|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ditronix Гост
|
Пуснато на: Чет Авг 04, 2005 17:26 Заглавие: |
|
|
| За да не претовартиш схемата с товара от 4 Ома,който мислиш да слагаш според мен трябва да намалиш захранването-от нормалните+/-66V пробвай с +/- 60V.В противен случай рискуваш да издумкаш чипа,въпреки че не ми се вярва това да стане-писах за моя усилвател...Иначе разликата между STK4048 и STK 4050 е само в крайните транзистори-тези на 4050 явно издържат на по-високо захранване.Съветвам те да свалиш дейта-шийта от мрежата и да използваш стойностите,които са дадени в него.Аз правих друг усилвател преди 2 год. с STK 4241 и след като го подкарах, се оказа че работата не наред.Схемата взех от един справочник- на фирма DIN-Нова Загора.Оказа се , че схемата на свързване на 10-15 чипа от серията на STK е една и съща, но има разлика в стойностите на 4 резистора,които определят началния ток на крайните транзистори!Когато ги смених с тези,които посочват японците, всичко си дойде на мястото.Машината спря да пече на празен ход,а преди това за 10/!/минути при нулево усилване и без колони на изхода вдигаше около 60 градуса!Иначе няма никакви проблеми по оживяването.За всеки случи при първоначалното включване вържи предпазители по 2-4 А поне на захранването.Изобщо не пести предпазителите-аз ги слагам и на изходите и са ми помагали много често,когато разнасях стария си усилвател по разни лагери и бригади. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Чет Авг 04, 2005 18:32 Заглавие: |
|
|
Ако ще слага предпазители, то нека да е минимум 4А, тея 200W......
И по добре да е на изхода, щото ако му думне едното рамо на стъпалото, може да му подаде постоянен ток на изхода и докато се усети да го спре ще е опушил и товара(говорителя). И да подсетя, след като пуснеш захранването и захраниш схемата, направи една проверка дали има напрежение на изхода, вярвам знаеш защо? |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Чет Авг 04, 2005 19:48 Заглавие: |
|
|
| Ако излезе постоянно на изхода ще изгори и предпазителя на другото рамо защото ще протече голям ток. |
|
|
 |
ditronix Гост
|
Пуснато на: Чет Авг 04, 2005 21:52 Заглавие: |
|
|
Прав си за бушоните-по-добре на изхода!Аз обаче имах пред вид първоначалното пускане,ако има фал, 2-3А ще гръмне по-леко от 6-8А.Когато всичко потегли нормално,на захранването трябва да се сложат бушони по 8- 10А,а в изходите-по 8А.Това е за търсените 200W.Задължително схемата първоначално се пуска без товар,проверява се за ЛИПСА на постоянно напрежение в изхода,оставя се така за около 20-30 минути да се види температурата на радиатора -не трябва да грее,и отново се уверяваме че в изхода НЯМА повече от 50-75 mV!Едва тогава връзваме колони,музика и сядаме да се кефим с биричка в ръка!  |
|
|
 |
rudiem Активен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 04, 2005 22:55 Заглавие: |
|
|
благодаря за полезната информация наистина помогна много.Но имам и друг въпрос. В нета попаднах на интеграли Санио. по-добри ли са от другите с непознат за мен производител или това е сам рекламен трик?
И още каква серия бихте препоръчали да използвам II или V |
|
|
 |
Vladi Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 05, 2005 15:49 Заглавие: |
|
|
| rudiem написа: | благодаря за полезната информация наистина помогна много.Но имам и друг въпрос. В нета попаднах на интеграли Санио. по-добри ли са от другите с непознат за мен производител или това е сам рекламен трик?
И още каква серия бихте препоръчали да използвам II или V |
STK е разработка на SANYO, аз лично съм разглабял STK4231, и двете версии, и като че ли II е по-добре изработена от V, доказателство на това е и по-ниската цена на V версия. Иначе за технически параметри нека някой друг да даде мнение, аз не бих се наел да коментирам. _________________ BE ON EDGE |
|
|
 |
ditronix Гост
|
Пуснато на: Пон Авг 08, 2005 19:58 Заглавие: |
|
|
| Според колеги V-серия са със значително по-ниски изкривявания,а по-ниската цена може да идва от това,че са ментета-има и много такива.Аз лично не съм имал проблеми с тези схеми,но има колеги на друго мнение.Може би всичко е въпрос на късмет/?!/и на ценообразуване... |
|
|
 |
Rockton Опитен потребител

Регистриран на: 10 Яну 2004 Мнения: 333 Местожителство: София - Люлин
|
Пуснато на: Вто Авг 09, 2005 10:41 Заглавие: |
|
|
За големи мощности нямам вяра на интегралните хибридни схеми!
защо не използваш транзисторно крайно стъпало с активен филтър по вход, щом ще е за супер бас?? Стига да имаш опит в построяването и "оживяването" на такъв тип стъпала, бих могъл да ти предоставя схеми и на по мощни работещи и на 2ohm , ekспериметирани работещи удачни схеми! _________________ Да споделим опит и познания -за да не откриваме "топлата вода" отново! -Човек се учи докато е жив. |
|
|
 |
Vladi Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 09, 2005 19:52 Заглавие: |
|
|
| Rockton написа: | За големи мощности нямам вяра на интегралните хибридни схеми!
защо не използваш транзисторно крайно стъпало с активен филтър по вход, щом ще е за супер бас?? Стига да имаш опит в построяването и "оживяването" на такъв тип стъпала, бих могъл да ти предоставя схеми и на по мощни работещи и на 2ohm , ekспериметирани работещи удачни схеми! |
Имаш право, но да ти кажа STK-то си е добро. Лесно се изпълнява, тръгва без "много ядове", а и параметрите са им добри и то доста. _________________ BE ON EDGE |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|