|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
KokoBoko Гост
|
Пуснато на: Вто Юли 19, 2005 8:39 Заглавие: Ha |
|
|
А работи ли  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
lachko973 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 19, 2005 14:26 Заглавие: |
|
|
работи с 4-ки електроди _________________ -----------------------------
Theory without practice is lame,
practice without theory is blind... |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 19, 2005 14:57 Заглавие: |
|
|
| С каква мощност работи с 4-ки електроди.?Колко му е изходния ток?Най голямата сърцевина в "Комет" е Е70 8-9 лева за единична бройка.Да изберем нея?Къде се продава 45 амперовия IGBT, BUP?.........Пак в Комет 8 лева бройката,трябват ни най малко 4 -36 лева,4 кондензатора по 470 микро на 350 волта по 9 лева 36 лева....мдаа към 150-200 лева първи път... |
|
|
 |
инж.Васил Сапунджиев Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 19, 2005 19:41 Заглавие: |
|
|
Вместо 4 транзистора, могат да се използват 2 и средна точка на трансформатора. Не е нужно и добро изглаждане на мрежовото напрежение, ако има ОВ по ток.
Цените биват два вида - цени на едро и цени на дребно. Нормално е прототипът да струва скъпо. При сериино производство е възможно и коопериране, от където цената още може да падне.
Индустриалното прошзвозство си има правила, които трябва да се познават. Ако някой смята да прави сам до 5 електрожена на месец и да печели, по-добре е да се откаже. Сериозните неща не са за сам човек! _________________ Ако човек се напъва упорито, все нещо ще излезе на бял свят! |
|
|
 |
lachko973 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 19, 2005 20:04 Заглавие: |
|
|
| инж.Васил Сапунджиев написа: | | Индустриалното прошзвозство си има правила, които трябва да се познават. Ако някой смята да прави сам до 5 електрожена на месец и да печели, по-добре е да се откаже. Сериозните неща не са за сам човек! |
Оставам безмълвен взе ми думите от устата. Няма какво да добавя.
Но така или иначе темата е открита УСПЕХ НА ВСИЧКИ
p.s. Eнтусиазма понякога трудно се помрачава. _________________ -----------------------------
Theory without practice is lame,
practice without theory is blind... |
|
|
 |
мульо Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 19, 2005 22:38 Заглавие: |
|
|
| Stoy40 написа: | | Най голямата сърцевина в "Комет" е Е70 8-9 лева за единична бройка.Да изберем нея?Къде се продава 45 амперовия IGBT, BUP?.........Пак в Комет 8 лева бройката,трябват ни най малко 4 -36 лева,4 кондензатора по 470 микро на 350 волта по 9 лева 36 лева....мдаа към 150-200 лева първи път... |
Добави и схемата за управление. Дори и да не е толкова /виж прикрепения файл/ сложна, което едва ли е случайно, пак ще отидат минимум още стотина лева и за нея. Да не забравяме и разни подробности като изправители, радиатори, кутия и още маса други "дреболии", които също надуват цената не малко. Когато ми се е налагало да проектирам някакво устройство, "чистата" електроника ми е създавала най-малко проблеми като цена и време; като започнеш да оформяш всичко както изделие се оказва, че разни механично-монтажни проблеми ти създават повече главоболия и разходи от основната част.
Последната промяна е направена от мульо на Вто Юли 19, 2005 22:55; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
мульо Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 19, 2005 22:46 Заглавие: |
|
|
| Не щеше да се прикрепи файла, затова го добавям. |
|
|
 |
dvi5 Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 19, 2005 23:38 Заглавие: |
|
|
| и колко според вас трябва да струва един такъв електрожен- като производствени разходи и като цена на пазара?очаквам предположения и после ще ви напиша цена от магазините във Франция- цена на дребно разбира се |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 20, 2005 9:39 Заглавие: |
|
|
| Господин Сапунджиев,с по два трнзистора няма да стане,освен ако не са онези 100 амперови модули на "Thomson".Както знаете при 3 киловата и КПД 80% ключовете трябва да разсеят 600 вата минимум топлина,айде да се предположи ,че се работи на прекъснат режим на работа и интензивно охлаждане,все пак не бива да се влиза в граничния режим на приборите.Разбира се че трансформатора ще е със среден извод иначе ще минат 3 киловата през тази сърцевина друг път или с други думи полумостовата схема е задължителна.Както се вижда от фигура 6 нещо евтино и за любителски цели по мощно от 1.5 киловата едва ли може да се направи,нека последния участник да каже колко и с каква мощност струва фабрична машина,да се прецени има ли смисъл да се занимаваме,освен ако не е заради тръпката. |
|
|
 |
инж.Васил Сапунджиев Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 20, 2005 9:58 Заглавие: |
|
|
Естествено е, че заради тръпката. Новаторите се отличават от нормалните хора по това, че притежават от 5 до 10% лудост, благодарение на която се движи прогреса. Действително не съм работил с IGBT транзистори, но това, което съм чел и това, което са ми разказвали, ме кара да мисля, че два 20А-амперови транзистора ще свършат работа. Това означава, че те позволяват теоретично до 40А максимална ефективна стойност на тока, докато реалните потребности са около 20А, т.е. презапасяваме 2 пъти. Е нека да са 30А-мперови!
Ключови транзистори греят от лоши фронтове и от остатъчно напрежение в отпушено състояние. Полевите транзистори в това отношение имат проблем, защото съпротивлението на канала е сравнително високо. IGBT са биполярна структура и предполагам, че остатъчното им напрежение е по-малко. Все пак интересно е, да се чуе мнението на човек, който е работил с такива транзистори. Аз съм работил с високоволтови биполярни и там нещата са ми ясни, но не си заслужава! _________________ Ако човек се напъва упорито, все нещо ще излезе на бял свят! |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|