Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Монитор DELL Р991 - въпрос
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
кк
Гост

МнениеПуснато на: Чет Юни 30, 2005 19:54    Заглавие: Отговорете с цитат

YoggA написа:
Няма нищо закачено към компа, освен монитора. От компа е извадено всичко, вкл. и кабела към ЛАН-картата, аудио систмата и т.н.
Има включени само комп и монитор, клавитура и мишка. Няма друго.

Казваш, че е опасно монитора да работи без зануляване?
Не съм много съгласен. Някаква опасност би имало, ако при включени комп и монитор се вади/слага кабла на монитора към видеокартата.

Да търся проблема в зануляването на нрежата? Проверявал съм я обстойно. Всички контакти в апартамента са проверени и са ОК.
Всички предпазители и връзки в апартамента, на етажното табло, както и на главното табло за целия вход са проверени.
Остава само да викам хора от енергото да мерят доколко гл. табло е заземено както трябва. Wink

Е, "нулата", докато дойде до деветия етаж, може да не е баш "нула". Но към компа няма нищо включено, а "друга" нула/заземяване може да влезе само през ЛАН кабела, но както писах - изваден е.

След малко го нарамвам. В съседния блок има гейм-клуб и ще го пробвам там.
Ако вадиш щепселите на компютъра, монитора и всичко останало закачено на кабели и видеокартата е здраво завинтена за корпуса няма проблем иначе има вероятност да се окажат 110волта на някой от сигналите на видеото и ще сменяш минимум видеокарта но много вероятно и дъно. Ако не вярваш премери променливото напрежение между шаситата на монитора и компютъра в изключено състояние но с контакти в щепсела. Ако беше входният кондензатор смущенията са хоризонтални дебели линии но можеш да провериш все пак да не е намалял капацитета и да кляка захранването. Провери някой от конекторите включително този на кинескопа и заземяването му да не се е окислил а също за студени спойки по видеоусилвателя (много малка вероятност). Ако имаш осцилоскоп пусни таблица на монитора (примерно един по един основен цвят или вертикални ивици) и премери (спазвайки техниката на безопастност) какво отива на катодите .
Върнете се в началото
YoggA
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: IMS

МнениеПуснато на: Пет Юли 01, 2005 0:35    Заглавие: Отговорете с цитат

@Stoy40
Това ми беше първата работа още в началото.
След греца има само един 470 мкф / 400 волта. Добре е. И греца е добре, но пак ще го погледна ...

Ще проверя пак мрежовия филтър ... между 220В и греца ... ама какво може да му се проверява ... Иначе не са икономисвали елементи ...
Но може да опитам да шунтирам индуктивностите LF и да видя в каква посока ща се променят нещата ... ако въобще се промени нещо ...

@кк /гост/
За зануляването - да, така е. Затова съм писал в поста, който цитираш, че ако всичко е свързано предварително, не би следвало да има проблеми.
Виждал съм доста видеокарти с гръмнал ТВ-изход точно по тази причина - потребителя си свързва компа с телевизора (който не е занулен чрез захр. кабел), без да ги е изключил предварително, и тази потенциална разлика му убива видеокартата.

Гледал съм сигналите на катодите, както и директно на изходите на LM2402. Нищо съмнително.
В data sheet-а пише, че тая схема е капризна от към захранване.
Vcc: +80 В ... сигурен съм че е ОК.
Vbb: +12 В - утре ще погледна пак ....
Може и да сложа по един кондензатор до към 100нФ/100В, запоени направо към изводите Vcc и Vbb на LM2402 от страна спойки на платката ... ?

Благодаря на всички, които се опитват да помогнат ...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
кк
Гост

МнениеПуснато на: Пет Юли 01, 2005 9:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Много странна работа.. Ако не е видеоусилвателя остава високите да правят проблем. Виж да не е захранването на хоризонталното стъпало - смени му кондензатора - 20 или 47мкф 200волта и сложи един 1мкФ/400волта керамичен или стирофлексен паралелно. Провери ли всички заземителни кабелчета от кинескопа дали са закачени? Да нямаш откачена маса някъде и затова да има проблем със зануляването.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети