| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 29, 2005 19:42 Заглавие: Волт-амперна характеристина на DC реле... |
|
|
Както си изследвах волт-амперната характеристика на едно DC реленце започнаха да изникват някой въпросчета. Едно от тях е следното: в диапазона 0-15V, V-A характеристика е линейна, подчиняваща се на закона на ОМ. След тези 15V напрежението и тока остават почти неизменни. При 30 волта подадени на релето волтметърът отчита 5V !!! грешка - 15 волта е показанието. Въпросът ми е къде точно се губи останалата част от напрежението.? Ако някой ми изпрати заместваща снема на реле няма да има грешка. Аз съм ги учил тея неща, ама тогава много ме е интересувало колко пари се е продавал магданоза на женския пазар.  _________________
ЖИВОТЪТ ВСЪЩНОСТ Е НЕПРЕКЪСНАТА ЗАГУБА
Последната промяна е направена от charli на Съб Юли 30, 2005 14:27; мнението е било променяно общо 3 пъти |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 29, 2005 19:59 Заглавие: |
|
|
charli и защо в този раздел
1.Колко волтово е самото реле и какво е съпротивлението на намотката му?
2.Как е захранено въпросното реле? Има ли баластно съпротивление или директно от източника на напрежение?
3.Какъв е източника?
4.Къде мериш с волтметъра?
5.Намотката на релето е индуктивен товар, най-вече когато се включва и изключва!
6.Това: | Цитат: | | Ако някой ми изпрати заместваща снема на реле няма да има грешка. | като в какъв смисъл
-"полупроводниково" реле?
- или модел ?
Керевиза как върви  |
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 29, 2005 21:14 Заглавие: |
|
|
Тоя път много згафих. Напоследък много ми се разцентровал мозъка, повече от необходимото.
Релето е за 12V, R=400ohm; няма баластно R; има само диод за гасене на "обратното" напрежение; захранвам го директно от регулируем източник на напрежение; напрежението го меря директно на изхода на източника на напрежение захранващ релето. За включването и изклщчването са ми ясни нещата - за хистерезиса -това май не ни влиза в работата.
А за модела: почти всеки елемент може да се представи като съвкупност от два или повече по-прости елемента, с цел по-ясна представа на това как работи. Например модела на един тиристор е два транзистора, вързани по определен начин. Гледайки заместващата схема, човек придобива представа що-годе как работи устройството на базата на знанията за простите елементи и придобива представа за по-сложните. Малко се поомотах ама ..........
А за последния ти въпрос, първо ще отворя тълковния речник и тогава ще ти отговоря.  _________________
ЖИВОТЪТ ВСЪЩНОСТ Е НЕПРЕКЪСНАТА ЗАГУБА |
|
|
 |
bobykafe Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2004 Мнения: 1325 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Съб Юли 30, 2005 10:14 Заглавие: |
|
|
в момента на включване, релето има падаща част в характеристиката си, което се получава от скъсяването на дължината на магнитните силови линии вследствие движението на подвижната част на котвата / на осцилоскоп се вижда чудесно ако го захраниш с ниска честота/
А иначе би трябвало да си е като обикновен резистор намотката му /при постоянно захранване естествено/
-==--==--==--==--==--
не съм от софия и не съм ходил скоро на женския пазар _________________ Няма нищо по- унизително от това, да виждате идиоти, които успяват в начинания, в които сте се провалили
----------------
В този форум вече съм само на гости... |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 30, 2005 10:20 Заглавие: Re: Волт-амперна характеристина на DC реле... |
|
|
| charli написа: | При 30 волта подадени на релето волтметърът отчита 5V...........
захранвам го директно от регулируем източник на напрежение; напрежението го меря директно на изхода на източника на напрежение захранващ релето |
Ако комбинацията от тези две неща означава, че си нагласяваш 30-те волта на източника (мериш ги) и след това като включиш релето тези въпросните стават на 5, то проблема ти е в източника. Не държи по ток.
С добър източник обаче не е желателно да включваш реле на 3 пъти по-голямо напрежение от номиналното, освен ако целта ти не е да го изгориш. |
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 30, 2005 11:03 Заглавие: |
|
|
Тези 30 волта бяха просто за пояснение. Това е последната точка от характеристика (мах напррежение на източника на напр.) Току-що пробвах и с дуго реле - резултатът е същия. Защо не направите и вие опита, за да се убетите, че не ви губя времето.
Проблема не е от озточника на ток - използвам към 100-на вата траф и този регулатор: http://neomontana.dir.bg/kit152.htm . Благодаря.
Горе съм допуснал една грешчица, за което се извинявам. Волтметърът показва 15 волта след като преминеме границата от 15 на захранващото напрежение. _________________
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 30, 2005 13:10 Заглавие: |
|
|
| Сработва ти защитата по ток и ограничава изходното напрежение като увеличава вътрешното съпротивление на източника. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 30, 2005 13:48 Заглавие: |
|
|
Проблема ти е именно в това.
И за да се убедиш вземи един резистор със същото съпротивление като намотката на релето, включи го вместо него и ще видиш същия резултат. |
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 30, 2005 14:25 Заглавие: |
|
|
Да, и аз си помислих първоначално, че е от защитата, но не е от нея. По закона на ом I=30/400=75mA, a защитата е за над 3А.
Пробвах със R=160 - напрежението се ограничава до 7V. Има нещо гнило и то според мен е в интегралата 723 - руско производство, за която съм чувал не добри неща. _________________
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 30, 2005 14:35 Заглавие: |
|
|
| charli написа: | | според мен е в интегралата 723 - руско производство, за която съм чувал не добри неща. |
Ако е 723, то не може да е руско производство.
Това, че ти си мислиш, че е на 3А все още не означава, че в действителност е така. А ми се и струва, че именно тази схема я "дъвкахме" в началото когато ти се появи във форума. Или бъркам? |
|
|
 |
|