| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 26, 2005 17:01 Заглавие: Каква да бъде стойността на кондензатора, за да намаля тока. |
|
|
Каква да бъде стойността (приблизително) на кондензатор, за да намаля тока на поялник, марка "Безименна".? Поялника има вграден диод, но и той не върши работа - грее ли грее човката. Благодаря. _________________
ЖИВОТЪТ ВСЪЩНОСТ Е НЕПРЕКЪСНАТА ЗАГУБА |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
elektronchika Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 26, 2005 17:28 Заглавие: |
|
|
зависи колко ватов е смятни му съпротивлението според мощността или го измери. след това ако искаш да намалиш напрежението върху него 2 пъти(110волта) трябва да сложиш един гасящ кондензатор със съпротивление колкото на поялника, а съпротивлението на кондензатора можеш да сметнеш по тази формула
| Код: | 1
Xc=--------
2*pi*f*C |
където Xc[омове, не знам как да изкарам омегата тука ] е съпротивлението на кондензатора
f[Hz] е честотата, 50Hz в твоя случай, при положение че не знаеш
С[F] е капацитета на кондензатора |
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 26, 2005 18:52 Заглавие: |
|
|
Абе просто ме мързеше да смятам (не си намерих елката а тази от PC-то е отвратителна), а и ми беше по-лесно да пусна един пост с очакването че някой е смятал и е изпитал схемата. _________________
|
|
 |
toltec Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 26, 2005 19:44 Заглавие: |
|
|
| купи си един регулатор за осветление ( турските са по 5-6 лв ) , вържи го последователно на поялника ( махни диода ако искаш ) и си регулирай на воля ... |
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 26, 2005 20:26 Заглавие: |
|
|
и това е вариант, но поялника е на приятел, който го използва за аматьорски спойки. Не виждам смисъл от такова усложнение.
Модерирано от RC, ще си позволя да ти преместя поредната тема на по-подходящо място. Ще оставя линк. Ако имаш някакви въпроси - моля на лични. _________________
|
|
 |
nafo Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 26, 2005 21:52 Заглавие: |
|
|
| Мога да ти пратя една много проста схема за регулатор, която работи много добре. Или пък защо не пробваш с някоя схема на НеоМонтаха |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Вто Юли 26, 2005 23:21 Заглавие: |
|
|
| elektronchika написа: | зависи колко ватов е смятни му съпротивлението според мощността или го измери. след това ако искаш да намалиш напрежението върху него 2 пъти(110волта) трябва да сложиш един гасящ кондензатор със съпротивление колкото на поялника, а съпротивлението на кондензатора можеш да сметнеш по тази формула
| Код: | 1
Xc=--------
2*pi*f*C |
където Xc[омове, не знам как да изкарам омегата тука ] е съпротивлението на кондензатора
f[Hz] е честотата, 50Hz в твоя случай, при положение че не знаеш
С[F] е капацитета на кондензатора |
А след като напрежението се намали двойно мощността как ще се промени ? А ако се слага кондензатор диода задължително трябва да се махне инъче въобще няма да стопли  |
|
|
 |
elektronchika Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 27, 2005 9:12 Заглавие: |
|
|
мощността - 4 пъти , което май е много де, ама аз го казах просот за примера. то трябва да се пробва на различни напрежения, за да се докара оптималната температура |
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 27, 2005 12:17 Заглавие: |
|
|
Не възразявам за преместването на темата. И аз самия много се чудех къде точно да я пусна (общи приказки или електроника ).
Nafo- изпртати ми схемата ако обичаш. Аз имам схема от Неомонтана. Мързи ме да я зглобявам а и няма смисъл да слагам такива сложни приспособления на поялник, който ще се включва 5 пъти в годината. Лошото е, че ако работи повече от 5 мин ще изгори 100%. _________________
|
|
 |
|