Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

как да си направя антена за FM радио
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Vladi
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Gabrovo

МнениеПуснато на: Вто Юли 05, 2005 23:40    Заглавие: Отговорете с цитат

edims написа:
guitman, антената с преобразувателя нещо такова ли трябва да представлява
http://edims.hit.bg/antena.JPG

Като гледам схемата от линка, това си е антена "дипол", вълновото и съпротивление е 75 ома, така че и без U-коляно пак ще работи. Закача се оплетката на единия елемент, а другото жило от коаксиалния кабел на другия елемент, и си бачка перфектно. Лично аз имам такава. Намирам се в Габрово, почти нормално ловя от Пловдивския окръг радиостанции, като се има в предвид Стара Планина(слагал съм U-коляно, ефект не видях), на моменти и гърците ми излизат доста добре, дори и румънци. Не говоря обаче за прохождение, което е нормално да се появява в летния сезон(там са италианци, германци, скандинавските страни и араби).
edims,
закачвай без U-коляното. По принцип дължината на антена "дипол" се смята: дължината на вълната/2, а самата дължина на вълната за дадена честота се смята 300/честотата в мегахерци.
В твоя случай е: 88-108 MHZ диапазон, избира се средата 98MHz. 300/98=3.061 от там 3.061/2=1.53м. е дължината на цялата антена. 1.50/2=75см. дължина на единия елемент от антената.
От антенен усилвател, ще имаш ефект ако кабела, с който се свързва антената с приемника е много дълъг и има големи загуби по него, целта му е да покрие тези загуби. Ако решиш да слагаш, то той трябва да бъде монтиран до антената. Ако го монтираш до приемника, ефекта е нулев.
П.С. Антената я монтирай както си я начертал, на разтояние не по-малко от 75см, от носещата мачта.
guitman
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Сря Юли 06, 2005 0:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Vladi, тази антена е полувълнов вибратор известен също и като полувълнов дипол. всеки от елементите и трябва да е дълъг по 1/4.λ всички диполи са със симетричен изход и за да няма загуби при съгласуване със несиметричен кабел трябва трябва да се постави U коляно. другия начин както споменах е без преобразовател и една пръчка дълга 1/2.λ
guitman
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Сря Юли 06, 2005 18:52    Заглавие: Отговорете с цитат

по добре не се захващай да си правиш антенен усилвател. не е много просто да го настроиш, а и има специални изисквания към захранването.
има значение какъв е кабелът, по добре е да е коаксиален тъй като той не е капризен към пътя по който ще минава а и входа на тунера ти най вероятно е за такъв.
пак те подканям да опиташ с антена за телевизор, защото ако изобщо успееш да хванеш някакво радио то ще е точна с такава антена. тя има много по голямо усилване от тиа вибратори за които писахме до сега. лошото е че е насочена и ще трябва да я въртиш към раиото което искаш да слушаш Wink
успех!
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Сря Юли 06, 2005 19:59    Заглавие: Отговорете с цитат

guitman написа:
Vladi, тази антена е полувълнов вибратор известен също и като полувълнов дипол. всеки от елементите и трябва да е дълъг по 1/4.λ всички диполи са със симетричен изход и за да няма загуби при съгласуване със несиметричен кабел трябва трябва да се постави U коляно. другия начин както споменах е без преобразовател и една пръчка дълга 1/2.λ
До кога ще бръмчиш за тази една пръчка??Нещо за резонанс чул ли си?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Юли 06, 2005 20:17    Заглавие: Отговорете с цитат

Тази тема почна да ми прилича на "мерене на диполите" (чудя се как все още някой не е споменал думичката яги). Та, ако продължава да се развива по този начин - ще замине в един друг раздел!

edims, антенния усилвател както и самата антена (която също е усилвател) усилват нещо ако го има! Ако няма сигнал или съотношението сигнал/шум клони към 1-ца усилването води до повдигане на нивото както на "полезния" сигнал, така и на шумовете в резонансния диапазон и "ползата от файдата"е никаква!
В тази връзка - направи си един прост експеримент - включи в антенното гнездо един какъвто и да е кабел, само с подходящ диаметър /в централното "жило"/ с дължина метър и половина два! Ако усетиш някакъв ефект продължавай нататък (с вибраторите).
По всичко което си написал, личи че си доста далече от усилвателите.
Направи си експеримента и не си губи времето (на мен вече не ми стига).
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Vladi
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Юли 06, 2005 23:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Това да се ползва телевизионна антена, не съм съгласен. Тази антена, носеща името на японския учен Д-р Хидецугу Яги (да я спонена, тъй като ни обвиниха, че не сме я споменали), както се монтира на мачтата, приема добре радио-вълни, които са в хоризонтална поляризация. А повечето предаватели на УКВ:88-108MHz антените са закачени, така че да се използва вертикална поляризирация(виждал съм, че използват точно полувълновия дипол). И в случая с Яги антената, тя трябва да се завърти на 90 градуса(елементите и да са вертикално а не хоризонтално). Друг е въпроса, че е изчислена да има усилване в друг обхват. С нея ще "уловиш" само шума, който го създават елементите(транзистори) на твоя радио приемник. Ако се изчисли за диапазона от 88-108 ще има усилване, но както каза и самия guitman тази антена има по особена диаграма на насоченост, тоест има най-голямо усилване на където е насочена. Да не говоря, какви големи размери ще придобие самата антена.
Антенен усилвател за този диапазон се конструира лесно, има схеми в които няма трептящи C-L кръгове, и са с задоволително усилване.
edims, направи си антенката, както ти уточних в предишния пост. Още повече, че имам такава, конструирана. Сложи и U-коляно. Резултат ще има. А за антенен усилвател не мисли още, първо пробвай без него. А ако не си доволен тогава ще помагаме. Успех в начинанието!!!
П.С. Ако не ти е ясно как да направиш U-коляно, питай ще ти обясня.

Последната промяна е направена от Vladi на Чет Юли 07, 2005 7:46; мнението е било променяно общо 2 пъти
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
wesko dilow
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: гр.Враца

МнениеПуснато на: Чет Юли 07, 2005 0:38    Заглавие: как да си направя антена за FM радио Отговорете с цитат

Моите препоръки са-намери сайта на Добри Кит-Враца,там ще намериш доста неща.Добри-Комерс или Добри Христов ми е кум,когото добре познавам и смятам,че ще намериш решение за проблема си.Той е майстор на спорта по всички КВ-УКВ дисциплини,бивш,ако не и настоящ съдия по тези дисциплини,и още много суперлативи....Произвежда всякакви антени,усилватели,към тях и то-с бая високо качество,като вземем в напредвид-как се приемат отразени сигнали от Луната.Неговата антена за УКВ ме уби,като в този бранш мога да напиша трудове и по-точно в усилвателите.Неговата антена е около метър и кусур,в ПВЦ тръба,с усилвател и на конкурентна цена,а какви станций приема е само въпрос на джобни пари.Пробвай,пък после псувай,ако нещо не си догодил.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Vladi
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Юли 11, 2005 19:42    Заглавие: Отговорете с цитат

edims написа:
днес си купих коаксиален кабел и свързах антената с тунера, хванах няколко радиа но не съвсем чисто, незнам защо но преди със същата антена хващах доста повече радиа а сега само няколко.

Понякога, зависи от самото местоположение на антената, какви предмети има в близост до нея. Самото време също оказва своя фактор. Има и други фактори, ако има в близост до вас някакъв уред, които излъчва паразитни сигнали. Пробвай да промениш местоположението и.
edims написа:
единствената разлика от преди и сега е че сега не съм я заземил но не знам дали това е от толкова голямо значение, ако заземявам кой от двата кабела да заземя
.
Не, не е от значение, а ако се заземява то това е "екрана", на самия кабел.
П.С. Колко метра е дълъг коаксиалния кабел? Ползваш ли U-коляно?
Не знам дали имаш възможност да закачиш самия приемник близо до антената(коаксиалния кабел да е къс), за да се разбере дали има голямо затихване на сигнала по него. От това зависи дали ще имаш нужда от антенен усилвател.
Vladi
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Юли 12, 2005 16:28    Заглавие: Отговорете с цитат

edims написа:
Кабела ми е точно 10 метра, не използвам U-коляно защото нещо не разбрах как се прави, утре ще продължа с експериментите и ще видя какво ще се получи. За сега хващам чисто само три станции и то на моно. От голямо значение ли е дали антената е близо до носещата мачта, защото сега антената е директно закрепена на мачтата.

Аз, ти бях написал в един от предишните постове, че антената трябва да е на разстояние поне 75-80см, от самата мачта. трябва да направиш някакъв Г-образен профил, с което да реализираш това разстояние.
Vladi
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Юли 15, 2005 18:31    Заглавие: Отговорете с цитат

Не вярвам, да има голяма разлика с U-коляното. Но все пак ето как се прави. Трябва ти коаксиален кабел с дължина λ/2, в твоя случай е 1.5 метра, оголваш самия кабел от двете страни, като оплетката от единия край се връзва с оплетката от другия край. Към така вързаните оплетки, се връзва оплетката на коаксиалния кабел, който отива до приемника ти. Сега остават само вътрешните проводници(сърцевината) от коаксиалния кабел.
Единия край на U-коляното се връзва за единия елемент от антената, а другия край на U-коляното се връзва с кабела отиващ до приемника а така вързани двата, те се връзват и към другия елемент на антената. Надявам се да си успял да ме разбереш.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща
Страница 2 от 10

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети