|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Нед Юли 24, 2005 20:29 Заглавие: |
|
|
| Товарния резистор е за да има натоварване на ОУ за да се създава пад при протичане на ток през товара. Ако няма товар, ОУ няма да консумира почти никакъв ток и няма да се създава пад върху резисторите в захранването т.е. в управлението на транзисторите. Сега дали се включва действително защитата на ОУ или не това е друг въпрос. Подобни разработки на руснаците има но не пише там че се задейства защита в ОУ или че той трябва да е непременно 741 или К140УД7 (От опит знам че и двата стават). Ще пробвам и със 748 и ще напиша резултатите. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
californieca Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 24, 2005 22:11 Заглавие: |
|
|
| slav4o.com написа: | | Товарния резистор е за да има натоварване на ОУ за да се създава пад при протичане на ток през товара. Ако няма товар, ОУ няма да консумира почти никакъв ток и няма да се създава пад върху резисторите в захранването т.е. в управлението на транзисторите. Сега дали се включва действително защитата на ОУ или не това е друг въпрос. Подобни разработки на руснаците има но не пише там че се задейства защита в ОУ или че той трябва да е непременно 741 или К140УД7 (От опит знам че и двата стават). Ще пробвам и със 748 и ще напиша резултатите. |
748 e sas sa6tite parametri kato 741 s tazi razlika 4e ne e predvidena vatre6na korekciq na 4estotnata harekteristika.Mislq 4e nqma da ima6 problem  |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Пон Юли 25, 2005 2:20 Заглавие: |
|
|
Аз се надявам на по-добри резултати от към качество  |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Пон Юли 25, 2005 6:12 Заглавие: |
|
|
Приятелю ЕЛП!Моля за извинение ако съм наспамил толкова форума.
Но мисля, че той е създаден за да помага на всички,които имат някакви затруднения. Тази схема е създадена много отдавна,когато дори 741 беше много трудно да бъде намерен по магазините.За високоскоростни ОУ беше невъзможно и да помечтаеш. И понеже на 741 скоростта на защитата е многократно по бърза от самия ОУ някой гений се е сетил да направи този усилвател. А 741С не става винаги точно защото му е по бавна защитата. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Юли 25, 2005 8:50 Заглавие: |
|
|
| Anonymous написа: | Приятелю ЕЛП!Моля за извинение ако съм наспамил толкова форума.
Но мисля, че той е създаден за да помага на всички,които имат някакви затруднения. Тази схема е създадена много отдавна,когато дори 741 беше много трудно да бъде намерен по магазините.За високоскоростни ОУ беше невъзможно и да помечтаеш. И понеже на 741 скоростта на защитата е многократно по бърза от самия ОУ някой гений се е сетил да направи този усилвател. А 741С не става винаги точно защото му е по бавна защитата. |
Pi4a mai e prav  _________________ Всичко е в тока  |
|
|
 |
sparky Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 25, 2005 9:12 Заглавие: |
|
|
Тая схема е архаична.
Като видях по-горе израза "какво ще кажат хайфистите" щях да падна.
Не знам защо си играете със схема на 20 години, която няма никакви преимущества (даже обратното) пред съвременните схеми.
Въпреки например че TDA7294 също е дърво (те всичките интегралки са дърво) е по-добра от тази. (вярно че платката е по-сложна).
Вижте например това:http://sound.westhost.com/project3a.htm
- Няма температурна нестабилност
- не се самовъзбужда
- пак е евтина и проста
- по-добро КПД
- по-ниски изкривявания (много по-ниски, около 10-20 пъти предполагам)
преценката е ваша.
иначе ако ви се занимава със стари неща - направете нещо лампово. това наистина си струва да се направи, обаче излиза скъпо. (иначе като схемотехника е сравнително просто). _________________ Знам че нищо не знам, но някои и толкова не знаят. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Юли 25, 2005 10:57 Заглавие: |
|
|
| sparky написа: | Тая схема е архаична.
Като видях по-горе израза "какво ще кажат хайфистите" щях да падна.
Не знам защо си играете със схема на 20 години, която няма никакви преимущества (даже обратното) пред съвременните схеми.
Въпреки например че TDA7294 също е дърво (те всичките интегралки са дърво) е по-добра от тази. (вярно че платката е по-сложна).
Вижте например това:http://sound.westhost.com/project3a.htm
- Няма температурна нестабилност
- не се самовъзбужда
- пак е евтина и проста
- по-добро КПД
- по-ниски изкривявания (много по-ниски, около 10-20 пъти предполагам)
преценката е ваша.
иначе ако ви се занимава със стари неща - направете нещо лампово. това наистина си струва да се направи, обаче излиза скъпо. (иначе като схемотехника е сравнително просто). |
I tozi pi4 go podkrepqm,e vse pak ne trqbva da se obezkorojavame tezi pi4ove koito sa namislili ne6ti4ko da pravqt.Eto az naprimer ot 2-3 godniri rabotiq varhu edni zahranva6ti blokove:
1. 2x45V na 4A sas klasi4eski stavilizator na naprejenie sas cener,edno darlinkton4e i edno mo6tno BD317 na kraq,a da ne zabraviq i za6tita po tok.
2. 2X60V na 8A!!!!,eto e dota brutelno,tuk shemata e podobna na po gore opisanata.Ne znam kak da ka4a snimki da vi pokaja
3. 2x35 na 3A sas 7805
Ako nqkoi se interesuva ot stapala sas TDA2003 na 20W i pove4e moga da mu pratiq ne6ti4ko po brutalno.samo da ima zdrav traf!!!!!!  _________________ Всичко е в тока  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|