Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Търся схеми за мостово свързване на TDA 7294
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
ditronix
Гост

МнениеПуснато на: Чет Авг 04, 2005 17:26    Заглавие: Отговорете с цитат

За да не претовартиш схемата с товара от 4 Ома,който мислиш да слагаш според мен трябва да намалиш захранването-от нормалните+/-66V пробвай с +/- 60V.В противен случай рискуваш да издумкаш чипа,въпреки че не ми се вярва това да стане-писах за моя усилвател...Иначе разликата между STK4048 и STK 4050 е само в крайните транзистори-тези на 4050 явно издържат на по-високо захранване.Съветвам те да свалиш дейта-шийта от мрежата и да използваш стойностите,които са дадени в него.Аз правих друг усилвател преди 2 год. с STK 4241 и след като го подкарах, се оказа че работата не наред.Схемата взех от един справочник- на фирма DIN-Нова Загора.Оказа се , че схемата на свързване на 10-15 чипа от серията на STK е една и съща, но има разлика в стойностите на 4 резистора,които определят началния ток на крайните транзистори!Когато ги смених с тези,които посочват японците, всичко си дойде на мястото.Машината спря да пече на празен ход,а преди това за 10/!/минути при нулево усилване и без колони на изхода вдигаше около 60 градуса!Иначе няма никакви проблеми по оживяването.За всеки случи при първоначалното включване вържи предпазители по 2-4 А поне на захранването.Изобщо не пести предпазителите-аз ги слагам и на изходите и са ми помагали много често,когато разнасях стария си усилвател по разни лагери и бригади.
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Чет Авг 04, 2005 18:32    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако ще слага предпазители, то нека да е минимум 4А, тея 200W......
И по добре да е на изхода, щото ако му думне едното рамо на стъпалото, може да му подаде постоянен ток на изхода и докато се усети да го спре ще е опушил и товара(говорителя). И да подсетя, след като пуснеш захранването и захраниш схемата, направи една проверка дали има напрежение на изхода, вярвам знаеш защо?
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Чет Авг 04, 2005 19:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако излезе постоянно на изхода ще изгори и предпазителя на другото рамо защото ще протече голям ток.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ditronix
Гост

МнениеПуснато на: Чет Авг 04, 2005 21:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Прав си за бушоните-по-добре на изхода!Аз обаче имах пред вид първоначалното пускане,ако има фал, 2-3А ще гръмне по-леко от 6-8А.Когато всичко потегли нормално,на захранването трябва да се сложат бушони по 8- 10А,а в изходите-по 8А.Това е за търсените 200W.Задължително схемата първоначално се пуска без товар,проверява се за ЛИПСА на постоянно напрежение в изхода,оставя се така за около 20-30 минути да се види температурата на радиатора -не трябва да грее,и отново се уверяваме че в изхода НЯМА повече от 50-75 mV!Едва тогава връзваме колони,музика и сядаме да се кефим с биричка в ръка! Laughing
Върнете се в началото
rudiem
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Чет Авг 04, 2005 22:55    Заглавие: Отговорете с цитат

благодаря за полезната информация наистина помогна много.Но имам и друг въпрос. В нета попаднах на интеграли Санио. по-добри ли са от другите с непознат за мен производител или това е сам рекламен трик?
И още каква серия бихте препоръчали да използвам II или V
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Vladi
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Gabrovo

МнениеПуснато на: Пет Авг 05, 2005 15:49    Заглавие: Отговорете с цитат

rudiem написа:
благодаря за полезната информация наистина помогна много.Но имам и друг въпрос. В нета попаднах на интеграли Санио. по-добри ли са от другите с непознат за мен производител или това е сам рекламен трик?
И още каква серия бихте препоръчали да използвам II или V

STK е разработка на SANYO, аз лично съм разглабял STK4231, и двете версии, и като че ли II е по-добре изработена от V, доказателство на това е и по-ниската цена на V версия. Иначе за технически параметри нека някой друг да даде мнение, аз не бих се наел да коментирам.
ditronix
Гост

МнениеПуснато на: Пон Авг 08, 2005 19:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Според колеги V-серия са със значително по-ниски изкривявания,а по-ниската цена може да идва от това,че са ментета-има и много такива.Аз лично не съм имал проблеми с тези схеми,но има колеги на друго мнение.Може би всичко е въпрос на късмет/?!/и на ценообразуване...
Върнете се в началото
Rockton
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София - Люлин

МнениеПуснато на: Вто Авг 09, 2005 10:41    Заглавие: Отговорете с цитат

За големи мощности нямам вяра на интегралните хибридни схеми!
защо не използваш транзисторно крайно стъпало с активен филтър по вход, щом ще е за супер бас?? Стига да имаш опит в построяването и "оживяването" на такъв тип стъпала, бих могъл да ти предоставя схеми и на по мощни работещи и на 2ohm , ekспериметирани работещи удачни схеми!
Vladi
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Gabrovo

МнениеПуснато на: Вто Авг 09, 2005 19:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Rockton написа:
За големи мощности нямам вяра на интегралните хибридни схеми!
защо не използваш транзисторно крайно стъпало с активен филтър по вход, щом ще е за супер бас?? Стига да имаш опит в построяването и "оживяването" на такъв тип стъпала, бих могъл да ти предоставя схеми и на по мощни работещи и на 2ohm , ekспериметирани работещи удачни схеми!

Имаш право, но да ти кажа STK-то си е добро. Лесно се изпълнява, тръгва без "много ядове", а и параметрите са им добри и то доста.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети