|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ikarlo Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 03, 2019 15:02 Заглавие: Ултразвукова вана |
|
|
Здравейте! ЧНГ на всички!
Имам въпрос дали има и други подобни случаи: Ултразвукова вана SilverCrest SUR46C2 спряла да работи малко след изтичане на гаранцията. При отваряне - никакви следи от видими повреди (обичайните електролити, силови транзистори и др.). Не тръгва таймера - безжизнен при подаване на 5-те волта. Процесора HT48R063B няма никакви признаци на живот, макар че платката е във вида както е слязла от конвеира. Ваната е работила без проблеми, изключена и при следващ опит за пускане - няма никой. Като шунтирах таймера ваната си заработи.
Ситуацията идеално се описва от онази апокрифна теория за програмиран срок на работа, заложен в софтуера. Оторизираният сервиз не се занимава с ремонти, а само подменя (в гаранцията, разбира се). Известно ми е как ще се ползва ваната занапред - външен таймер или присаждане на PIC (какъвто аз мога да програмирам).
Любопитно ми е само - дали се потвърждава посочената по-горе теория?
т.е. има ли и други подобни случаи, или просто е мал шанс? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
wesko dilow Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 03, 2019 18:29 Заглавие: Ултразвукова вана |
|
|
| Подсети ме в понеделник на лични или на 0896628626,имам две такива огърмели и опушени на дъното,да ги разваля и проверя дали евентуално е жив процесора. |
|
|
 |
RM Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 03, 2019 21:52 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Ситуацията идеално се описва от онази апокрифна теория за програмиран срок на работа, заложен в софтуера. |
Предполагам че притесненията ти са неоснователни. На първо четене това малко 8битово 1к- ROM 64 бита - RAM микроконтролерче , изпълнява инструкции от ROM памет . За твоите подозрения е необходимо да има нещо подобно на флаш, вътрешен или външен EEPROM по който контролера трябва да може да пише променлива, нещо подобно на брояч, но енергонезависим. Опитай да направиш брояч на включвания с един PIC който няма EEPROM, и не може да пише по флаша си, поне аз не мога.
А въпросната теория не е апокрифна, а документирана. Имаше един преведен филм , последно по Ютуб. Нещо от сорта "Купи счупи хвърли"
На мен най голямо впечатление ми направи 110 годишния рожденния ден на една електрическа осветителна крушка с нажежаема жичка. |
|
|
 |
ikarlo Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 03, 2019 23:04 Заглавие: |
|
|
Аз също имах съмнения за възможен енергонезависим брояч, при положение, че това е OTP. Вярно е и това, че тези кондензаторни захранвания са отвратителни за електроника, а камо ли за процесори. Под кондензаторно захранване разбирам, че с кондензатор се ограничава тока (вместо резистор, който ще грее доста). Те стават само за зареждане на груби акумулатори. Този ценер, дето прави 5V, може да оцелее при пик от мрежата, но не се знае какво пропуска след себе си. Даже не е необходимо пренапрежение - достатъчно е някой стъмен фронт при включване на щепсела.
А за тази крушка в американската пожарна знам от повече от 10г - даже съм я ънаблюдавал онлайн. Между другото преди мнооого години имах такава крушка! Моят дядо е бил "пали-гаси" в тогавашното електроснабдяване (т.е. изпълнявал е ролята на съвременните фоторелета). Та от него ми беше останала една такава крушка, само че на 150V. Бях хлапак и щом почнах да поразбирам от електричество, естествено я включих на 220V и тя свети доста време преди да се пръсне балона и продължи да свети още няколко минути без балон. Ще кажете -невъзможно! Да, ама не беше с волфрамова спирала, а с графитна пръчка и то някъде 1 - 2mm диаметър и 10mm дълга (по спомен). |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|