|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
skynet Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юни 08, 2004 18:55 Заглавие: RQ: Печатни платки |
|
|
Някои моге ли да ми даде идея за калаидисване на пистите на печатни платки. Някакав химически,галванически или друг способ.
Стига да е лесно изпалнимо.
И откаде може да се закупи солдер маска,тази зелената боя.
Поздрави _________________ Помогни на достатъчно хора да получат това, което те искат
и ще получиш всичко, което ти поискаш. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
elektronchika Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юни 08, 2004 19:27 Заглавие: |
|
|
по галваничен начин става, ама трябва преди да я ецнеш да го направиш(когато фолиото е на цяло). Правиш си разтвор от син камък - 500мл. вода и 50куб. см. син камък. . . . . . .
чакай, че се обърках. ти изкаш калай, а не мед, нали?!?!?!?!?!?!??!?!?
е, за това не се сещам. там горе дето го почнах е за отлагане на мед, а не на калай.
абе, напрви го тъй - платката е изцяло фолирана с мед. натъркваш я с разтвор на колофон(колофон и спирт). на някакъв котлон в някакъв съд(метален) слагаш много калай и чакаш да се разтопи(гледай температурана да не е над 200 градуса) и потапяш бавно платката, че да не се напръскаш с горещ калай. ще стане. аз си бях направил така една малко(5 на 8 см.) и добре се получи. после по стандартният начин продължаваш процедурате(правене на пистите с маркер или лак, ецване . . . ) е, да, так се губи доста от калая, ама не се сещам друг начин.
то стана един роман туй моето, че . . . .
еми, пробвай, ама трябва текстолитът да ти е хубав, че да не се отлепи фолиото от текстолитът. иначе ще трябва да хвърлиш платката след нагряването или да ползваш "голият" текстолит за нещо друго, ама не платка де.
е, успех!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! |
|
|
 |
bongo Опитен потребител

Регистриран на: 17 Окт 2003 Мнения: 347 Местожителство: Нова Загора
|
Пуснато на: Вто Юни 08, 2004 20:46 Заглавие: Печатни платки - калайдисване |
|
|
Хи, не знам много прост начин за калайдисване( освн с поялник или с ваничка). В промишлени условия използват много химикали, разтвори и т.н. - все неща дето трудно стават в любителски условия. Аз съм пробвал с посребряване - изчистваш идеално готовата ецвана платака , измиваш я много добре в течаща вода и после я оставяш в отработен фотофиксаж за около 10 часа. Покритието е тънко, но върши работа, лошото е че вече трудно се намира фотофиксаж за черно-бели снимки, още повече отработен.... . А относно за солдера - там пък ще ти трябва сито за да го нанесеш върху платката....абе с една дума сложна работа...И все пак ти пожелавам успех! _________________ Георги Влаев, LZ3GH |
|
|
 |
skynet Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 09, 2004 9:17 Заглавие: |
|
|
Преди време,бях срещал по риските саитове,някакви химикали сас соли на калаи,които се използваха за калаидисване на платки в димашни условиа.Слага се готовата ецвана платка и след време калая се отлага варху пистите.
Вероятно трябва химиците да се питат
Поздрави _________________ Помогни на достатъчно хора да получат това, което те искат
и ще получиш всичко, което ти поискаш. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|