Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Максимален ток през диод?

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Panas
Гост

МнениеПуснато на: Вто Юли 05, 2005 0:15    Заглавие: Максимален ток през диод? Отговорете с цитат

С какъв максимален ток работят светодиодите, за да знам какво съпротивление да използвам.
Искам да свържа няколко светодиода, така че да се получи ефект на вълната (първият светва, вторият светва, първият изгасва, и т.н.) както и да си направя експерименти с различни комбинации от светещи и изгаснали светодиоди. Бихте ли могли да ме насочите към някой сайт (може и английски, руски) с информация за такива схеми, какви елементи се използват за тези ефекти, защото не съм много наясно, а имам голямо желание да се науча да боравя практически с такива елементи. Smile С трудно занимание ли се захващам?
Виждал съм светодиоди, но без пластмасовият корпус, в който са "облечени" - има ли някаква възможност да се запоят (на платка) с битов поялник или са прекалено миниатюрни? Не си ги спомням добре.
Ще се радвам на отклиците на компетентните форумци! Smile
Върнете се в началото
charli
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Юли 05, 2005 9:25    Заглавие: Отговорете с цитат

http://www.kpsec.freeuk.com/components/led.htm - толкова добре е обяснено, че и без да знаеш английски ще го разбереш, стига да разбираш поне малко от електрониката де. Wink

ЖИВОТЪТ ВСЪЩНОСТ Е НЕПРЕКЪСНАТА ЗАГУБА
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
zaq
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Вто Юли 05, 2005 18:57    Заглавие: Re: Максимален ток през диод? Отговорете с цитат

До 20 mA , ако ги управляваш импулсно много повече.Сините имат много малък ток и светят много по-силно. Exclamation
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Юли 05, 2005 19:36    Заглавие: Re: Максимален ток през диод? Отговорете с цитат

zaq написа:
Сините имат много малък ток и светят много по-силно. Exclamation

Позволи ми да не се съглася с това твърдение.
Ако погледнеш каталог, то силата на светоотдаване е нормирана при определен ток и сините при същия ток не светят по-силно, просто възприятието на човешкото око към този спектър е по-друго (дразнещо!). Излъчването на един зелен светодиод при същата светосила е много "по-меко" и се възприема като "по-слабо".

А иначе съвременните светодиоди почват да светят "нормално" от 5-10mA, а 20mA е нормален (типов) ток който дава производителя.
По нататъшното му увеличаване не води до прогрес в светенето.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Вто Юли 05, 2005 22:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Обаче човешкото око е най-чувствително към жълто-зеления цвят. Shocked
Имам сини матови светодиоди които светят нормално при около 1 mA и наистина са по-ярки от другите цветове матови светодиоди.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети