Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

NiMH батерии и цифров фотоапарат
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Вто Юни 28, 2005 17:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Объркващо е това,че той твърди с нови батерии много снимки,като се мине време 30 снимки,може пък човека да снима нонстоп и просто да си изчерпва циклите заряд-разряд,които за маркови батерии като неговите са не по малко от 1000 или почти 3 години всеки ден Shocked Shocked
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Vladi
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Gabrovo

МнениеПуснато на: Вто Юни 28, 2005 20:16    Заглавие: Отговорете с цитат

РРМ написа:
Имам същият проблем с фотоапарат "Samsung" - Digimax 370. Акумулатори "Varta" 1900 mA.-Препоръчани в упътването на апарата.Консумация,според същото упътване 2.0 А.Измерен ток при изключен апарат 3 мА.Зареждам с ток 190 мА до 12-14 часа.Ефекта е същия .Не повече от 50 снимки.И аз не знам вече какво да правя.Външното захранване с адаптер е 3.3 В.

С такъв апарат съм снимал доста. Даже акумулаторите му са по 800ma/h. Не съм му броил снимките, но са доста повече.
ZeroFill, възможностите за няколко:
1. Зарядното да не е толкова добро, да ти е скапало батериите или да не може да ги зарежда.
ZeroFill написа:
...... С алкални от левче, левче и половина изкарва 20-30 снимки, в стендбай би бях забравил една нощ и на сутринта нямаше никой Sad

2.От друга страна, четейки цитата ти. Какво, точно разбираш под Stand By режим - забравил си да го изключиш след като си снимал, или наистина си го изключил. Ако е второто, апарата вероятно има голяма консумация в режим Stand By а това не е нормално, както всъщност ти писа и RC
Бих ти препоръчал също, ако можеш да намериш някой познат, който се занимава с електротехника. Да ти зареди батериите, но с друг заряден източник. Ако пък може да настрои и следи зарядния ток, ще разбере, в батерията или в апарата е проблема ти.
Bater
Гост

МнениеПуснато на: Вто Юни 28, 2005 23:40    Заглавие: Re: NiMH батерии и цифров фотоапарат Отговорете с цитат

Това което аз забелязах е че (друг апарат) с никел-кадмиеви 750маН прави долу-горе толкова снимки колкото с NiMH 1900. Предполагам че фотоапаратите са много капризни към тока който може да даде батерията и трябва да се ползват такива с малко вътрешно съпротивление. Предполагам че кадмиевите просто дават голям ток докато свършат съвсем а хидридните издъхват от към ток доста преди да се разредят.
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Чет Юни 30, 2005 18:54    Заглавие: Отговорете с цитат

"батер"> е прав. никелМХ батерии не са най-добри за цифрово фото- заради ефекта на паметта. наи-добри за тази цел са литиевите- през целия си живот дават постоянен ток и напрежение и се изразходват равномерно докрай.не случайно новите апарати са с литиеви батерии.
Върнете се в началото
Петров
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Чет Юни 30, 2005 23:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Имам HP850 + 2 комплекта по 4 батерии Uniross 1800mA и Uniross зарядно което ги зарежда за 8ч закупени от Метро въобще куча марка, апарата на обикновени алкални батерии не пали само на Duracel, Panasonic, и.т.н. Батериите и апарата са на 3 години и с едно зареждане ме искарват 100 - 120 снимки без светкавица.
Преди няколко месеца мой Приятел си взе ултра фаст зарядно SANYO което зарежда батериите за 2 часа и в резултат на 20тина зареждания взема че гръмна отворихме го и мога да ви кажа че SANYO дори и не са чували за този фалшификат ако и батериите ти са същите не се чуди защо става така. Вземи си едни Duracel-ки и виж как ше работят преди да виниш фотоапарата.
Мисля че единствения ти проблем е в батериите и зарядното което ползваш
Върнете се в началото
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Пет Юли 01, 2005 1:03    Заглавие: Отговорете с цитат

Стандартните батерии са 1,5V. Акумулаторите са 1,2V. Изяснете колко трябва да е номиналното напрежение съгласно документацията.
При Владо има и зареждаеми батерии 1,5V. Е, вместо 1000 държат 600 цикъла, но ако е за това напрежение друга възможност няма.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
Vendol
Гост

МнениеПуснато на: Чет Юли 07, 2005 20:49    Заглавие: Отговорете с цитат

Номиналното напрежение на обикновените батерии е 1.5V, а на акомулаторните 1.2V е минималното напрежение. Под него батериите не е добре да падат. Иначе, заредени, акомулаторните батерии дават напрежение 1.45 - 1.5 V. Аз имам canon power shot a400 и си взех батерии SONY 2100, но не са оригинални и не държат много. За това пък преди 5 години си купих VARTA 750mA NiCd и все още работят. Според мен има голяма вероятност батериите да са фалшиви или да не се зареждат както трябва и от там да им се скъсява живота
Върнете се в началото
dreadx
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Съб Юли 09, 2005 3:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Първо акумулаторните батерии са си с по-ниско напрежение от обикновените алкални и може някои устройства да се сбъркват от това и погрешно да отчитат батерията като празна. Ni-MH батериите нямат някои от проблемите на Ni-Cd и по принцип трябва да са с по-ниско вътрешно съпротивление и да нямат ефект ”памет”.

За по-сигурно може да заредите батериите, да ги поставите например в някакво фенерче и да видите колко време ще свети с тях. Така ще тествате заряда на батериите. За проверка на саморазряда може да заредите повторно батериите и да ги включите в същото фенерче след 1-2 дена.

Нямам идея обаче как различни видове и марки батерии ще се скапят по един и същ и точно по този начин. Все пак според обясненията излиза, че всички батерии в първите 1-2 месеца работят добре и после започва този саморазряд. Това би трябвало да ни насочи към зарядното - дефектиращо батериите, които започват след няколко зарядни цикъла да се саморазреждат за една нощ сами. Малко по-нататък в обясненията четем, че същите батерии ако бъдат изваждани от апарата между снимките не се саморазреждат все пак.

Желателно е да се изясни въпросът със саморазряда на батериите преди да продължим с разсъжденията по темата, и дали зарядното въобще ги зарежда достатъчно.

Също е желателно да се обърне внимание ако устройството има индикатор за състоянието на батериите на няколко нива, дали снимането започва в състояние пълна батерия и постепенно батерията се изпразва, или винаги си стои почти пълна, но след 20-30-те снимки при опит за снимане апарата се изключва.

Иначе не мога да кажа, че Ni-MH батериите не са подходящи за фотоапарати, аз ползвам такива и ги зареждам с обикновен генератор на ток със 7805, при заряден ток равен на 1/4 C и неограничен по напрежение, като ги изключвам когато се загреят до 40оС или нещо такова (нямам датчик за температура) и така си работят вече година и нещо.
Върнете се в началото
Zdrav
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Юли 12, 2005 10:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте,
Имал съм подобни проблеми. Не с цифров фотоапарат но поведението е горе долу същото.
Първия път беше с един уред за измерване на кръвно налягане(на тъщата Very Happy ). Работи с две батерии ААА след по-малко от десет измервания не може да надуе маншона и дава сигнал "LOW BATTERY". Пробвани бяха различни видове батерии и алкални и NiMH. Другия път беше с един евтин фотоапарат но не цифров, а полуавтоматичен с електроника в управлението. При него захранването беше от една литиева батерия тип CR123A (3 V). С него положението не беше така трагично щото успяваше да изщрака 3-4 ленти докато изтощи батерията. Но него за проба бях го вързал към един елементарен захранващ блок направен с LM317 и нагласен на 3 V. Апарата отказваше да заработи. Леко вдигнах напрежението до към 3.5 V същата работа - не работи. Свързвам му пак за проба някакви не помня какви батерии 2 по 1.5 V отново не "тръгва". Купих му нова батерия и сега си работи нормално.
Та от цялата тази история съм останал с убеждението че батериите трябва да имат импеданс под определена стойност. Този импеданс се увеличава при разреждане или остаряване на батериите.
Импеданса е различен и за различните типове (NiMH, NiCd, Li ...) и за различните производители. Тука искам да отбележа че ми се струва грешка това дето някой по-горе беше казал че NiMH имали по-ниско вътрешно съпротивление от NiCd. Не съм правил тестове но по книгите и от споделен опит от колеги е обратното NiCd имат по-ниско вътрешно съпротивление от NiMH при еднакви други условия (размер, капацитет ...)
Защо според мен е важен вътрешния импеданс на батериите.
Вътре в съвременните преносими уреди на батерийно захранване има в захранването я някой DC-DC преобразувател я някой LOW-DROPOUT регулатор, това са елементи за които импеданса на батериите има значение. Освен това микропроцесорите в тези уреди имат защита при рязък, краткотраен срив на захр. напрежение да се "ресетират", да се установяват в начално състояние.
Така че идеята ми е недейте да вините само производителите на батерии и зарядни устройства. Въпреки широката рекламна кампания, технологиите които използват повечето производители на преносими уреди с батерийно захранване не е съобразена със съвременното ниво на технологиите на захранващите източници - батериите.
Или поне на повечето батерии които се предлагат в България.
Нямам достатъчно опит и наблюдения, но това е временното становище на което съм се спрял. Въпросът е интересен и се надявам и вие да споделите подобни наблюдения.
мульо
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Юли 13, 2005 8:19    Заглавие: Отговорете с цитат

Преди време мой приятел имаше същия проблем, само че с безжична мишка/ ползва 2 батерии/ и клавиатура: с оригиналните батерии изкарвал отначало по 10 дена, но след време само по ден-два. Естествено решил, че проблемът е в батериите и си купил нови, като ефектът бил нулев. Взех му мишката за проби, оказа се, че консумацията и е съсвсем нормална. По-интересен беше друг ефект - захраних я от регулируем източник на напрежение като започнах да го повишавам от 0В нагоре. Мишката "захапа" чак на 2,7 В. Мисля, че изводът е ясен, поне в този случай. Проблемът моментално бе решен - купих му алкални акумулаторни батерии. Те са с 1,5 В номинално напрежение и досега - повече от година - проблемът е забравен.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 2 от 4

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети