| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Koko76 Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 18, 2005 18:44 Заглавие: toroiden traf |
|
|
imam dosta sarcewini za toroidni trafofe no nikade ne mojah da namerqa metodika za iz4islqawaneto im.Ako nqakoi moje da pomogne.  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
инж.Васил Сапунджиев Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 19, 2005 6:27 Заглавие: |
|
|
Отиди на 13-та страница от темата "Разработване на импулсен електрожен".Там имам постинг, където съм описал практическа методика. _________________ Ако човек се напъва упорито, все нещо ще излезе на бял свят! |
|
|
 |
Koko76 Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 19, 2005 10:19 Заглавие: |
|
|
| добре но мен ми трябва да сметна трансформатор за мрежово захранване 50 Hz и с мощност от 1 kW и нагоре. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Авг 19, 2005 14:49 Заглавие: |
|
|
Трябва да знаеш максималната индукция на магнитопровода. Магнитопроводите за тороидолни трансформатори са твърде разнообразни и това е проблем. Въпреки всичко можеш да опиташ да направиш трептющ кръг, но на ниска честота (не повече от 1000Хц) и да работиш по тази методика. Ако допуснеш, че пълният ток на празен ход е около 20% от номиналния, няма да сбъркаш. Иначе трябва да определиш навивките на волт по формулата n=45/(B.S).С думи, делиш 45 на магнитната индукция и на сечението и получаваш навивките на волт. Умножаваш ги по съответното напрежение и получаваш броят на навивките, като за вторичните намотки предвиждаш 5 до 10% загуби. Въобще вземи една методика за изчисление на обикновен траф и карай по нея. При определяне на сечението на магнитопровода пиши пред корена от мощността 0,6. Дебелината на проводниците се смятат по същия начин. _________________ Ако човек се напъва упорито, все нещо ще излезе на бял свят! |
|
|
 |
Koko76 Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 19, 2005 15:07 Заглавие: |
|
|
| По въпроса за методиката за обикновен траф това сам го направил и пробвал като променям коефиценти,на тоерия добре,но на практика зле много лош резултат.Аз и затова тарся методика точно за тороиди трансформатори,не се покриват с методиката на другите.То разликата идва от движението на магнитния поток.Но ще пробвам с трептящия кръг да видя какво ще се получи. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Авг 19, 2005 20:49 Заглавие: |
|
|
Предимството на тороида е, че разсейването е минимално. Изискването е и намотката да е навита равномерно, както и магнитопровода да е еднороден. За такъв случай важи формулата L=W^2/Ru. т.е. броят на навивките на квадрат, върху магнитното съпротивление. За всички останали форми, разсейването е голямо и тази формула е приблизителна. Пробвай с трептящия кръг да намериш магнитното съпротивление. Не съм го правил да нискочестотен трансформатор, но вярвам, че ще стане. Да не направят номер само загубите от токове на Фуко!
Ако магнитопроводът е лентов, няма да има проблем, но ако е от две части и се лепи, междината може да направи номер! _________________ Ако човек се напъва упорито, все нещо ще излезе на бял свят! |
|
|
 |
|