| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
valioman Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Авг 17, 2005 14:47 Заглавие: Re: регулатор на мощност за вентилатор |
|
|
| edims написа: | | някой може ли да ми каже с какво съпротивление са тези потенциометри които ги продават в магазините за компютърни части и се използват за рагулиране на оборотите на вентилаторите |
що не пробваш да си го сметнеш по един доста забравен закон ЗАКОНА НА ОМ като само ти трябват данните на вентилатора които са написани върху него и се възпозваш от формулата P=U*I ; I=U/R и т.н,  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Сря Авг 17, 2005 16:54 Заглавие: Re: регулатор на мощност за вентилатор |
|
|
| valioman написа: | | edims написа: | | някой може ли да ми каже с какво съпротивление са тези потенциометри които ги продават в магазините за компютърни части и се използват за рагулиране на оборотите на вентилаторите |
що не пробваш да си го сметнеш по един доста забравен закон ЗАКОНА НА ОМ като само ти трябват данните на вентилатора които са написани върху него и се възпозваш от формулата P=U*I ; I=U/R и т.н,  |
Губи си смисъла, той ако ще се набута да вземе ще си го премери с омметър. Въпроса е дали някой знае предварително какво е съпротивлението. |
|
|
 |
koko___ Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 19, 2005 12:20 Заглавие: |
|
|
Това за регулирането само потенциометър ли представлява или има и някаква елеметарна електроника, примерно тиристор и с помоща на потенциометъра да се регулира напрежението на управляващия електрод?????  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Авг 19, 2005 17:28 Заглавие: |
|
|
| Вентилаторите в компютъра са на постоянно напрежение и не може да са с тиристорни регулатори, но може да има електроника. Не консумират много и не пречи със потенциометър да се регулират. |
|
|
 |
kd 503 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 19, 2005 18:27 Заглавие: |
|
|
Всъщност имаше една схемичка с нпн транзистор и резистор 47ком вързан б,е или б,к помня ли това нещо увито в тиксо се търкаля в компа ми от 1,5 година и с него регулирам оборотите на захранването, удачно е ,ако искаш да спиш а компа да работи  _________________ Усилването на електрически сигнали е основен процес в радиоелектрониката!
i love massive ridiculous bass
Atlanta Georgia U.S.A. the real hip-hop ! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Авг 19, 2005 18:36 Заглавие: |
|
|
Ще ме накараш и аз да си направя Като има транзистор можеш да ползваш малък и по-високоомен потенциометър. Свързан между б-к. Може да се наложи още нагаждащи резистори между б-е и последователно с потенциометъра. |
|
|
 |
dreadx Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 19, 2005 19:42 Заглавие: |
|
|
| Ако включиш (+)-са на вентилатора към 12-те волта, а (-)-са към 5V ще се получи разлика от 7V, при което напрежение повечето вентилатори въртят с намалени обороти и са доста тихи, това върши ли ти работа? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Авг 19, 2005 20:36 Заглавие: |
|
|
Добра идея. Поне така показва уреда ми, но при голям товар може да възникнат усложнения, защото изправителните диоди на 5те волта няма да пропуснат тока в обратна посока. Не ми се правят експерименти, за да не остана без комп  |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 19, 2005 20:40 Заглавие: |
|
|
| slav4o.com написа: | | .... но при голям товар може да възникнат усложнения, защото изправителните диоди на 5те волта няма да пропуснат тока в обратна посока. ... |
Недей да пишеш подобни неща, моля. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Авг 19, 2005 21:13 Заглавие: |
|
|
| RC написа: | | slav4o.com написа: | | .... но при голям товар може да възникнат усложнения, защото изправителните диоди на 5те волта няма да пропуснат тока в обратна посока. ... |
Недей да пишеш подобни неща, моля. |
Kaкво имаш в предвид ? Ами ако няма консуматор на петте волта и включим такъв между 12 и 5 какво ще се получи  |
|
|
 |
|