| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 11, 2005 19:58 Заглавие: Захранване на реле - въпрос. |
|
|
Благоприятно ли е захранването на постояннотоково реле без филтриращ кондензатор.? Използвам 12V синусоида(релето е на 12V), изправям я чрез грец и директно подавам на релето. Чува се малко бръмчене, но така или иначе релето си работи. Схемата в действителност е много по-сложна и непозволява слагане на филтриращ кондензатор - всъшност може да се сложи, но трябва да се добавят една камара допълнителни елементи. Моля за съвет! Благодаря! _________________
ЖИВОТЪТ ВСЪЩНОСТ Е НЕПРЕКЪСНАТА ЗАГУБА |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
panasoanik Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 11, 2005 20:06 Заглавие: |
|
|
| Зависи в какъв режим работи релето ако е бърз комутиращ рискуваш да има смущение в неговото бурзодеиствие (плуване на котвта) иначе ако комутацията е с ниска честота -няма проблем ,все пак мушни му поне едно малко кондензаторче де ,все място ще има 47микро примерно |
|
|
 |
nafo Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 11, 2005 20:42 Заглавие: |
|
|
| Според мен си сложи едно кондензаторче.... няма да згрешиш |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Чет Авг 11, 2005 21:11 Заглавие: |
|
|
| charli каква е причината да не може да сложиш филтриращ кондензатор ? |
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 12, 2005 0:41 Заглавие: |
|
|
Много е дълго за обяснение, защо не мога да сложа кондензатор. С две думи, ако сложа такъв и релето не работи, кондензаторут ще се зареди до 310V, a оттам идва опасност да изгорят 1-2 транзистора, за пускането на релето да не говорим. Мисля, че ще се справя, макар и с малко усложнение на схемата. Благодаря за отговорите. Бях длъжен да попитам - опит му е майката ... _________________
ЖИВОТЪТ ВСЪЩНОСТ Е НЕПРЕКЪСНАТА ЗАГУБА |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Авг 12, 2005 2:47 Заглавие: |
|
|
Мисля че един ценер паралелно на релето може да оправи положението  |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 12, 2005 7:11 Заглавие: |
|
|
| charli написа: | | Използвам 12V синусоида(релето е на 12V), изправям я чрез грец и директно подавам на релето. |
| charli написа: | | ако сложа такъв и релето не работи, кондензаторут ще се зареди до 310V |  |
|
|
 |
alexandro28 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 12, 2005 7:44 Заглавие: |
|
|
С 310 волта ,релето ще го превърнеш направо в solid state relays Нещо хич не я схващам тая работа с 12 волта ,а с кондензатор 310 волта ,май наистина си прав -сложна е за нас тая работа  _________________ Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!! |
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 12, 2005 12:31 Заглавие: |
|
|
Браво на Славчо ! Той реши енда част от задачата, макар и да не знае за какво става на въпрос. Нещата не са никак сложни и не се изискват умения. Не пращам схема, за да не ми се смеете на иникалните решения на проблема. Всичко това може да се реши по уникално лесен начин, но мен лично не ме устройва. Не ви изпитвам и не ви проверявам знанията - просто реших да се посъветвам. Благодаря за менията. _________________
ЖИВОТЪТ ВСЪЩНОСТ Е НЕПРЕКЪСНАТА ЗАГУБА
Последната промяна е направена от charli на Пет Авг 12, 2005 20:09; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Авг 12, 2005 17:05 Заглавие: |
|
|
| alexandro28 написа: | С 310 волта ,релето ще го превърнеш направо в solid state relays Нещо хич не я схващам тая работа с 12 волта ,а с кондензатор 310 волта ,май наистина си прав -сложна е за нас тая работа  |
Просто от мрежовото 220V със резистори го ограничава до 12V, но ако прекъсне бобинката на релето, кондензатора ще се зареди все едно от 220V и ще се получи напрежение върху него 310-320V(aмплитудата на 220V). charli а какво друго има да се прави по схемата ? |
|
|
 |
|