Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Управление на уреди!
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
electronics
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Бургас /Варна

МнениеПуснато на: Пон Авг 01, 2005 16:14    Заглавие: Отговорете с цитат

crashtest написа:
а може ли да се преработи понеже аз съм с лап-топ и няям Принт порт(паралерен) и ако има някаква схема за LPT до USB!...!

Crashtest Не се заблуждавай! Ще измислим как да го преработим. Схемата на неомонтана изглежда прилична. Само незнам дали опер.система които поддържа софтуера те устройват

http://drmelectronics.hit.bg/
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Predator_MF
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Чет Авг 04, 2005 10:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Добре ве хора, за какво се заблуждавате с такива схеми... Първото интересно нещо е - ще пуснете ли силов кабел от бойлера до компютъра за да може да мине през релетата....сигурно ще кажете "Ще си опънем тънък кабел и ще сложим релето до бойлера"....аз пък ще ви отговоря "Добре дошли в тема 'Как да окабелим апартамента' Laughing ". Освен това чух и искане от CrashTest за регулиране на стайно осветление...как ли ще стане с доработване на тая схема на Неомонтана...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger MSN Messenger
SVA-BG
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Горна Оряховица

МнениеПуснато на: Чет Авг 04, 2005 16:00    Заглавие: Отговорете с цитат

има една статия в млад конструктор за нещо подобно само че е по лпт схемата се състои от един кодер които кодира инфото от лпт-то модулира се с 200 300Кхз/не си спомням точно/ и се пуска по мрежовия кабел.... във всяко устройство което искаш да управляваш има демодулатор.... декодер които в случая задеиства реле и т.н. кодерите и декодерите са от тия за дистанционните на алармите /старите без скачашт код/ ако някои проявява интерес ще сканирам статията ако не здраве да е! Wink
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя MSN Messenger
Predator_MF
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Авг 04, 2005 16:10    Заглавие: Отговорете с цитат

Тя не е по различна от тая на Неомонтана, освен че е комбинирана с тази схема. Още по интересен е факта, че тия интегрални схеме MC145026 и 027 са на цени 2.50лв и 3лв без ДДС. Един PIC12F675 струва 2лв., смятам че няма място за сравнение Very Happy
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger MSN Messenger
guitman
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Чет Авг 04, 2005 16:17    Заглавие: Отговорете с цитат

crashtest написа:
а може ли да се преработи понеже аз съм с лап-топ и няям Принт порт(паралерен) и ако има някаква схема за LPT до USB!...!

виж това http://www.ftdichip.com/Products/FT245BM.htm
в datasheet-а му е обяснено как се свързва, а тук са дряйверите му http://www.ftdichip.com/Drivers/FT232-FT245Drivers.htm. ако имаш проблеми питай.
SVA-BG
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пет Авг 05, 2005 16:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Predator_MF написа:
Тя не е по различна от тая на Неомонтана, освен че е комбинирана с тази схема. Още по интересен е факта, че тия интегрални схеме MC145026 и 027 са на цени 2.50лв и 3лв без ДДС. Един PIC12F675 струва 2лв., смятам че няма място за сравнение Very Happy

като правиш сметка на стотинките колко ще му вземеш за разработката си 1 лв ... или 1,20 лв с ДДС ? Laughing ако е толкова ще ти намеря много работа Wink
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя MSN Messenger
Predator_MF
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Авг 05, 2005 16:50    Заглавие: Отговорете с цитат

ОК приятел, усещам леко шеговития ти тон... Ти досега произвел ли си някво устройство и в какво количество....Проста сметка...5 устройства по 1.20 + са 6 лева. Като броим и външни елементи (разни дискретни) и мястото което заемат тия двата цирея на платката, според мен ще си искараме за една кръчма, ти как мислиш. Всъщност не съм сигурен защо продължавам да пиша в тая тема, вече направих предложение за професионално изготвено устройство и то беше отхвърлено. Освен това виждам че в тоя раздел на форума 90% от хората не сте наясно какво точно искате, да не говорим за тва как да го направите....
Върнете се в началото
SVA-BG
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пон Авг 08, 2005 12:27    Заглавие: Отговорете с цитат

