Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Диагностициране на компресор Samsung B1215J на хладилник

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
goldenboy
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Окт 25, 2019 9:12    Заглавие: Диагностициране на компресор Samsung B1215J на хладилник Отговорете с цитат

Здравейте, може ли някой по-запознат да си каже мнението за компресор на хладилник. Проблема е, че компресора се включва и изключва защитата след 5 секунди. Изводите на компресора са разположени във формата на триъгълник (два отдолу и един отгоре). Между ляв долен и върха имам 11 ома, десен долен и върха имам 9 ома, а между долни ляв и десен е пак 9 ома, където ме съмнява, че трябва да е сумарно от другите две (пускова и работна верига). Между нито един от изводите и маса няма късо. Нормално ли е това или компресора е дал на късо. Пусковото реле е с таблетка вътре и е леко нагоряло външно. Нямам на този компресор външен стартов кондензатор.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
pk123
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Окт 25, 2019 15:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Вероятно има запушен капиляр или филтър и компресорът се претоварва и изключва защитата.
Върнете се в началото
lusi blazev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Свищов

МнениеПуснато на: Пет Окт 25, 2019 18:28    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако RTC-то не изключи пусковата намотка, пак се претоварва и защитата го спира. Пусни го да завърти и веднага му прекъсни кабела за пусковата. Ако си работи, значи си за пусково реле.
RM
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Окт 26, 2019 9:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Таблетката вероятно е с нагревателче вътре и биметална пластина.
Ако има 3 намотки (както казаваш без кондензатор), може да е 3фазен с инвертор, ако има около платката, един голям кондензатор 10-20uF 500V
и е вързан за драйвера може да е линенен компресор. Ако компресора се управлява от IPM тези стойности на съпротивлението на намотките са нормални. Може да е заклинил компресора. По добре си го закарай на добър сервиз.
Надявам се обсъждаме някой нов хладилник, а не някой кръндел на 30 години.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
petromaniq66
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Съб Окт 26, 2019 17:54    Заглавие: Отговорете с цитат

И от какъв зор ще наврат инвертора в мотора? Не съм хладилен техник, но от сума време компресорите дето съм виждал са с триизводен цокъл - не помня да съм виждал трифазни за домашна употреба Very Happy . Автора каза също че няма "ГОЛЕМИ" кондензатори покрай компресора. Вие си мислите за честотни инвертори? И вместо да го кара в сервиз е по добре да докара сервиза в къщи... как се мъкне хладилник? То и пари иска, особено и за нов компресор, зареждане и прочее.
Върнете се в началото
goldenboy
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Окт 28, 2019 21:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Проблема е, че на едно село и най близкия ми сервиз е на 40 km. Не е трифазен, не е и стар. Може би на 5 години, малък си е хладилника, ELITE, 144 см висок, обикновен, без електроника. Има един термостат вътре, компресор и пусково реле с до него защита от претоварване по ток и това е. Елиминирах пусковото реле тази седмица като си ходих на село и като развърти компресора и откачам пусковата верига, но пак спря след 5-6 секунди, тъй като изключи защитата, която загрява доста на пипане. Друго няма какво да е ако не е компресора. Дали си струва да му сменям компресора? Като гледам по 100 лв. са и нагоре, а и божа работа дали ще искат да източат фреона за да не се доплаща и за него тъй като няма сервизен вентил за източване. Ще видя каква сума ще ми искат за цялата работа.
Върнете се в началото
RM
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Окт 29, 2019 12:39    Заглавие: Отговорете с цитат

Досега ми до хладилници е само с много скъпи американци ... сменяй го тоя компресор заедно с релета и кондензатори и спирай да мислиш за него.

Сигурен съм че на тези обикновенните хладилници, като им спреш захранването и като го пуснеш след секунди, не може да се развърти
компресора, поради налягане на газ вътре в буталото, тогава за няколко секунди изключва защитата. След това като се възстанови захранването, газта е освободила и тръгва без проблеми, освен компесора има и други причини за включване на защитата. Но това по добре си знаят хладилните техници.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети