Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

управление и обръщане на импулси за серво машинки
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
duni
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Вто Юли 05, 2005 23:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Ariel, мерси много за съветите, много ми помагаш, защото това ми е първия хеликоптер и досега не съм правил, и освен четене на материали се надявах да питам някой.
ами накратко мога да ти кажа за хелито ми , начертал съм вече малко от конструкцията на Catia, 20см е дълго, не съм уточнил още витла и доста неща, основно сега мисля електрониката и общия план.
опашката е с отделен ел. двигател, попадна ми доста спонтанно и го взех веднага - 12мм х 7мм, доста е компактен на 1.2В трябва да прави към 9000-10000 оборота, утре ще пристигне и ще му измеря параметрите. главния мотор не съм го измислил още, зависи от останалите параметри но мисля да го купя. правил съм за мини самолетче един мотор от счупен цд-ром и става страхотно, естествено накрая остана 1/3 от същинския, но не знам дали ще успея да направя и за хели, там е по-сериозно. за сервотата съм си набелязъл едни от Jamara 4гр. парчето, не са много мощни но реагират добре.
точно си визирал проблема с опашката - смятам(х) да го направя по следния начин, защото няма да ползвам жиро - с 2 контролера, единият естествено директо към канала за завиване, а другия към... тук е проблемът, че не знам как да го свържа към сервотата, защото при нагоре и надолу, т.е. когато ми трябва да компенсирам момента на мотора, се движат и трите и ако съм с програмируем предавател няма как да вържа втори контролер за опашния мотор да компенсира момента.
мислех да разделя тока за опашката на 3 неравни части - първата + 1/2 от втората и 1/2 от третата да ми дават средното положение, втората да си е канала за завиване а третата за компенсиране на създалия се момент при качване и слизане. не се бях замислял обаче че при тази операция пак може да се програмира от предавателя държанието на контролера на опашката.
до колкото виждам из новите предаватели може да се въведе всякаква крива за сигнала, но цените им от 250Е и нагоре не ми харесват Smile.
това са в общи линии проблемите ми, главното е с електрониката и системата предавател-приемник, защото уча машиностроене и по динамиката нямам проблем да си я сметна, но с другото съм по-малко запознат Smile.
основно ми трябват съвети и разяснения точно за предавателя и функциите на програмируемите (стари и нови модели), защото до сега не съм пипал такъв Smile.
много се радвам на съвети!

пс: не знам дали с развитието на темата се отклонявам от раздела на форума, но ако това става и не се харесва на участниците, нямам нищо против да пиша на пм или мейл на Ariel. ако не ще се радвам на съвети и насоки от всички. Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Сря Юли 06, 2005 16:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Неее точно за тука си е темата Smile
Та ако искаш да извадиш от дължината на един импулс дължината на друг то може със схема изключващо ИЛИ (XOR) или т.нар. полусуматор.
Друг вариант е просто през диод да гасиш със отрицателните импулси управляващите имплуси и така от управляващите импулси ще преминава само разликата. Idea
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Гост
Гост

МнениеПуснато на: Пет Юли 08, 2005 16:36    Заглавие: Отговорете с цитат

Много елегантно решение на базата на 1 или 2 PIC контролера в приемника има тук http://darkith.dyndns.org/~darkith/html/ir.shtml
Като в софтуера (последната версия) са включени и спиид контролери за два двигателя с миксиране и пропорционално управление на 2 актуатора (4 канала в случая са напълно достатъчни). Едва ли може да е проблем, че е замислено за IR контрол. Винаги може да се инвертира сигмала на входа на PIC контролера и да се включи към радиоприемник. И все пак мисля че за вертолет с такива малки размери
достатъчно добро решение е IR управление.
Върнете се в началото
ngd
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Varna

МнениеПуснато на: Чет Юли 14, 2005 21:03    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте, не е тук мястото на проблема ми, но смятам че вие сте хората които може да ми помогнете.
Ще си правя радиоуправляема лодка. Купих стара 7 канална апаратура PICO от бивш радиомоделист. Нямам документация за свързване на серво и нямам кварцове за нея. Ако може помагайте с информация или с каквото можете. Смятам да си правя и спеед контролер за ел. мотор. Ако имате схемни решения или каквото и да е приемам.
Благодаря
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети