Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Разпробиване на печатни платки-как?
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
lz2esa
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Нед Юли 24, 2005 19:45    Заглавие: Разпробиване на печатни платки-как? Отговорете с цитат

И така всички разбрахме как си правите печатните платки само никъде /аз поне не видиях/ как ги разпробивате...Именно този процес ме затруднява мен. Използвах разни миниатюрни дрелки от типа на предлаганите в МК но естествено ръката ти винаги ще трепне и отвора ще се измести или ако не се внимава отвора става "накриво"...По-големите отвори задължително ги "маркирам" с изтъпено шило и дървено чукче....И все пак това е гадна работа....
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юли 24, 2005 20:06    Заглавие: Отговорете с цитат

При положение, че ги разпробиваш "ръчно" този ефект
Цитат:
ръката ти винаги ще трепне и отвора ще се измести или ако не се внимава отвора става "накриво"...

За да се избегне (или поне минимизира) - използвай не толкова малка дрелка която има възможност за закрепване на стойка, и при правенето на самите платки центъра на самата контактна площадка (там където ще е отвора) може да бъде "ецнат" (да няма мед и там) което ще ти служи за някакъв "център и водач".
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
lz2esa
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Юли 24, 2005 20:53    Заглавие: Точно това е проблема Отговорете с цитат

От къде да намеря такава дрелка със стойка? Търсил съм в много магазини но не мога да намеря....
elektronchika
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юли 24, 2005 21:14    Заглавие: Отговорете с цитат

по добре като правиш платките преди да нанесеш защитиния слой си пробий дупките, като си направиш центрове, иначе свредлото бяга и нищо не става Rolling Eyes
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
madjurov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Нед Юли 24, 2005 21:25    Заглавие: Отговорете с цитат

От Metro сме купили доста добра китайска настолна бормашина. Работи удивително добре. В нашата фирма всеки я използува разбойнически за всякакви отвори, аз само за платки и пак работи отлично! Центрите на отворите е най-добре да ги маркираш още на позитива (негатива). Аз съм на Protel и в последния момент преди да отпечатам позитива - задавам всички отвори 25mil и става добре. След ецването отворите са идеално центрирани и се пробиват без проблем. Ползувал съм и български стойки за ръчна дрелка - също става.
[email protected]
Гост

МнениеПуснато на: Нед Юли 24, 2005 21:27    Заглавие: Re: Точно това е проблема Отговорете с цитат

lz2esa написа:
От къде да намеря такава дрелка със стойка? Търсил съм в много магазини но не мога да намеря....

В ''Конрад'' има стойки за малки дрелки.
Върнете се в началото
lz2esa
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Юли 24, 2005 21:54    Заглавие: 10x na wsi4ki Отговорете с цитат

Ste otida do metro i do konrad togawa. Blagodaria wi!
nafo
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юли 24, 2005 22:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз не ползвам настолна бормашина и пак се получава. Ползвам два метода:
1) ако съм ползвал метода с календара за направата на платката още с обработката на изображението на ПС-то си маркирам центровете и те се ецват и после си личат.

2) друг вариант е върху текстолита като си предвидил каде ще е отвора с остър гвоздей го подбиваш леко и после също няма проблем с разпробиването.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Antoni
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Vidin

МнениеПуснато на: Пон Юли 25, 2005 14:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Биеш с център всички дупки преди да си начертал платката. После пробиваш и чак тогава рисуваш платката Very Happy . 100% работи аз и баща ми така правиме.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ditronix
Гост

МнениеПуснато на: Сря Авг 03, 2005 0:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Всичко е въпрос на опит!Ако рисуваш платките на ръка,първо маркирай отворите с тънък център,пробий ги и после рисувай.Ако работиш с принтер или по фотометод,отворите ги маркирай преди нанасяне на рисунката.След ецването имаш готови олични центри за пробиване.Бормашината е хубаво нещо,но ако я няма и дрелчиците като тези дето ги има в Конрад вършат отлична работа, и то без стойки.Работа и тренировки му е майката!
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети