|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
rosen_s Активен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 19, 2019 12:38 Заглавие: |
|
|
Киселинният флюс става проводим, особено като го хване влагата.
Ако го ползваш, после трябва платката да се мие на течаща вода със сапун и четка за зъби.
Затова с хубав тинол и повече колофон трябва да стане.
На CYNEL са добри, има ги на Елимекс-а. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 20, 2019 6:16 Заглавие: |
|
|
Никакви киселинни флюсове! Да не калайдисваш бакър??? Механично почистване и флюсза електроника! После всичко се почиства с коресилин примерно. Водата и сапуна са добър вариант за сваляне на замърсявания кто мазнотии или наслоен прах. Използвай адекватен по мощност поялник, защото ако не можеш да загрееш добре мястото на спойката рискуваш тя да стане студена. Дългото по време топлене не върши работа. В рамките на 5 секунди максимум спойката трябва да бъде перфектна! _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
Jet Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 26, 2019 23:32 Заглавие: |
|
|
| denyo написа: | Свалих калая от всички, почистих крачетата до метален блясък, намазах ги с флюсова паста и ги запоих. Въпреки че дефекта изчезна, спойките не мисля че станаха добре. Може би с някакъв киселинен флюс ще опитам нататък. На захранването също изглеждаха зле, минах ги и тях.
|
Не помага, колега. Не помага.
Брутални битки съм водил с ВТ 84 и ВТ 85 по отношение на спойките на ИТК и на платките. Единственото, което успяваше да закрепи нещата за поне една година беше сваляне на колчетата, брутално изчегъртване на покритието им докато остане гол месинг, и след това калайдисване.
Другото, с което съм имал успех, но то беше за кратко, понеже свърших количеството - от една от склададжийките във Ворошилов бях взел една шепа колчета за платките на ворошиловските телевизори София 81. За тези, които не знаят - въпросните колчета бяха посребрени, и то доста дебело. Докато имах където съм сменил на някое ВТ колчетата (когато го правех сменях всичко наред) никога повече не ми се е върнало за студена спойка на колче.
Не зная ще ти бъде ли полезен моят опит. Може да измислиш от къде да вземеш някакви други колчета за платките с подобен размер, които да са с прилично покритие. Аз отдавна нямам останали колчета. Може да има едно две шасита от София 81 или Колорстар където живеех, но не живея там от 10 месеца и няма как да помогна освен с думи.
Добавка:
Флюсове никога не съм ползвал освен този, който си беше в западногерманския тинол от преди 89-та година. Имах късмета да купя няколко макарички от него и изкарах доста дълго време. Когато го свърших съм ползвал само колофон. Или колофон за цигулки, или колофон за анализи. Никакъв колофон от магазините за електроника, защото е пълен с какви ли не боклуци и повече бели прави.
Друга болежка на ВТ 84 и ВТ 85, но ВТ 84 някога много страдаше от тая болежка бяха 12-те волта. Едва ли не за щяло и нещяло се налагаше да се сменя крайния транзистор и един от двата други. Накрая ми беше писнало и при каквито и да било съмнения сменях BD-то плюс двата малки транзистора. Тримера за регулиране на 12-те волта също си беше калпав. По спомен 12-те волта се настройваха на повече от 12, но не вярвай на паметта ми. Върти ми се 12,7 или 12,8. Подчертавам - спомените са мъгляви. Твърде много години са минали от времето когато съм ремонтирал ВТ. Възможно е отражението на промените на картината в звука да идват от 12-те волта.
ИЗРИЧНО НЕ РАЗЧИТАЙ НА ПАМЕТТА МИ ЗА 12,7 ИЛИ 12,8. _________________ Да живее негово императорско величество Клинг Надменни!!! |
|
|
 |
vladimirstanoev Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 28, 2019 21:08 Заглавие: |
|
|
| denyo написа: | | Към момента остана един лек дефект - видеото малко влиза в звука. Чува се леко бръмчене което се променя в зависимост от картината. Ще се радвам някой да подскаже какво може да се направи. Настройка на някой филтър в МЧУ-то може би. Но кой и как да го намеря, идея си нямам. | Първо превключи BG/DK на декодера и ако няма ефект, тогава може леко да завъртиш L1+L3 или L2+L4 на платката за звука, съответно за 6.5 или 5.5MHz.
Внимавай защото ако си пуснал BG, а въртиш бобините за DK, може да развалиш и двата стандарта
Дали си се справил добре ще разбереш, ако докараш чист звук и на двата стандарта  |
|
|
 |
denyo Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 26, 2019 17:01 Заглавие: |
|
|
Много благодаря за съдействието! Но ще ме измъчи явно тоя юнак. Не го знам дали изкара и месец и пак дефект. Работи около час нормално и в един момент за кратко в звука се чува шум сякаш няма сигнал, екрана става черен но пък звука се възстановява нормален. Отоплението продължава да свети. Ако ТВ се изгаси за малко и се включи, че чуват някакви пробиви в него. Ако се остави дълго време изключен да изтине, пак тръгва за около час норнално. Смених каскадата - държи се по същия начин. Измерих с мултицет някои напрежения преди и след дефекта:
катодите 120V -> 158V
първа решетка -10V -> -9V
ускоряващото 373V -> 354V
крачетата на захранването съответно:
1. 0V -> 0V
2. 42V -> 36V
3. 202V -> 205V
4. 0V -> 0V
5. 296V -> 301V
6. 0V -> 0V
7. 0V -> 0V
8. 3V -> 0V
9. 126V -> 126V
Знам, че никой не ми е длъжен да се прави на дедектив, но все пак, ако някой реши, ще се раздвам на насоки. Кинескопа е много запазен и това ме мотивира да го подкарам.
 _________________ Евтини златарски везни.
Козунак на конци се прави лесно, стига да имаш точната рецепта - kozunak.top |
|
|
 |
vladimirstanoev Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 27, 2019 19:47 Заглавие: |
|
|
| denyo написа: | 120V -> 158V
8. 3V -> 0V | Първото измерване показва, че спира видеосигнала към кинескопа, а второто че спират синхроимпулсите към захранването.
Ако нямаш осцил смени ГХО-то, МЧУ-то и тунера от другото Търново и 99% ще налучкаме дефекта  |
|
|
 |
denyo Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 10, 2019 21:06 Заглавие: |
|
|
Май нещата отиват към тунер. Не ми се искаше, че трудно се сваля. Презапоих още спойки, но всички не съм успял за сега. Тези щифтове май са стоманени с някакво покритие. Ако ги загрея прекалено много, стават черни и вече нямат запояване. Смених ГХО платката и незнам дали заради това, но работи 3 часа без прекъсване. За сметка на това се върна дефекта, все едно силата на сигнала рязко се променя. Ако отдалеча малко антенния кабел се вижда как сигнала ту се засилва, ту намалява. Реално, когато стане най-слаб и вкарам антената, телевизора работи нормално. Започне ли да подскача картината, все едно се получава някак си свръх усилване на сигнала -телевизора изкарва прилична картина и с леко отдалечена кабел от антенния вход. При вкаран кабел, картината подскача като на видеата в началото на темата. _________________ Евтини златарски везни.
Козунак на конци се прави лесно, стига да имаш точната рецепта - kozunak.top |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|