| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
genhack Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 23, 2005 17:25 Заглавие: Трансформатор Въпрос |
|
|
Здравейте. Понеже съм нов в областта(може би няма нужда да го казвам,най-вероятно ще си проличи) имам няколко въпроса. Взех един лампов усилвател от радио+грамофон Респром(незнам точния модел,мога да кажа,че е от онези големи колкото шкаф) и сега се мъча да го подкарам. Ако подам сигнал тонколоната свири така че все едно не съм ползвал усилвателя - Възможно ли това да е от изгоряла лампа?
А ето и съществения въпрос,отговора, на който е вероятно много лесен, но просто няма кой да ми го каже. Та... Трансформаторът,в който влиза ел. тока е доста обемен и на него пише няколко неща, които незнам. За да обясня ще приложа снимка: http://genhack.hit.bg/usilvatel/usilvatel.JPG
Какво означават числата,в/у трансформатора. Идеята ми е да го използвам за друг усилвател,който ще купя. Каква мощност мога да изкарам. Впрочем има и още един по-малък трансформатор в/у усилвателя, но на него не пише подобни неща. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 23, 2005 17:33 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Какво означават числата,в/у трансформатора. |
Брой навивки и сечение на проводника с който са навити.
Трудно ще използваш трансворматор от лампова техника за нещо друго (нелампово) без да го пренавиваш.
Малкия трансформатор вероятно е изходен - към говорителите. |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 23, 2005 17:35 Заглавие: |
|
|
| По това което пишеш,си личи че си абсолютно начинаещ.Защо не започнеш от нещо по просто,например мигалка,светофар,някое звуково ефектче,а се мяташ на лампов усилвател??? |
|
|
 |
genhack Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 23, 2005 17:37 Заглавие: |
|
|
Благодаря за бързия отговор, RC.
Надеждата ми умря! Тогава можете ли да ми кажете къде да търся проблема на този усилвател,че не усилва. Знам, че става доктор по телефона,ама все пак ориентировъчно. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 23, 2005 18:19 Заглавие: |
|
|
По начина който си описал проблема ще е доста трудно да се даде смислен отговор, но след като все пак свири, то едва ли това е проблема: | Цитат: | | Възможно ли това да е от изгоряла лампа? |
Ако не бъркаш нещо радикално.
Какъв е източника на сигнал?
Къде го подаваш (на какъв/кой вход)?
Какво точно означава това: | Цитат: | | Ако подам сигнал тонколоната свири така че все едно не съм ползвал усилвателя | на мен не ми е съвсем ясно? |
|
|
 |
genhack Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 23, 2005 18:30 Заглавие: |
|
|
| Сигнала го вземам от звуковата карта и когато свържа кабела директно към тонколоната се чувя,макар и слабичко. Когато свържа колоната към усилвателя и подам сигнал през входа(има си букса за външен източник-там беше влкючен грамофона) колоната свири по-същия начин както,когато я вържа директно към звуковата карта. Дори ми се струва на слух, че е по-зле - има някакви изкривявания. За последното твърдение не съм 100% сигурен. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 23, 2005 19:01 Заглавие: |
|
|
Ако под тонколона разбираш пасивно тяло в което има само говорители и най-много някой и друг филтър, то и това: | Цитат: | | Сигнала го вземам от звуковата карта и когато свържа кабела директно към тонколоната се чувя,макар и слабичко | е напълно нормално, но никак не е безопасно за изхода на звуковата карта (можеш да го "спукаш" ако вече не си го направил).
Въпросната тонколона има малък импеданс (съпротивление), обикновенно нещо от порядъка на 4,6 или 8 Ома, а изхода на картата е предназначен за съвсем друг товар.
На изхода на въпросния усилвател нещо пише ли?
Ако пипнеш входа на усилвателя с пръст чува ли се нещо в колоната?
Ако имаш колонки за компютър - включи ги към картата и виж работят ли още?
Ще пренеса темата в друг раздел. |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Чет Юни 23, 2005 19:53 Заглавие: |
|
|
Това за изхода на звуковата карта съм го чувал и затова пробатата я направих за не повече от няколко секунди. Звуковата карта си работи. При пипане на входа на усилвателя не се чува нищо.
Ще спра малко с въпросите, докато се пообуча малко,защото иначе едва ли има смисъл вие да се мъчите да изкопчите някаква информация от мен, а аз да давам некомпетентни отговори. |
|
|
 |
madjurov Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 23, 2005 22:51 Заглавие: |
|
|
"Това за изхода на звуковата карта съм го чувал и затова пробатата я направих за не повече от няколко секунди..." Ти май се опитваш да изпревариш тока! И изглежда успяваш! Бравос! _________________ Бъдете здрави! |
|
|
 |
|