|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Мултиметър Гост
|
Пуснато на: Пет Юни 04, 2004 17:58 Заглавие: Дайте идеи как да заменя RS232 Мултиметър |
|
|
Бих искал да заменя моя RS232 Мултиметър с някакви прости и миниатюрни RS232 и USB устройства, които да мерят напрежение (0-5V, при входен импеданс като този на Мултиметъра или по-висок, 1 mV разрешение) и съпротивление (~6-50 кОма). Целта е да се вкарват данните в някакъв масив, който после аз да си го обработвам с моя програма. Дайте някакви идеи – web страници или конкретни хора, които биха могли да ми помогнат. Ако някой се навие да подхване подобен проект, нека ми пише на [email protected], за да се уговорим за условията. Благодаря предварително.
P.S. Същото съобщение току-що пуснах и в Електроника на dir.bg |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
bongo Опитен потребител

Регистриран на: 17 Окт 2003 Мнения: 347 Местожителство: Нова Загора
|
Пуснато на: Пет Юни 04, 2004 18:56 Заглавие: RE - Мултиметър към RS232 |
|
|
Ако става въпрос за мерене на постоянно напрежение - може би най-простото решение е да използваш микропроцесор PIC или AVR, който има аналогов вход и изход към RS.
Погледни този линк:
http://www.rentron.com/four-channel-ad.htm _________________ Георги Влаев, LZ3GH |
|
|
 |
Мултиметър Гост
|
Пуснато на: Пет Юни 04, 2004 21:38 Заглавие: RE - Мултиметър към RS232 |
|
|
Благодаря за линка. Обадих им се и поръчах един чип. Казаха ми, че даже ще го програмират.
Остава да се реши въпроса с мерене на съпротивление, а също с USB. |
|
|
 |
bongo Опитен потребител

Регистриран на: 17 Окт 2003 Мнения: 347 Местожителство: Нова Загора
|
Пуснато на: Съб Юни 05, 2004 5:49 Заглавие: RE RS Multimetar |
|
|
Въпроса със USB можеш да решиш, като използваш USB-RS232 конвертор FTDI232BM - схемата е много проста и чипа се намира лесно - предлага го КОМЕТ. Аз си направих такъв преобразувател и съм много доволен - много добре си работи. _________________ Георги Влаев, LZ3GH |
|
|
 |
ToHu Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Юни 05, 2004 18:01 Заглавие: |
|
|
| Да де ама не си решил въпроса никак, тоя чип има 10 битово АЦП, кето при 5 V обхват ти дава 5/1024 или около 5 mv разряд, ако вземеш в редвид грешката смятай че точноста ти отива 7-10 mV, освен това много е важно какъв ИОН ще ползваш. |
|
|
 |
Мултиметър Гост
|
Пуснато на: Съб Юни 05, 2004 19:13 Заглавие: |
|
|
Много си прав за 10-битовото АЦП. Иначе решението е много елегантно (ако изключим проблема с външното захранване). От компанията ми казаха, че след седмица-две пускат и USB чип. Ако човек си вземе компайлера им и записвачката може да си прави най-различни неща с въпросния PIC. Но, както казваш, въпросът с 10-битовото АЦП остава … Затова, в понеделник ще се обадя на фирмата от следния линк, за да видя какво те ще ми кажат:
http://www.measurementcomputing.com/cbicatalog/cbiproduct_new.asp?dept_id=352&pf_id=1535
Едно интересно решение ми предложиха в dir.bg от следния линк, но и там е 10-битово:
http://svv.on.ufanet.ru/adc.htm |
|
|
 |
Мултиметър Гост
|
Пуснато на: Нед Юни 06, 2004 0:09 Заглавие: |
|
|
Първо, да спомена за USB-то. Току-що купих RS232-USB адаптор и го пробвах с моя RS232 мултиметър през WinXP. Ами, какво да ти кажа – програмите ми са наисани на досовски QBASIC и уж вървят, ама като спънат кон. Освен това, като превключваш от единия USB порт към другия, XP-то си сменя произволно номера на COM порта и трябва всеки път да ходиш специално в Device Manager-а, за да променяш номера на COM порта. Изобщо, напълно безсмислени разправии, само и само да работи под WinXP …
Ето един линк на нещо подобно на това, което търся:
http://academic.hws.edu/geo/logger/logger.html
Ще им се обадя в понеделник, за да видя какво е положението и дали мога да купя от тях едно устройство, за да го пробвам. Добро ли е решението им, как мислиш? |
|
|
 |
ToHu Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 06, 2004 7:56 Заглавие: |
|
|
| Ами то това у-во добре, ама не разбрах ти нещо готово ли търсиш или искаш сам да го правиш. Ако го правиш цената ще е доста по ниска от на онова от линка, примерно 15$, не е и сложно, естествено ще е специализирано за целта. А ако можеш да си гопозволиш си купи нещо готово което ще е и по универсално. |
|
|
 |
Мултиметър Гост
|
Пуснато на: Нед Юни 06, 2004 16:27 Заглавие: |
|
|
| Да ти кажа, май устройството от последния линк можеш да си го събереш и оживиш и сам, и няма да излезе много скъпо, не съм сигурен обаче – ще ти драсна ред като говоря с хората утре. Ти споменаваш готово устройство, което ще е универсално, макар и по-скъпо – имаш ли линк? В dir.bg писах на Диан, че от линковете, които ми дадохте, някак апетитът ми нарасна. Сега си мисля дали не би могло да се направи нещо, което да е универсално и да работи лесно (например без външно захранване) на различни платформи и да е малко и компактно. Ако може да се избегне Windows и да работи на стария DOS, даже и през USB ще е най-добре. Не знам обаче дали по принцип може да се напише драйвер, така че през стария DOS да се обръща към USB. Изобщо, сега, при тези идеи, които дадохте ми се вижда, като че ли принципно са налице повече възможности отколкото са реализирани на практика при тези наглед прости устройства (не говоря за някаква специализирана електроника). Не знам дали съм прав. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|