|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
agopov Гост
|
Пуснато на: Чет Юли 14, 2005 0:32 Заглавие: dynna platka - remont |
|
|
| Здравейте всички!Надявам се някой да може да ми помогне с проблема който имам.Значи компютъра ми започва да забива буквално когато си иска.Музика,филми,да не говорим за игри.Поиграх си доста,понеже имам закачени 2 звукови карти и видео.Всеки компонент поотделно съм го тествал.Какво ли не пробвах,но не се оправя!И един ден забелязах че кондензаторите,които се намират около процесора са изкипели.Отидох до една фирма и там ми казаха че могат да ги сменят.Въпроса ми е обаче дали проблема е от тях?Някои ми казват че би трябвало да се оправи,други - не.А аз си задавам въпроса :Все пак трябва да има някаква причина да са изкипели,няма логика както седят да отидат на кино.....А ако не е от кондензаторите от кое може да е?Много че се радвам ако споделите нещо което че ми е пт полза.Благодаря ви предварително! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
guitman Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 14, 2005 6:50 Заглавие: |
|
|
не е от кондензаторите. те биха правили проблеми при тръгването. следиш ли температурата на процесора? пробвал ли си с друг поцесор? _________________ home studio |
|
|
 |
кк Гост
|
Пуснато на: Чет Юли 14, 2005 9:17 Заглавие: Re: dynna platka - remont |
|
|
| agopov написа: | | Здравейте всички!Надявам се някой да може да ми помогне с проблема който имам.Значи компютъра ми започва да забива буквално когато си иска.Музика,филми,да не говорим за игри.Поиграх си доста,понеже имам закачени 2 звукови карти и видео.Всеки компонент поотделно съм го тествал.Какво ли не пробвах,но не се оправя!И един ден забелязах че кондензаторите,които се намират около процесора са изкипели.Отидох до една фирма и там ми казаха че могат да ги сменят.Въпроса ми е обаче дали проблема е от тях?Някои ми казват че би трябвало да се оправи,други - не.А аз си задавам въпроса :Все пак трябва да има някаква причина да са изкипели,няма логика както седят да отидат на кино.....А ако не е от кондензаторите от кое може да е?Много че се радвам ако споделите нещо което че ми е пт полза.Благодаря ви предварително! | Доколко ще се оправи зависи от това какви кондензатори ще ти сложат, друг е въпроса дали има смисъл да се занимаваш щото ако не си ги смениш сам варианта ново дъно ще ти излезе на същите пари ако успееш да шитнеш старото на някой дето може сам да си ги смени. |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 14, 2005 10:49 Заглавие: |
|
|
Като са ти "изкипели" кондензаторите трябва да се сменят. Най - добре в сервиз, защото платката е многослойна и лесно може да се повреди. Освен това не става с какви да е като тези по магазините. Трябва да са LowESR. _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 14, 2005 21:52 Заглавие: |
|
|
Все пак си премери захранващите напрежения да не ти е повреден захр блок. За по сигурно ги смени с по високоволтови ,LOW ESR и 105 градусови ,ако искаш да са вечни ги шунтирай със по 1 керамичен .22 микро отдолу. Ето и от руски форум аналогични мнения:
К сожалению замечено что:
1. После 2х и более лет работы компьютеры как правило вылетают из за БП.
2. Мамки с вздутыми канденсаторами, 100% причина БП.
3. После замены материнской платы на новую, компьютер почти всегда дохнит через 1 -3 месяца.
После исследования всей проблемы более тчательно было установлено, БП на стандартных (дешевых)
ATX корпусах все без исключения "копеешные" сделаные китайцем Ляо в фигваме исключительно
левой ногой. Пульсации и выбросы по переменному току просто ОХУ.....ные, попадались экземпляры
у которых 12В = 14В при этом 3В переменки + единичные импульсы достигали 5В!!!
При таком питании естественно конденсаторы в БП вздулись бы, если бы они там имелись.
