| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Rogatip™ Гост
|
Пуснато на: Чет Юни 23, 2005 13:48 Заглавие: Питане относно "Home automation" |
|
|
Здравейте,
Имам къща която се намира далече, зимата я отоплявам с електрически радиатори. Идеята ми е следната, преди да тръгна за вилата, да звънна по телефона и да си включа радиаторите.
Щепсела на всеки радиатор преди да се включи към контакта за 220V да минава през "някакво (буферно)" устройство. Към линията на стационарния телефон да има вързано устройство, което след позвъняване и уторизация, да предаде радио сигнал на всяко "буферно устройство" и да се включат радиаторите.
Има ли такова животно?
Чао и със здраве |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
кк Гост
|
Пуснато на: Чет Юни 23, 2005 14:02 Заглавие: Re: Питане относно "Home automation" |
|
|
| Rogatip™ написа: | Здравейте,
Имам къща която се намира далече, зимата я отоплявам с електрически радиатори. Идеята ми е следната, преди да тръгна за вилата, да звънна по телефона и да си включа радиаторите.
Щепсела на всеки радиатор преди да се включи към контакта за 220V да минава през "някакво (буферно)" устройство. Към линията на стационарния телефон да има вързано устройство, което след позвъняване и уторизация, да предаде радио сигнал на всяко "буферно устройство" и да се включат радиаторите.
Има ли такова животно?
Чао и със здраве | Има и специализирани, също повечето аларми и телефонни централи имат такава функция. Само, че ако нещо се запали няма да има кой да забележи навреме, т.е. може би ще ти се наложи да правиш противопожарна инсталация |
|
|
 |
marinov Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 23, 2005 14:16 Заглавие: |
|
|
Знам откъде може да се набави тая част с радиоуправлението и приемниците за всеки консуматор /16А 240V/, но за другата част идея нямам!
А има ли често прекъсвания в захранването на тая вила? |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Чет Юни 23, 2005 14:40 Заглавие: |
|
|
Прекъсвания на тока има рядко, но какво общо има?
Ако не е тайна ще съм ти благодарен да ми кажеш за предавателите. |
|
|
 |
marinov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юни 24, 2005 10:18 Заглавие: |
|
|
Общото е че приемниците имат така наречения режим на обучение т.е. натиска се и се задържа бутон който се намира на приемника и едновременно с това се натиска бутон от дистанционното, с което се избира кой бутон от дис. на кое кое крайно устройство/приемник/ ще отговаря.При отпадане на захранването приемниците минават в някав общ режим и не приемат команди докато не се "обучат" наново.
А ако те интересуват мога да ти ги доставя само драсни майл. |
|
|
 |
Rogatip™ Гост
|
Пуснато на: Пет Юни 24, 2005 13:03 Заглавие: |
|
|
Ето няколко неща които открих по въпроса:
1 http://www.teracom-bg.com/single_product.php?image_br=3&sid=3&pid=0
"TCGSM100 ТЕЛЕКОНТРОЛ" - управление на уреди през GSM мрежа.
- цена 44 Евро (Произведено в България)
2. http://www.ranina.com/
"REMICON 2" - управление на уреди през стационарен телефон
- цена 100лв. (Произведено в България)
Ако някой има друга информация, моля да я сподели.
Чао и със здраве. |
|
|
 |
CATV Гост
|
Пуснато на: Пет Юни 24, 2005 16:02 Заглавие: Re: Питане относно "Home automation" |
|
|
Може да се направи и през Персонален компютър.
Там може много пове4е екстри да си направи човек.
Да си включва и изклюва, всякакви уреди и консуматори, да си сложи камери да си гледа къщата дистанционно, дори да си говори ако някой му звъни на входната врата и т.н.
Но си трябва за случая да се направи системката, аз си имам такова и на 3 места съм турил. Хубаво е да има акумулатор и УПС за да не се рестартира 4есто компа, от спиране на тока.
Ако те интересува такова решение да ти пиша още ако не, поне да знаеш че и така може  |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Пет Юни 24, 2005 19:24 Заглавие: |
|
|
| Интересуваме. |
|
|
 |
GSt Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юни 24, 2005 19:51 Заглавие: |
|
|
Да има няколко варианта:
Виждал съм устройство на софийска фирма което приема команди по телефонна линия DTMF за целта линията трябва да е цифрова и има възможност за управление на две релета с контрол на достъпа и супервижън. Т.е. можеш да си включиш отоплението и бойлера независимо.
май колегата ти е дал линк точно към него
Ако линията не ти е цифрова тогава е вжзможно да ползваш други решения Има home automation X10 протокол който позволява да се управляват крайни устройства през 220в мрежа и на негова база са разработени редица устройства. така че е възможно
X10.com |
|
|
 |
dreadx Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юни 27, 2005 0:38 Заглавие: |
|
|
| Може да свържеш някакво устройство към GSM като handsfree, или към линията на стационарния телефон, което при позвъняване да отваря връзката и оттам да декодираш DTMF и да си включваш устройствата от разстояние като към DTMF декодера (чип от типа MT8870 или нещо подобно) свържеш обикновен дешифратор и някаква логика, която примерно при "1" включва първия изход, при "2" го изключва, при "3" включва втория.. или за да не стават грешки може да направиш командите *1, *2, *3, за включване и #1 #2 #3 за изключване - само с TTL логика, без микроконтролер толкова. |
|
|
 |
|