|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Misho 605 SVti Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 11, 2005 9:30 Заглавие: |
|
|
Аз схема имам. Но нямам време да направя платка. Ако има някой ентусиаст със свободно време - да се обади. Използвам управляваща схема на Motorola MC34065 с регулиране по напрежение и по ток. За ключови транзистори MTP60N06 с ултра ниско съпротивление. Трансофрматорът е на SIEMENS ETD59, ферит N67. _________________ Peugeot е моята страст |
|
| Върнете се в началото |
|
 |

|
Пуснато на: Чет Авг 11, 2005 16:08 Заглавие: |
|
|
| sparky написа: | Аргументи? Проблеми?
Или просто са БОЗА и толкоз, щото при него не са тръгнали.  |
Може ли и аз да се включа в оплюването - да, БОЗА Е! Някой заглеждал ли се е в самата схема? Съжалявам, че ще карам по спомен, че нямам PDF-а на 494 пред себе си, но ще се опитам и нея да си я припомня.
1. MOSFET задължително трябва да се управляват с противотактно драйверно стъпало от NPN & PNP, за да може да се отпушват и запушват бързо. Гейтът иска пиков ток 1А че и повече, за да зареди бързо входния капацитет на MOSFET-a, а после и да се разреди към маса. Някой да вижда такова нещо? По спомени - изходният ток на управляващите транзистори е 500mA.
2. R3=22Ohm. Някой може ли да даде смислено обяснение защо захранването на целия чип минава през 22ома?! Ако идеята е била за управлението на самите MOSFET-и - то такива съпротивления се слагат преди самите гейтове на транзисторите. Да не говорим, че през R3 протича захранващият ток на схемата, както и токът за отпушването на MOSFET-ите ... това ако не е БОЗА ...
3. Някой да вижда случайно защита на MOSFET-ите?! Нито на гейта, нито на дрейна. Машала! Монтирайте транзистори, гърмете ги, заменяйте ги, гърмете ги, заменяйте ги .... пари да има.
4. Някой да вижда ограничител на пиковете на гейта с елементарен ценеров диод на 10В?! Май съм си забравил очилата и не ги виждам пустите му женери - ама нали ги знаете какви са малки и такива едни стъклени, как да ги видя.
5. Защита по ток на MOSFET-ите ... това какво е? Ами, за какво са ни - те носят на ток, да не ви пука.
6. ..... е, стига толкова, не си спомням другите крачета на 494 за какво са, но на фона на всичко изложено по-горе няма смисъл и да се ровя из нет-а да търся PDF-на на тази така широко наложила се схема.
Приемам възражения и ако някой иска да ме обори. _________________ Peugeot е моята страст |
|
|
 |
DAFY Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 11, 2005 16:14 Заглавие: RE: Za shemata v mald konstruktor ! |
|
|
някой ме попита какво и е Боза на Схемата в МК нали ? ето отговора от по знаещите : http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?p=53604#53604
П.С. Мразя да пиша на Кирилица ! Taka e po Lesno ! _________________ Дори и "най-добрия" има нужда от помощ, понякога ! |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 11, 2005 16:16 Заглавие: |
|
|
| Като мразиш ще си четеш сам постовете,ни няма да се кьорчим на твоите безкрайно полезни изложения в импулсната техника... |
|
|
 |
Vladi Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 11, 2005 20:06 Заглавие: |
|
|
| Misho 605 SVti написа: |
.................................
4. Някой да вижда ограничител на пиковете на гейта с елементарен ценеров диод на 10В?! Май съм си забравил очилата и не ги виждам пустите му женери - ама нали ги знаете какви са малки и такива едни стъклени, как да ги видя.
.................................
Приемам възражения и ако някой иска да ме обори. |
Като цяло наистина гореспомената схема не е толкова качествена, и си прав Misho, има нужда от корекции.
А ето го и възражението, и то е по точка 4.
Тъи като се работи с напрежения на захранване 12-14V, не е задължително да ина ценер. Аз лично съм виждал ценер единствено на схеми, при които ключовият елемент е под висок потенциал и затова там се ползват тези диоди за които ти говориш. _________________ BE ON EDGE |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Авг 11, 2005 21:08 Заглавие: |
|
|
Ще те оборя мигновено. При високите честоти могат да се получат пикове в/у гейта 4 до 5 пъти над напрежението, което се подава от управляващата схема. Иначе е ясно, че се подава само захранващото напрежение от схемата. Но индуктивността на първичната намотка и паразитните капацитети на MOSFET-ите допринасят за повявяването на тези пикове. Поради същата причина се слага RCD-верига на дрейна, за да може да се опази транзистора.
Това, м/у впрочем ме навежда на мисълта за мостово захранване. Вече има транзистори с достатъчно ниско съпротивление в отпушено състояние, така че няма да се отрази толкова зле на загубите в режим на пропускане при наличието на два последователно свързани транзистора. Но значително ще се облекчи както навиването на трансформатора, така и управлението на транзисторите, без да има нужда от регулиране по ток - тук феритът няма как да се насити в режим на работа за разлика от противотактното стъпало. _________________ Peugeot е моята страст |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Авг 12, 2005 6:08 Заглавие: |
|
|
Макар че сега съзирам грешка и в моите писания . Няма смисъл ценерът да бъде 10В, при условие, че пробивното напрежение на гейта е 20В . Грешката ми произлиза от това, че при 10В MOSFET-ът вече може да отдаде максималния си ток. Стойност от 15В ще е напълно достатъчна. _________________ Peugeot е моята страст |
|
|
 |
sparky Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 12, 2005 8:09 Заглавие: |
|
|
| Цитат: |
| Цитат: |
sparky написа:
Аргументи? Проблеми?
Или просто са БОЗА и толкоз, щото при него не са тръгнали.
|
Може ли и аз да се включа в оплюването - да, БОЗА Е! Някой заглеждал ли се е в самата схема? Съжалявам, че ще карам по спомен, че нямам PDF-а на 494 пред себе си, но ще се опитам и нея да си я припомня.
|
Не визирам схемата на МК или някоя друга конкретно.
Обаче съгласи се че "Пробвах 5-6 и са бози, та дайте някоя стабилна" не е аргумент.
Това колко ток изискват MOSFETите зависи от честотата, на която се работи и от MOSFETите. В някои случаи даже е нежелателно и безсмислено да включват прекалено бързо. Това зависи и от изправителните диоди и от куп други работи. За 40Khz в общия случай е достатъчен 500mА ток.
Колкото до пиковете: Ако си направиш трансформатора достатъчно читаво и спазваш някои правила, при толкова малко намотки индукцията ще е много малка. А ако и снубера(ите) са направени както трябва, пикове почти няма да има. Но все пак си прав че по един ценер няма да навреди. _________________ Знам че нищо не знам, но някои и толкова не знаят. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Авг 12, 2005 8:32 Заглавие: |
|
|
Рекох, че визираш конкретно схемата от МК. Иначе се убедих, че едни драйверни транзистори за MOSFET-ите не са излишни, значително ми подобриха осцилограмата. А като сложиш и няколко в паралел - ползата е още по-голяма. Аз лично работя на 100кХц и определено ми трябва сериозен ток за управлението им. Входният капацитет на моите MTP60N06 1950pF, аз слагам по 2 в рамо.
Проблемът с пиковете при мен идваха единствено и само от трансформатора. Като първичната намотка ти е дебела, щеш не щеш запълването на прозореца на ферита не е особено оптимално. После много гадно се мотае по-тънката вторична в/у дебелата първична. И сега ще си правя експеримент - вместо лицентрат ще използвам тънко и широко фолио. Там вероятно пак ще има проблем, защото към това фолио все някъде ще трябва да се запои многожилен проводник. Но си струва да се опита.
Има и друг момент. Някой може ли дакаже точно колко мощно захранване ти трябва, за да подкараш един 150-ватов бас? Безумие е да смяташ захранването за 150Вт постоянна мощност - ще изхвърчиш от колата за секунди. И нямам отговор на въпроса за каква мощност трябва да се смята захранването. _________________ Peugeot е моята страст |
|
|
 |
sparky Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 12, 2005 9:11 Заглавие: |
|
|
150W синусоидална значи около 300W пикова мощност.
Аз бих си направил 300W захранване.
Аз си ги смятам така: за 150W изходна мощност, ако усилвателя е клас AB взимам 50%КПД, което значи пак 300W.
Виж ако е клас D, нещата са малко по-различни - те са с КПД до 90-92%, така че 180-200W захранване ще свърши работа. _________________ Знам че нищо не знам, но някои и толкова не знаят. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|