---
После замены конденсаторов на материнских платах, замены MOSfet ключей и устоновки нового
приличного БП стоимостью примерно 45 -55$ контупер оживает (как правило, но не всегда)
---
Горсть процессоров работающих, но глючащих по непонятным причинам... такая же горсть но совсем
не работающих... Из за чего??? Тоесть время от времени дохнут процессоры, это было какое то время не
заметно. Но когда делали уборку и собрали все процы в кучю мы были на столько удивлены, что пришлось
молодому бегать аж 4!!! раза за эффективным расслабителем нервной системы под названием ПыВО...
Во время релаксации и экперементов пришли к выводу, что процы подохли (в основном) от плохого питания.
Позже это было проверено эксперементально, выяснилось что есть старые (2 -4 года) ПК которые имеют
гнилые БП. Стабилизатор питания процессора (синтезатор питания) не справляется с "сырам мясом" и гонит
на проц импульсное напряжения питания...
--- |
|
|
 |
Dido_I Активен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 19, 2005 19:06 Заглавие: |
|
|
Едно мое наблюдение: преди около 3 год. си събрах компа- ремонтирано от мене дъно Asus, PII,чисто нова кутия с чисто ново захранване - естествено китайско, с гаранция 6 месеца. На седмия месец компютърът ми почна да забива. След малко мъки разбрах че причината е захранването: изсъхнали едни малки кондензатори в горещата част на храната - близо до радиаторите.Смених ги с такива на двойно по-голям волтаж. Захранването ми вече работи повече от 2 години...
Според мен точно това може да е най-честата причина да заминават кондензаторите на дънната платка: захранващия блок си вдига напрежението - оттам и кондензаторите на дъното цъфтят... |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Чет Юли 21, 2005 22:14 Заглавие: |
|
|
| Искам да Ви благодаря на всички за отделеното внимание и полезната информация.Занесох дънната платка на ремонт,смениха ми 4 кондензатора и сега работи перфектно!Обаче това за кондензаторите в захранването не знам и утре ще го отворя да видя дали има проблем,че да не отидат пак тез кондензатори че тогава лошо.Моят познат ми каза че най-често GIGABYTE имат такъв проблем.Може да е слабо място.......Това е от мен.Казвам Ви едно голямо БЛАГОДАРЯ! |
|
|
 |
machinow Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 22, 2005 8:23 Заглавие: |
|
|
През всичките тези кондензатори тече такъв ток, че не виждам изобщо как така "просто си седят" или как няма да се издухат без да се претоварят по напрежение....... Освен това някои са и китайски, и имат отрицателен живот.
Моята практика е винаги да сменям кондензаторите в захранвания /евтини китайски/ - ако ги ползвам аз или приятел/ка, дори когато са нови. Същото се отнася да всеки импулсен конвертор в китайско изделие...............
Поне едно импулсно Хитано заслужават...... |
|
|
 |
Nicko Гост
|
Пуснато на: Пон Авг 01, 2005 11:52 Заглавие: |
|
|
Здравейте, това е масов проблем при дънните платки от няколко години насам. Като някаква чума е, почти не останаха производители незасегнати от проблема. Аз лично работя в сервиз на компютърна фирма и съм ремонтирал вече стотици платки с протекли и надути кондензатори. Причината е в некачествените кондензатори. Електролитът им е кофти и при работа с голям импулсен ток започват да се отделят водородни газове вътре в кондензатора и той се подува и протича. Има цял сайт, посветен на тази чума: http://www.badcaps.net/ . Във форума има цитирани всички марки кондензатори, които са показвали проблеми, както и качествените марки, от които никога не са забелязани протекли или подути.
Ето това са калпавите марки, които правят проблеми:
Canicon
Chhsi
Choyo
CTC
Fuhjyyu
Gloria
G-Luxon
Gsc
Hermei
I.Q.
Jackcon
JDEC
Jee
Jpcon
Jun-Foo
Lelon
Licon
Nrsy
Ost
Pce-tur
Raycon
Rulycon
Stone
Supacon
Su'scon
Tayeh
Teapo
Tocon
Wendell
И аз ще добавя кои са висококачествените кондензатори, които досега не съм видял да протичат:
Rubycon
Sanyo
Panasonic (M)
Fujitsu
Chemi-con
Обикновено след смяната на протеклите кондензатори с хубави LOW ESR 105C няма проблем и платката работи отлично. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|