Predator_MF написа:
ОК приятел, усещам леко шеговития ти тон... Ти досега произвел ли си някво устройство и в какво количество....Проста сметка...5 устройства по 1.20 + са 6 лева. Като броим и външни елементи (разни дискретни) и мястото което заемат тия двата цирея на платката, според мен ще си искараме за една кръчма, ти как мислиш. Всъщност не съм сигурен защо продължавам да пиша в тая тема, вече направих предложение за професионално изготвено устройство и то беше отхвърлено. Освен това виждам че в тоя раздел на форума 90% от хората не сте наясно какво точно искате, да не говорим за тва как да го направите....
не се засягай сега .... аз несъм видял някой да говори за серийно производство ,ако е така си прав...но невярвам че ще конструираш нещо и ще му напишеш пиковете за 6 лева ако се лъжа кажи си цената и човека ще прецени кое му е по изгодно .....а за елементите около декодерите не са чак толкова много ..нямам лоши чувства извиняваи !
Върнете се в началото
Predator_MF
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Авг 08, 2005 12:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Не съм се засегнал, изнервям се като чета такива постове напоследък...както и да е Wink Значи, crashtest иска няколко у-ва (т.е. няколко консуматора на растояние от компютъра), говорихме за безжична връзка, на мен ми е доста по удобно да проектирам устройствата с микроконтролер, отколкото да си играя с еднкоде/декодер...нещо като лош навик ми е да ползвам микроконтроле, особено когато става въпрос за връзка с компютър. А 5 устройства не са серийно производство...вярно, ама пак можем да искараме за кръчма ако спестим по левче от всяко Very Happy Не съм имал намерение да се дъвча, но пък представи си как ще изглежда устройството:
1. Преходник USB <> LPT (няма да споменавам цени)
2. Някакъв измислен кит от неомонтана или МК (без кутия, няква платка виси, релета на нея)
3. Някакъв трансформатор за захранване на платката (ами тва е интересно, в USB има 5V захранване, трудно е да се цъкат релета с 5V/200mA)
4. Здраво опънати, предполагам минаващи през PVC канали по стените кабели за консуматорите, не си представям гледката, нямам чак такова въображение....а как ли би изглеждал кабела отиващ към ключа за стайното осветление Razz
5. Някакъв интересен софтуер писан за 10-ина минути на VB (не обвинявам автора му, той е имал за цел да демонстрира че е възможно у-е на електроуреди от LPT порта, а не цел комерсиално разпространение и исползване в промишлени условия Very Happy ).
Верно, цената на тия 5 точки събрани в едно у-во ще е доста ниска, не споря, вида му няма да е много приятен за гледане, монтирането му ще бъде абсолютно предизвикателство (освен ако не си строиш къща и са ти останали няколко стотин метра кабел в излишък, имаш няколко дни за губене и доста нерви да измислиш девиаторно свързване Laughing )
В контраст на всичко казано по-горе ще изложа характеристики и особености на у-вото което беше предложено от мен на crashtest:
1. Абсолютно самостоятелни, безжични модули - за стайно осветление например модула представлява ключ с вградена електроника, възможност за регулиране яркостта на светене, монтирането му е също толкова сложно колкото на обикновен ключ за осветление - 2 кабела!
2. Самостоятелен модул за управление на консуматорите с USB интерфейс за възка с PC. Модула има възможност за запаметяване на график за вкл/изкл/регулиране на електроуреди.
3. Възможност за управление на неопределен брой консуматори - т.е. ако днес имаш 5, утре искаш да добавиш 1, няма да се сглобява нов модул за 6 устройства.
4. PC програма подържаща Win95/98/2000/XP, няма да хваля приятния потребителски интерфейс Wink . Освен всичко задължително, мога да ти накарам лампата в коридора да мига като ти звънят по Skype....
5. Никаква галванична връзка между главното устройство и управляващите модули. Безопасност!
6. Всичко затворено в кутии, няма висящи проводници с фази по тях.

С тоя пост искам да ви покажа разликата между Неомонтана кит и нещо custom сглобено, в края на краищата това е просто форум, всеки има право на собствено мнение. Който иска сам да си го сглобява, пожелавам му успех Very Happy
Върнете се в началото
SVA-BG
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пон Авг 08, 2005 15:32    Заглавие: Отговорете с цитат

ако всичко това го направиш за една почерпка значи въпросът е изчерпан Wink за лпт-то си прав ...аз нямах предвид схемата на неомонтана а една статия на МК /не тази от нета/ пак се кодери и декодери но там сигнала между тях се модулира и се пуска по мрежовите кабели и няма висящи жици както ти казваш .. всичко е лесно за изпълнение остава само да си разреши проблема с лпт-то ако искаш нахвърляй една схемичка на твойто устройство а аз ще сканирам статията и да сравним защото така да спорим на сухо .... нестава
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 2 от 4

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети