| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
lz2esa Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 24, 2005 19:45 Заглавие: Разпробиване на печатни платки-как? |
|
|
И така всички разбрахме как си правите печатните платки само никъде /аз поне не видиях/ как ги разпробивате...Именно този процес ме затруднява мен. Използвах разни миниатюрни дрелки от типа на предлаганите в МК но естествено ръката ти винаги ще трепне и отвора ще се измести или ако не се внимава отвора става "накриво"...По-големите отвори задължително ги "маркирам" с изтъпено шило и дървено чукче....И все пак това е гадна работа.... _________________ Всичко разбрах, само не разбрах от къде тече водата на вятърната мелница..... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 24, 2005 20:06 Заглавие: |
|
|
При положение, че ги разпробиваш "ръчно" този ефект | Цитат: | | ръката ти винаги ще трепне и отвора ще се измести или ако не се внимава отвора става "накриво"... |
За да се избегне (или поне минимизира) - използвай не толкова малка дрелка която има възможност за закрепване на стойка, и при правенето на самите платки центъра на самата контактна площадка (там където ще е отвора) може да бъде "ецнат" (да няма мед и там) което ще ти служи за някакъв "център и водач". |
|
|
 |
lz2esa Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 24, 2005 20:53 Заглавие: Точно това е проблема |
|
|
От къде да намеря такава дрелка със стойка? Търсил съм в много магазини но не мога да намеря.... _________________ Всичко разбрах, само не разбрах от къде тече водата на вятърната мелница..... |
|
|
 |
elektronchika Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 24, 2005 21:14 Заглавие: |
|
|
по добре като правиш платките преди да нанесеш защитиния слой си пробий дупките, като си направиш центрове, иначе свредлото бяга и нищо не става  |
|
|
 |
madjurov Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 24, 2005 21:25 Заглавие: |
|
|
От Metro сме купили доста добра китайска настолна бормашина. Работи удивително добре. В нашата фирма всеки я използува разбойнически за всякакви отвори, аз само за платки и пак работи отлично! Центрите на отворите е най-добре да ги маркираш още на позитива (негатива). Аз съм на Protel и в последния момент преди да отпечатам позитива - задавам всички отвори 25mil и става добре. След ецването отворите са идеално центрирани и се пробиват без проблем. Ползувал съм и български стойки за ръчна дрелка - също става. _________________ Бъдете здрави! |
|
|
 |
[email protected] Гост
|
Пуснато на: Нед Юли 24, 2005 21:27 Заглавие: Re: Точно това е проблема |
|
|
| lz2esa написа: | | От къде да намеря такава дрелка със стойка? Търсил съм в много магазини но не мога да намеря.... |
В ''Конрад'' има стойки за малки дрелки. |
|
|
 |
lz2esa Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 24, 2005 21:54 Заглавие: 10x na wsi4ki |
|
|
Ste otida do metro i do konrad togawa. Blagodaria wi! _________________ Всичко разбрах, само не разбрах от къде тече водата на вятърната мелница..... |
|
|
 |
nafo Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 24, 2005 22:46 Заглавие: |
|
|
Аз не ползвам настолна бормашина и пак се получава. Ползвам два метода:
1) ако съм ползвал метода с календара за направата на платката още с обработката на изображението на ПС-то си маркирам центровете и те се ецват и после си личат.
2) друг вариант е върху текстолита като си предвидил каде ще е отвора с остър гвоздей го подбиваш леко и после също няма проблем с разпробиването. |
|
|
 |
Antoni Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 25, 2005 14:46 Заглавие: |
|
|
Биеш с център всички дупки преди да си начертал платката. После пробиваш и чак тогава рисуваш платката . 100% работи аз и баща ми така правиме. |
|
|
 |
ditronix Гост
|
Пуснато на: Сря Авг 03, 2005 0:00 Заглавие: |
|
|
| Всичко е въпрос на опит!Ако рисуваш платките на ръка,първо маркирай отворите с тънък център,пробий ги и после рисувай.Ако работиш с принтер или по фотометод,отворите ги маркирай преди нанасяне на рисунката.След ецването имаш готови олични центри за пробиване.Бормашината е хубаво нещо,но ако я няма и дрелчиците като тези дето ги има в Конрад вършат отлична работа, и то без стойки.Работа и тренировки му е майката! |
|
|
 |
|