|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Vladi Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 05, 2005 23:40 Заглавие: |
|
|
Като гледам схемата от линка, това си е антена "дипол", вълновото и съпротивление е 75 ома, така че и без U-коляно пак ще работи. Закача се оплетката на единия елемент, а другото жило от коаксиалния кабел на другия елемент, и си бачка перфектно. Лично аз имам такава. Намирам се в Габрово, почти нормално ловя от Пловдивския окръг радиостанции, като се има в предвид Стара Планина(слагал съм U-коляно, ефект не видях), на моменти и гърците ми излизат доста добре, дори и румънци. Не говоря обаче за прохождение, което е нормално да се появява в летния сезон(там са италианци, германци, скандинавските страни и араби).
edims,
закачвай без U-коляното. По принцип дължината на антена "дипол" се смята: дължината на вълната/2, а самата дължина на вълната за дадена честота се смята 300/честотата в мегахерци.
В твоя случай е: 88-108 MHZ диапазон, избира се средата 98MHz. 300/98=3.061 от там 3.061/2=1.53м. е дължината на цялата антена. 1.50/2=75см. дължина на единия елемент от антената.
От антенен усилвател, ще имаш ефект ако кабела, с който се свързва антената с приемника е много дълъг и има големи загуби по него, целта му е да покрие тези загуби. Ако решиш да слагаш, то той трябва да бъде монтиран до антената. Ако го монтираш до приемника, ефекта е нулев.
П.С. Антената я монтирай както си я начертал, на разтояние не по-малко от 75см, от носещата мачта. _________________ BE ON EDGE |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
guitman Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 06, 2005 0:14 Заглавие: |
|
|
Vladi, тази антена е полувълнов вибратор известен също и като полувълнов дипол. всеки от елементите и трябва да е дълъг по 1/4.λ всички диполи са със симетричен изход и за да няма загуби при съгласуване със несиметричен кабел трябва трябва да се постави U коляно. другия начин както споменах е без преобразовател и една пръчка дълга 1/2.λ _________________ home studio |
|
|
 |
guitman Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 06, 2005 18:52 Заглавие: |
|
|
по добре не се захващай да си правиш антенен усилвател. не е много просто да го настроиш, а и има специални изисквания към захранването.
има значение какъв е кабелът, по добре е да е коаксиален тъй като той не е капризен към пътя по който ще минава а и входа на тунера ти най вероятно е за такъв.
пак те подканям да опиташ с антена за телевизор, защото ако изобщо успееш да хванеш някакво радио то ще е точна с такава антена. тя има много по голямо усилване от тиа вибратори за които писахме до сега. лошото е че е насочена и ще трябва да я въртиш към раиото което искаш да слушаш
успех! _________________ home studio |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 06, 2005 19:59 Заглавие: |
|
|
| guitman написа: | | Vladi, тази антена е полувълнов вибратор известен също и като полувълнов дипол. всеки от елементите и трябва да е дълъг по 1/4.λ всички диполи са със симетричен изход и за да няма загуби при съгласуване със несиметричен кабел трябва трябва да се постави U коляно. другия начин както споменах е без преобразовател и една пръчка дълга 1/2.λ | До кога ще бръмчиш за тази една пръчка??Нещо за резонанс чул ли си? |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 06, 2005 20:17 Заглавие: |
|
|
Тази тема почна да ми прилича на "мерене на диполите" (чудя се как все още някой не е споменал думичката яги). Та, ако продължава да се развива по този начин - ще замине в един друг раздел!
edims, антенния усилвател както и самата антена (която също е усилвател) усилват нещо ако го има! Ако няма сигнал или съотношението сигнал/шум клони към 1-ца усилването води до повдигане на нивото както на "полезния" сигнал, така и на шумовете в резонансния диапазон и "ползата от файдата"е никаква!
В тази връзка - направи си един прост експеримент - включи в антенното гнездо един какъвто и да е кабел, само с подходящ диаметър /в централното "жило"/ с дължина метър и половина два! Ако усетиш някакъв ефект продължавай нататък (с вибраторите).
По всичко което си написал, личи че си доста далече от усилвателите.
Направи си експеримента и не си губи времето (на мен вече не ми стига). |
|
|
 |
Vladi Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 06, 2005 23:12 Заглавие: |
|
|
Това да се ползва телевизионна антена, не съм съгласен. Тази антена, носеща името на японския учен Д-р Хидецугу Яги (да я спонена, тъй като ни обвиниха, че не сме я споменали), както се монтира на мачтата, приема добре радио-вълни, които са в хоризонтална поляризация. А повечето предаватели на УКВ:88-108MHz антените са закачени, така че да се използва вертикална поляризирация(виждал съм, че използват точно полувълновия дипол). И в случая с Яги антената, тя трябва да се завърти на 90 градуса(елементите и да са вертикално а не хоризонтално). Друг е въпроса, че е изчислена да има усилване в друг обхват. С нея ще "уловиш" само шума, който го създават елементите(транзистори) на твоя радио приемник. Ако се изчисли за диапазона от 88-108 ще има усилване, но както каза и самия guitman тази антена има по особена диаграма на насоченост, тоест има най-голямо усилване на където е насочена. Да не говоря, какви големи размери ще придобие самата антена.
Антенен усилвател за този диапазон се конструира лесно, има схеми в които няма трептящи C-L кръгове, и са с задоволително усилване.
edims, направи си антенката, както ти уточних в предишния пост. Още повече, че имам такава, конструирана. Сложи и U-коляно. Резултат ще има. А за антенен усилвател не мисли още, първо пробвай без него. А ако не си доволен тогава ще помагаме. Успех в начинанието!!!
П.С. Ако не ти е ясно как да направиш U-коляно, питай ще ти обясня. _________________ BE ON EDGE
Последната промяна е направена от Vladi на Чет Юли 07, 2005 7:46; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
|
 |
wesko dilow Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 07, 2005 0:38 Заглавие: как да си направя антена за FM радио |
|
|
| Моите препоръки са-намери сайта на Добри Кит-Враца,там ще намериш доста неща.Добри-Комерс или Добри Христов ми е кум,когото добре познавам и смятам,че ще намериш решение за проблема си.Той е майстор на спорта по всички КВ-УКВ дисциплини,бивш,ако не и настоящ съдия по тези дисциплини,и още много суперлативи....Произвежда всякакви антени,усилватели,към тях и то-с бая високо качество,като вземем в напредвид-как се приемат отразени сигнали от Луната.Неговата антена за УКВ ме уби,като в този бранш мога да напиша трудове и по-точно в усилвателите.Неговата антена е около метър и кусур,в ПВЦ тръба,с усилвател и на конкурентна цена,а какви станций приема е само въпрос на джобни пари.Пробвай,пък после псувай,ако нещо не си догодил. |
|
|
 |
Vladi Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 11, 2005 19:42 Заглавие: |
|
|
| edims написа: | | днес си купих коаксиален кабел и свързах антената с тунера, хванах няколко радиа но не съвсем чисто, незнам защо но преди със същата антена хващах доста повече радиа а сега само няколко. |
Понякога, зависи от самото местоположение на антената, какви предмети има в близост до нея. Самото време също оказва своя фактор. Има и други фактори, ако има в близост до вас някакъв уред, които излъчва паразитни сигнали. Пробвай да промениш местоположението и.
| edims написа: | | единствената разлика от преди и сега е че сега не съм я заземил но не знам дали това е от толкова голямо значение, ако заземявам кой от двата кабела да заземя | .
Не, не е от значение, а ако се заземява то това е "екрана", на самия кабел.
П.С. Колко метра е дълъг коаксиалния кабел? Ползваш ли U-коляно?
Не знам дали имаш възможност да закачиш самия приемник близо до антената(коаксиалния кабел да е къс), за да се разбере дали има голямо затихване на сигнала по него. От това зависи дали ще имаш нужда от антенен усилвател. _________________ BE ON EDGE |
|
|
 |
Vladi Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 12, 2005 16:28 Заглавие: |
|
|
| edims написа: | | Кабела ми е точно 10 метра, не използвам U-коляно защото нещо не разбрах как се прави, утре ще продължа с експериментите и ще видя какво ще се получи. За сега хващам чисто само три станции и то на моно. От голямо значение ли е дали антената е близо до носещата мачта, защото сега антената е директно закрепена на мачтата. |
Аз, ти бях написал в един от предишните постове, че антената трябва да е на разстояние поне 75-80см, от самата мачта. трябва да направиш някакъв Г-образен профил, с което да реализираш това разстояние. _________________ BE ON EDGE |
|
|
 |
Vladi Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 15, 2005 18:31 Заглавие: |
|
|
Не вярвам, да има голяма разлика с U-коляното. Но все пак ето как се прави. Трябва ти коаксиален кабел с дължина λ/2, в твоя случай е 1.5 метра, оголваш самия кабел от двете страни, като оплетката от единия край се връзва с оплетката от другия край. Към така вързаните оплетки, се връзва оплетката на коаксиалния кабел, който отива до приемника ти. Сега остават само вътрешните проводници(сърцевината) от коаксиалния кабел.
Единия край на U-коляното се връзва за единия елемент от антената, а другия край на U-коляното се връзва с кабела отиващ до приемника а така вързани двата, те се връзват и към другия елемент на антената. Надявам се да си успял да ме разбереш. _________________ BE ON EDGE |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|