въздух, като например през външното тяло прекарате 200 куб.м. въздух, които да охладите с 5 градуса. Та климатикът използва енергията затова - да пренася енергия от едната среда в другата, като за целта използва 2 вентилатора - вътрешен и външен да прекарват въздуха и компресор за фреона. Или ако искате - да прави ТЕМПЕРАТУРНА РАЗЛИКА между две среди, а енергията (топлината) се прехвърля от едната в другата съгласно закона за запазване на енергията.
Та когато температурата на външния въздух спадне под 5 - 7 градуса (+) температурата на външното тяло спада под нулата и влагата от въздуха замръзва по външното тяло и то се заскрежава. Това пречи на топлообмена и се изразходва допълнителна енергия (компресора работи) за да се "размрази" външното тяло, при което вътрешното не топли. В резюме климатикът работи по - добре при -10 сух студ, отколкото при 0 влажна мъгла.
Нормалният коефициент (или КПД - както щете го наричайте) ако НЕ ЗАСКРЕЖАВА външното тяло е около 3 (2,5 при нискокачествените евтини и 3,2 при по - качествените и скъпи). Реалният може да го изчислите сами като пресметнете (с часовник в ръка) времето, което размразява и това, през което топли. Дотук с обстоятелствените пояснения.
Проверено работят под -15 градуса Fujitsu General, Hitachi и Panasonic. Чувал съм отзиви, но не съм видял лично за Mitsubushi и Carrier (техен бил първият климатик).
Докъм -12 добре и -15 със зор работят LG и Samsung.
Това е за фреон R22, който скоро ще го забраняват. За фреон 410 и др. видове "екологичен" са отскоро на пазара и информация по - подробна освен Panasonic инвертор който работи не мога да кажа.
В режим на охлаждане ВСИЧКИ климатици работят. Разликата е само в КПД.
И да добавя за изсушаването на въздуха. Това става САМО при охлаждане и изсушаване, когато конденза от стаята излиза през съответната тръба навън (климатикът "пикае")
ИНВЕРТОР е всъщност трифазен регулатор на оборотите на компресора. Дава малко предимства - по - точно регулиране на зададената температура след достигането и. С обикновен регулатор компресора включва и изключва (точно като хладилника Ви) и има 1 мин празна работа докато влезе в режим. Това добавя няколкостотин лева в цената и не пожелавам на никого да изгори при токовите удари, характерни за нашата електромрежа, особено когато не е подземна. По ефективни са т.нар SCROLL компресори, с които са оборудвани повечето инверторни модели.
Закачка: като е "много добре" някой да е видял хладилник с инвертор?
И тъй като съм специалист по електроника, а не по хладилници кажете си мнението:
Казаха ми, че никой климатик не работи под -20 защото фреона замръзвал на -23(24) а пък цикъла на Карно (много отдавна го учих и съм го забравил. . . .).
А иначе аз имам Hitachi 14 и Panasonic 9.
Това съм го писал преди повече от половин година. Ако искаш се запознай и с мненията на останалите http://www.comexgroup.com/forums/index.php?&act=ST&f=16&t=4749
Да не идваш от data.bg с това RQ??? Тук НЕ Е необходимо. _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж |
|
|
 |
Vlado0549 Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Юни 05, 2004 4:23 Заглавие: Благодаря... |
|
|
| Благодаря за изчерпателните отговори,наистина ми помогнахте да се "осветля" |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|