Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

разработка на импулсен електрожен
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 19, 20, 21  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
KokoBoko
Гост

МнениеПуснато на: Вто Юли 19, 2005 8:39    Заглавие: Ha Отговорете с цитат

lachko973 написа:
Нещо такова Very Happy Very Happy Very Happy

http://smps.hit.bg/elektrojen4e/1_1.jpg
http://smps.hit.bg/elektrojen4e/1_2.jpg
http://smps.hit.bg/elektrojen4e/2.jpg

А работи ли Question
Върнете се в началото
lachko973
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Юли 19, 2005 14:26    Заглавие: Отговорете с цитат

работи с 4-ки електроди
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Вто Юли 19, 2005 14:57    Заглавие: Отговорете с цитат

С каква мощност работи с 4-ки електроди.?Колко му е изходния ток?Най голямата сърцевина в "Комет" е Е70 8-9 лева за единична бройка.Да изберем нея?Къде се продава 45 амперовия IGBT, BUP?.........Пак в Комет 8 лева бройката,трябват ни най малко 4 -36 лева,4 кондензатора по 470 микро на 350 волта по 9 лева 36 лева....мдаа към 150-200 лева първи път...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
инж.Васил Сапунджиев
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Юли 19, 2005 19:41    Заглавие: Отговорете с цитат

Вместо 4 транзистора, могат да се използват 2 и средна точка на трансформатора. Не е нужно и добро изглаждане на мрежовото напрежение, ако има ОВ по ток.
Цените биват два вида - цени на едро и цени на дребно. Нормално е прототипът да струва скъпо. При сериино производство е възможно и коопериране, от където цената още може да падне.
Индустриалното прошзвозство си има правила, които трябва да се познават. Ако някой смята да прави сам до 5 електрожена на месец и да печели, по-добре е да се откаже. Сериозните неща не са за сам човек!
lachko973
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Юли 19, 2005 20:04    Заглавие: Отговорете с цитат

инж.Васил Сапунджиев написа:
Индустриалното прошзвозство си има правила, които трябва да се познават. Ако някой смята да прави сам до 5 електрожена на месец и да печели, по-добре е да се откаже. Сериозните неща не са за сам човек!

Оставам безмълвен Smile взе ми думите от устата. Няма какво да добавя.

Но така или иначе темата е открита УСПЕХ НА ВСИЧКИ

p.s. Eнтусиазма понякога трудно се помрачава.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
мульо
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Вто Юли 19, 2005 22:38    Заглавие: Отговорете с цитат

Stoy40 написа:
Най голямата сърцевина в "Комет" е Е70 8-9 лева за единична бройка.Да изберем нея?Къде се продава 45 амперовия IGBT, BUP?.........Пак в Комет 8 лева бройката,трябват ни най малко 4 -36 лева,4 кондензатора по 470 микро на 350 волта по 9 лева 36 лева....мдаа към 150-200 лева първи път...

Добави и схемата за управление. Дори и да не е толкова /виж прикрепения файл/ сложна, което едва ли е случайно, пак ще отидат минимум още стотина лева и за нея. Да не забравяме и разни подробности като изправители, радиатори, кутия и още маса други "дреболии", които също надуват цената не малко. Когато ми се е налагало да проектирам някакво устройство, "чистата" електроника ми е създавала най-малко проблеми като цена и време; като започнеш да оформяш всичко както изделие се оказва, че разни механично-монтажни проблеми ти създават повече главоболия и разходи от основната част.

Последната промяна е направена от мульо на Вто Юли 19, 2005 22:55; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
мульо
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Вто Юли 19, 2005 22:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Не щеше да се прикрепи файла, затова го добавям.
Върнете се в началото
dvi5
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: CH

МнениеПуснато на: Вто Юли 19, 2005 23:38    Заглавие: Отговорете с цитат

и колко според вас трябва да струва един такъв електрожен- като производствени разходи и като цена на пазара?очаквам предположения и после ще ви напиша цена от магазините във Франция- цена на дребно разбира се
Върнете се в началото
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Сря Юли 20, 2005 9:39    Заглавие: Отговорете с цитат

Господин Сапунджиев,с по два трнзистора няма да стане,освен ако не са онези 100 амперови модули на "Thomson".Както знаете при 3 киловата и КПД 80% ключовете трябва да разсеят 600 вата минимум топлина,айде да се предположи ,че се работи на прекъснат режим на работа и интензивно охлаждане,все пак не бива да се влиза в граничния режим на приборите.Разбира се че трансформатора ще е със среден извод иначе ще минат 3 киловата през тази сърцевина друг път или с други думи полумостовата схема е задължителна.Както се вижда от фигура 6 нещо евтино и за любителски цели по мощно от 1.5 киловата едва ли може да се направи,нека последния участник да каже колко и с каква мощност струва фабрична машина,да се прецени има ли смисъл да се занимаваме,освен ако не е заради тръпката.
Върнете се в началото
инж.Васил Сапунджиев
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Юли 20, 2005 9:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Естествено е, че заради тръпката. Новаторите се отличават от нормалните хора по това, че притежават от 5 до 10% лудост, благодарение на която се движи прогреса. Действително не съм работил с IGBT транзистори, но това, което съм чел и това, което са ми разказвали, ме кара да мисля, че два 20А-амперови транзистора ще свършат работа. Това означава, че те позволяват теоретично до 40А максимална ефективна стойност на тока, докато реалните потребности са около 20А, т.е. презапасяваме 2 пъти. Е нека да са 30А-мперови!
Ключови транзистори греят от лоши фронтове и от остатъчно напрежение в отпушено състояние. Полевите транзистори в това отношение имат проблем, защото съпротивлението на канала е сравнително високо. IGBT са биполярна структура и предполагам, че остатъчното им напрежение е по-малко. Все пак интересно е, да се чуе мнението на човек, който е работил с такива транзистори. Аз съм работил с високоволтови биполярни и там нещата са ми ясни, но не си заслужава!
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 19, 20, 21  Следваща
Страница 5 от 21

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети