|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
мульо Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 10, 2005 20:44 Заглавие: Мерни единици за вискозитет |
|
|
| Проблемът е: как да се преобразува "mPAs" в друга, по-разпространена единица /примерно сантисток/. Поразрових и обяснението, че "mPas" /обърнете внимание на малките и големи букви/ е милиПаскали нещо не ми се "връзва". Според мен, ако е мили Паскал, би следвало означението да е "mPa" или "mPas". Някой има ли версия по въпроса? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Zdrav Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 10, 2005 22:01 Заглавие: |
|
|
Здравей,
mPAs всъщност е "милиПаскал по секунда". Това е единица за динамичен вискозитет. Сантистокса е единица за кинематичен вискозитет, който е всъщност динамичния вискозитет разделен на плътноста на флуида.
Ето и единиците според система SI
[1 Pas] =[ 1 Pa] x [1 s] = [1 N] x [1 s] / [1 m^2] = 10 pouse = 1000 cP
pouse -> Поаз
cP -> сантиПоаз (или това е 1 mPas)
[1 cP] = [1 cSt] x [1 kg] / [1 m^3]
cSt -> сантиСтокс
[1 kg] / [1 m^3] е всъщност плътноста
Тъй като вискозитета е температурно зависим винаги численото му измерение върви с температурата при която е измерен.
Надявам се това да ти свърши работа. _________________ Знанието е лично преживяна истина. |
|
|
 |
мульо Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 10, 2005 23:22 Заглавие: |
|
|
http://www.engineeringtoolbox.com/viscosity-converter-21_413.html
В интерес на истината не съм се задълбочавал подробно в статията, останах с впечатление, че превръщането е за съизмерими единици. Предполагам, че ключът е в "Note! The viscosities are based on materials with a specific gravity of one (1)."
Погледнато чисто практически в системата по която работя, температурата не влиза като информация, което предполага, че се измерва "абсолютен" вискозитет, каквото и да означава това.
Твърде сложно е за обяснение тук, може би ми трябва малко повече време за осмисляне на целия процес. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|