| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Фидън Гост
|
Пуснато на: Пон Юли 11, 2005 15:16 Заглавие: Управление на вентилатор за кола |
|
|
Здравейте на всички!
Първо да споделя идеята си, а после да ми кажете мога ли аз /аматьор в тази област/ да си направя подобно нещо, как и колко горе-долу ще струва
Та идеята е да се направи управление на вентилатора за въздуха в купето на автомобил. Значи когато е включен климатика, да може с помощта на потенциометър да се задава комфортната температура и после този модул /вие ще кажете кой/ да поддържа температурата, като управлява оборотите на вентилатора и съответно дебита на студения въздух. Също така този модул да може да се използва и зимата за отоплението на купето.
Сега малко инфо за моторчето на парното - то си е доста мощно - незнам колко. Съществуват 4 позиции на бутона /0 1 2 3 4/ за силата на вентилатора, които евентуално могат да се използват. Съпротивлението на тези степени е спиралообразно навит съпротивителен проводник/жичка.
Това, за което имам идея,но не знам как да го направя, е този модул да управлява 3 или 4 релета, които да включват съответната степен на вентилатора - колкото по-голяма е разликата в температурата, толкова по силна степен да се пуска и обратното.
Та някой ако има идея нека да казва.
Мерси предварително!
 |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
tchav Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 11, 2005 18:15 Заглавие: |
|
|
Мисля, че не си заслужава труда да правиш любителски климатроник
Последната промяна е направена от tchav на Пон Юли 11, 2005 20:31; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
ИванВас Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 11, 2005 18:39 Заглавие: |
|
|
Ако правелно съм разбрал искаш да си направиш подобие на климатроник.Там системата е доста сложна,има резните му дат4ици за t ,елекромотор4ета за клапите и други джунджиурии.Освен това вентилатора се управлява с тиристори,не с реостат.За какъв автомобил ти трябва този модул? _________________ няма начин да няма начин |
|
|
 |
Фидън Гост
|
Пуснато на: Вто Юли 12, 2005 13:55 Заглавие: |
|
|
Значи не искам да правя климатроник, а КЛИМААВТОМАТИК.
Това го има в първите ситроен ксара - датчик който мери температурата в колата и управление на силата на въздуха /оборотите на вентилатора.
Колата, в която искам да го сложа, е мондео от първите с климатик.
Както сте разбрали от по-горното ми съобщение ми трябва температурен модул за управление на оборотите на ел.моторчето според температурата - не съм сигурен че се казва така
Подобно нещо се монтира и за управление на вентилаторите в кутиите на компютрите, но там става въпрос за много пъти по-маломощно моторче и няма опция за нагласяване на температурата, което според мене може да се реши с помощта на някакъв потенциометър. |
|
|
 |
Noel Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 12, 2005 14:30 Заглавие: |
|
|
| Фидън написа: | Както сте разбрали от по-горното ми съобщение ми трябва температурен модул за управление на оборотите на ел.моторчето според температурата - не съм сигурен че се казва така
Подобно нещо се монтира и за управление на вентилаторите в кутиите на компютрите, но там става въпрос за много пъти по-маломощно моторче и няма опция за нагласяване на температурата, което според мене може да се реши с помощта на някакъв потенциометър. |
Ако искаш всичко да става плавно ще е трудно поради големия ток на двигателя и респективно охлаждането на елемента който ще регулира оборотите. Оргинално този модул е в кожуха за студения въздух и е под принудително охлаждане от самия вентилатор.Ако искаш плавно да се получи то тогава трябва да използваш 4 релета сработващи на различна температура и управляващи вече съществуващия регулатор от резистори.Това е по лесно за изпълнение . Може да се измисли нещо . Не е невъзможно. _________________ Ако не мога да го поправя значи не е развалено .........но живота крие и изненади  |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Вто Юли 12, 2005 14:40 Заглавие: |
|
|
Да - съгласен съм, и това е достатъчно за мене
4 степени, които си има мотора са напълно достатъчни според мене да изпълняват задачката
Сега ако може и да се измисли как да стане.... ще е супер  |
|
|
 |
Noel Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 12, 2005 15:18 Заглавие: |
|
|
Първото което ми идва на ум е да използваш усилвател с операционен и да следиш изходното напражение / което зависи от температурата в купето / да речем с нещо от рода на A277 , UAA180 , Те имат 16 изхода за свързване на светодиоди и могат да се вържат да работят като светеща линия или точка. На 4 предварително избрани свързваш 4 транзистора с релета чрез които управляваш вентилатора това е на прима виста , разбира се има къде по елегантни начини  _________________ Ако не мога да го поправя значи не е развалено .........но живота крие и изненади  |
|
|
 |
tchav Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 12, 2005 15:54 Заглавие: |
|
|
Трябва, когато стане по студено от необходимото да се изключва компресора, така поне няма да товари излишно двигателя.
И друго, което ме е дразнело на мойта кола, когато ти трябва голяма мощност на мотора също да се спира компресора, примерно като се следи вакума, който се използва за сервото на спирачките. _________________ Сашо Чавдаров |
|
|
 |
ИванВас Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 12, 2005 22:00 Заглавие: |
|
|
Идеята на Noel не е лоша и може да се развие малко.Тази А277 мисля се управлява с напрежение и с един компаратор(а може и с два за долна и горна граница на t в къпето)отпред да стане нещо.Свързваш през 4 изхода по едно реле за 4-те степени.Само4е стъпката на t ще е голяма,затова мисля,4е по-уда4но да се направи с тиристори.Абе с общи мъки ще измъдрим нещо гениално !!! _________________ няма начин да няма начин |
|
|
 |
Фидън Гост
|
Пуснато на: Пет Юли 15, 2005 9:57 Заглавие: |
|
|
Хора - какво става?
Ще може ли да се измисли нещо или не  |
|