|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
madjurov Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 22, 2005 8:00 Заглавие: |
|
|
Си, си полезен! Благодаря! _________________ Бъдете здрави! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Юни 22, 2005 18:16 Заглавие: |
|
|
Ползувам маст.-струен принтер. Преди да пусна печата - има настройки на принтера. В настройките има качество на принтиране - там му задавам "best" и печата на паус чисто черно. Даже мастилото малко множко му идва и гърчи листа, та някой път при светенето стъклото не може да го изравни съвсвм и светлината подлизва и някои писти стават вълнообразни по дължина. Най-добре е стълото да се притиска с вакуум, но е много скъпо да се направи това нещо. При професионалните експонатори е така.
Печатам на паус, затова гърчи. На прозрачното фолио няма да го прави. _________________ Бъдете здрави! |
|
|
 |
Milen_haskovo Опитен потребител

Регистриран на: 11 Фев 2005 Мнения: 1404 Местожителство: София/Хасково
|
Пуснато на: Чет Юни 23, 2005 21:45 Заглавие: |
|
|
Напоследък покрай изборите взеха да пускат брушури, които изглежда, че ще станат за тази цел. Вземете вижте, има ги даже по вестниците. _________________ Както си работеше и спря... |
|
|
 |
ToHu Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 26, 2005 10:55 Заглавие: |
|
|
За фотометода си бях направил центрофука и копир рама, но така и не ми остана много време да пробвам с фотолака. Копир рамаа я направих спецялно за твърдия фоторезист, но пък не остана време да направя ламинатора, напуснах фирмата, а тук сега не ми се налага да си правя сам платки, в софия има много платкаджийници.
Относно лампите, цветът е без значение,важни са спектъра в който излъчват, аз бях купил черни, но не луминисцентни, т.е. една черна, поставена в фокуса на алуминиево огледало. Цялото нещо се движи по вертикала по две направляващи. Отгоре има рамка с кварцово стъкло, над нея е капак, пантите са конструирани като при тия тостери за тостове, така че да се затваря хоризонтално, отдолу на капака бях налепил 2 см дунапрен. Пробвал съм го с фабрично ламинирани платки, експонира прекрасно, не се получава разсейване, капака осигурява сила на притискане 3-4 кг което гарантира плътно прилепване. Важно е стъклото да е кварцово и да не е валцовано а лято.
p.s. а за проектирането ... аз позлвам protel ... между DXP и 99 не виждам особенни разлики освен по тромавия интерфейс, аз ползвам 99, не мисля че DXP има по големи възможности. За аутороут мога да препоръчам да ползвате SPECCTRA, протела има възможност за това, резултата е много по добър от неговия аутороут. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Юни 26, 2005 13:05 Заглавие: |
|
|
Аутороут-а е само началото на трасирането на една платка. Аз го използувам за да свърши грубата работа и след това започва доизкусуряването на трасировката на ръка! Не е кой знае какво (аутороут-а), но свършва доста, иначе изнервяща работа. За стъклото с което притискам позитива при експонация - отидох в джамджийницата и там ми го изрязаха - кой го знае какво е, валцовано ли, друго ли, но върши работа! _________________ Бъдете здрави! |
|
|
 |
ToHu Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 02, 2005 8:49 Заглавие: |
|
|
Е да .. пинципно става всякакво, но ако е обикновенно стъкло, поглъща по голяма част от UV спектъра, аз затова ползвах кварцово. А това че е лято, ами лятото е значително по гладко от валцованото, от там по плътно прилепва, и има по малка вероятност от разсейки.
За Autoroute ... абе .. не е съвсем началото .... обикновенно разполагам елементите, опроводявам критичните места /захранване, ВЧ, съгласувани линии и др.такива/ и след това го пускам да опроводява само. Protel естествено свини, големи бози прави, спектра обаче е много добра. След ауторота пооправям това онова дето е освинаил софта и толкова, но примерно ако ползвам протел губя доста време в корекции, да не говорим че той рядко опроводява а 100%, след спектрата реално може и нищо да не буташ. За пример последната платка дето я правя, пасивен backplane с няколко съгласувани линии, и отаналото I/O. Значи опроводена на ръка до едно ниво, протела доопроводява до 94% а спектрата на 100% при това протела върти такива пътечки ум да ти зайде, а спектрата ги први много добре ... понеделник мога да пусна скрейншот от еднаото и другото .... |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Юли 02, 2005 14:19 Заглавие: |
|
|
Верно! За Протел-а всичко е верно! Инсталирах я тая Спектра но още не съм я пробвал - много друга работа ми се отвори. При експонирането проблема не е в стъклото, а че отпечатвайки позитива на паус от мастилото, пуснато на "best" се набърчва пауса и после пистите стават на вълни. Колкото е по-голям позитива - толкова по-набръчкан! _________________ Бъдете здрави! |
|
|
 |
ToHu Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 02, 2005 15:01 Заглавие: |
|
|
Е .. с мастилото да .... на лазерен не става така. Но всъщност, ако трябва точно да се спазва технологията, опечатката, каквато и да е тя би трябвало да мине след това контактно копиране, и еднва копието да се ползва за негатив/позитив, освен естествено ако не се ползва фотоплотер. По този начин се правят нягативи за ситопечат, за матици и др.в печатарксата промишленост.
Н пък истината е че за печатни платки , особенно в любителски условия принтера върши добра работа. За да не се набръчква хартията печатай в-у съответните листи. Има както пауси, които са водонепронецаеми, и не се бръчкат /тези за високоскоростните плотери примерно/, така и най-различни синтетични като за проекционен апарат. А ако печаташ на лазерен, тиа за проекционен са най добре, но се печата, така, че отпечатъка да е от към платката, а не от към стъклото.
А за спектрата .. пробвай я, мисля че ще останеш мн.доволен, малко капризи проявява но ... |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Юли 03, 2005 11:29 Заглавие: |
|
|
Благодаря за тези неща, които казваш! Някои от тях ще са ми много полезни! Благодаря още веднаж! _________________ Бъдете здрави! |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|