Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Волт-амперна характеристина на DC реле...
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
charli
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Юли 30, 2005 15:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Че не е точно 3А не е, ама пък не е логично да сработва на 50-70mA. Aз наскоро пусках тема, свързана с тази интегралаа, по точно за кита, на който исках да направя защита с реле. Схемата я имам само на лист и още не съм я реализирал. Други теми с тази интеграла нямам. Ще потърся дали има нещо писано за ЛМ723. Аз имам 2 кита такива. Единия ми е за резерва, ама както винаги, почти винаги и двата не работят Laughing

------------------------------------------------------------------------------------

отвратително се работи с тая търсачка.! както в повечето случаи, страницата илиза кеширана, и за да намеря темата трябва да изгубя 1 час в ровене.

ЖИВОТЪТ ВСЪЩНОСТ Е НЕПРЕКЪСНАТА ЗАГУБА
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Петров
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Съб Юли 30, 2005 17:00    Заглавие: Отговорете с цитат

На какъв ток ще ти сработи защитата зависи от резистора/те в токоограничението. Може да се направи да сработва и на 1ма.

Едит: Не ми е ясно защо искаш да правиш защита с реле като схемата си има чудесна защита по ток???
Върнете се в началото
charli
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юли 30, 2005 17:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Самата схема (резистора) е настроен за 3А . А защита ще направя, понеже имам дозина 2н3055 за претопяване. Защитата не е много добра, тъй като работи в режим на повтарящи се цикли, и след няколко периода на сработване транзситорчето отивана на кино. За мен тази защита не е хич чудесна. В литературата пише за нея, че е фиктивна; не си спомням къде съм го чел.

Върнете се в началото
panasoanik
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Съб Юли 30, 2005 20:56    Заглавие: Отговорете с цитат

чарли ,стабилизираното захранване ,което имаш със 723 е схема утвърдила се като мн.добра (за времето си) ,проблемите ,които имаш-за тях колегите ти писаха и точно това е,ха сега кажи колко ома е токограничаващият резистор на защитата ,да ти кажа ще има ли 3 ампера или не,иначе си губим времето,а за релето ,от захранването еSmile ,не можеш излъга закона на ома
Върнете се в началото
charli
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юли 30, 2005 21:51    Заглавие: Отговорете с цитат

вярно че е утвърдена, но не и руския вариант! резистора е със стойност 0,2ohm-a , колкото е и в кит-а на неомонана .. ограничаващия ток е о,6/о,2=3А ...
да ти кажа ще има ли 3 ампера или не - даже сега забелязах, че и в обяснението на кита го има дадено, но не и сметнато.
Като сменя схемата, ще пиша отново. Засега закривам темата и се извинявам ако на някой съм му изгубил времето. Какво да се прави. Нещата са елементарни, ама нали се гледаме от най-сложното да тръгнем. Някой от форума имаше такъв девиз, нещо от рода на "Проблема е елементарен .......... сложност" - нещо подобно беше.

Върнете се в началото
panasoanik
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Съб Юли 30, 2005 22:09    Заглавие: Отговорете с цитат

със резистор 0,2 ома ,4итав траф ,трябва да извадиш 2,4 ампера смени го с 0,1 ом
Върнете се в началото
charli
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юли 31, 2005 9:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Брей! Тя формула дето си я изполузвал Laughing 0,48/0,2=4А ; 0,48/0,1=4,8А (ако R=0,1) досега не съм я срещал нито веднъж Rolling Eyes
Трафа, който използвам, може да понесе и 5А, но това не ми е целта и темата на поста. Плагодаря за препоръките.!

Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Нед Юли 31, 2005 18:32    Заглавие: Отговорете с цитат

Я дайте линк на схемата да я видя.
Според сметките защитата се задейства при 0.48 V Сега ако се задейства при по-голямо напрежение резистора трябва да е с по-голямо съпротивление естествено.
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Нед Юли 31, 2005 19:34    Заглавие: Отговорете с цитат

абе мом4ета ,с 0,2 ома трябва да вадиш як ток с тази схема 723 ,нещо куца ,не правя сметки ,а го казвам от практичен опит ,Славчо ,я пак като се увеличи резистора ,какво ставало.... Laughing
Върнете се в началото
Петров
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Нед Юли 31, 2005 20:42    Заглавие: Отговорете с цитат

charli,

Някъде грешиш, защитата на 723 си работи чудесно. Проектирал съм с тази схема компенсационен регулатор с изходен ток 50А и не съм имал проблем с защитата. Имай предвид че при Uin 30V Iz 3A и късо в изхода мощноста отделяна върху крайния транзистор е Uin*Iz=Pq 30*3=90W а тази мощност ти трябва да можеш да разсееш, и ако не си проектирал правилно охлаждането на крайния транзистор той отива в кофата, а и 1 2N3055 е не достатъчен, 2бр. КД503 е много по добър избор.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети