| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
коце Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 15, 2005 13:41 Заглавие: Схема за захранване на СУИЧ И ХЪБ против гръмозащита |
|
|
Колеги,някой да помогне със Схема за захранване на СУИЧ И ХЪБ против гръмозащита. _________________ Костадин |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 15, 2005 19:05 Заглавие: |
|
|
Имаш точно 5 логически грешки в това изречение и въпроса ти е неразбираем?Схема на захранване ли търсиш,на защита ли,против гръмотевици или срещу гръмозащита  |
|
|
 |
коце Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 16, 2005 11:45 Заглавие: |
|
|
stoy4o,това го пишеше един приятел и какво точно е търсил и аз немога да кажа.Той,има интернет зала и доста хъбове пострадаха от гръмове.Явно е търсил схема за защита на хъбовете от гръм.Днеска аз като прочетох какво е писал и аз неможах да разбера какво точно иска. )  _________________ Костадин |
|
|
 |
dreadx Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 19, 2005 18:27 Заглавие: |
|
|
Е как какво - иска да елиминира гръмозащитата на хъб-а с подходяща противогръмозащитна схема на захранването му.. ;)
Проблемът е комплексен и не зависи само от подходящата схема за захранване, по-добре да си купи някакви по-скъпи switch-ове с вечна гаранция ако се очаква в мрежата да има проблеми свързани с мълнии. Не знам дали някакви протектори могат да спасят нещо от оборудването при определени условия, въпреки че гледах на един сайт, български такива протектори и май добре направени. Също така би трябвало двойките излишни жици от UTP-кабела да са свързани през резистори от 75oHm и кондензатор 10nF/3kV към шасито на хъб-а, но съм виждал switch-ове при които въпросните компоненти липсват, не че когато са там има сериозна защита някаква.. |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Пет Авг 19, 2005 18:32 Заглавие: |
|
|
| Най-добрата защита - кабелите под земята. По приемлив ми се вижда вариянта със кабелите FTP, които имат оплетка за разлика от UTP и тя естествено да е заземена. Може би ще има ефект. |
|
|
 |
cvetomirconev Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 20, 2005 21:57 Заглавие: |
|
|
FTP кабели със добро заземяване са най-добрият вариант. Разбира се със shielded конектори иначе ефекта е нулев. Ако мрежата е разпръсната на сравнително голяма площ е добре да се погрижи сериозно за заземяването, не само заради мрежата, а и заради компютрите.
Аз работих в един малък интернет доставчик и за критичното оборудване си бяхме забили собствен заземителен прът даже, максимално близко до шкафа с бая дебеличък многожилен кабел към него.
Вече не се занимавам с мрежи, но наскоро четох нещо което може също да ви е полезно. Става въпрос за ситуации в които оборудване защитено по някакъв начин от пренапрежение в мрежата в комбинация с лошо заземяване може да причини офазяване за кратки периоди на нулевият проводник. Като защита от такива ситуации се препоръчва използването на изолационен трансформатор (преди UPS-а ако има такъв). |
|
|
 |
dreadx Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 20, 2005 22:17 Заглавие: |
|
|
| Естествено, че лошото зануляване при оборудване предвидено за зануляване води само до повече проблеми свързани с офазяване. А по въпроса с мрежите, гледам че около мен ползват само FTP кабели (но не знам дали слагат FTP конектори) като закачат хъбовете по стълбовете за улично осветление, това обаче не спасява мрежата от гръм. Дали не е достатъчно просто да се ползват излишните жици в UTP кабела за едно общо заземяване, ако може да се свързват в обща точка и със шасито на хъб-а и захранването му тези проводници, вместо shield-a на FTP-to. Това обаче пренася проблема по-нататък - в смисъл, ако не изгори някой хъб може да изгори мрежова карта. Т.е. ако се прави такова нещо е желателно пък кабелите до крайните устройства, чиито излишни двойки проводници няма да се ползват за захранващи, да се свържат сигурно към шасито на компютъра, което би трябвало да е добре занулено. При толкова директни галванични връзки е възможно да възникнат проблеми при евентуално офазяване, но не толкова сериозни. |
|
|
 |
toltec Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 21, 2005 13:02 Заглавие: |
|
|
| И не на последно място ако излишните 4 кабела от UTP се използват за захранване на хъба , захранването то да бъде с галванична изолация ( изградено например по схема на обратен преобразувател ) . За съжаление повечето ланаджии не използват такива ... |
|
|
 |
sheki Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 25, 2005 12:33 Заглавие: мдам .. |
|
|
най - лесното решение за залата на човека е да си сложи някакъв лан протектор ... и ако няма заземяване до пц-то нека да е занулено добре .. . а иначе такива проблеми се получават когато има дълги въздушни кабели , само не разбрах ... кабела който влиза в залата му защо да влиза в хъб или суич а не в лана на Пс-то _________________ http://mikrotik-bg.net/ |
|
|
 |
|