|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
cvetomirconev Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 19, 2005 19:37 Заглавие: IBM G72 (6547) - Проблем с захр., диода мига, не тръгва |
|
|
Здравейте,
Имам много странен проблем с монитора си. Когато го включа диода започва да мига и релето на размагнитването да щрака, но не се чува шума от високото напрежение.
Баща ми е електротехник, но без някакъв специален опит в ремонта на монитори. Той установи, че транзистора на импулсното захранване (MTP6N60E) не получава достатъчно голям управляващ сигнал за да започне да работи.
Първоначално подозирахме регулатора (MC44603P), но след като го сменихме се разбра, че не е в него проблема. Не можахме да намерим някакви изгорели компоненти, което ме навежда на мисълта, че някаква защита се включва и схемата постоянно се рестартира. Принципът и на действие е доста сложен (за мен), а и на всичкото отгоре не знам всичките англииски термини, за да разбера добре datasheet-a. Но определено следи множество напрежения и токове и някое от тях не е наред.
Иначе захранването в момента е изцяло откачено от останалата част на схемата, защитено е по изпитана схема (с лампи ) и е натоварено с малка крушка, но все така нищо не се получава.
Дали пропускам нещо очевидно? Може ли да ме насочите къде да търся проблема? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
dreadx Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 19, 2005 19:57 Заглавие: |
|
|
| От всичко написано по-горе се разбира, че само ти си знаеш какъв модел е монитора, и че проблема не е в MC44603P. Все пак потърси дали няма проблеми и някъде другаде, примерно в ключовия транзистор за захранване на ТХО-то. После включи захранването към останалата част от схемата и мери с осцилоскоп всички изходни напрежения от захранването при включен монитор. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Авг 19, 2005 20:05 Заглавие: |
|
|
Модела е IBM G72 (6547), в заглавието на темата е.
Иначе захранването към ТХО-то го прекъснахме, за да изолираме евентуалните проблеми в него от тези в самото захранване.
Проблема вярно не е в регулатора, но явно е много тясно свързан с него. Все пак трябва да изкара добър управляващ импулс на транзистора, а той изкарва 0,5 волта през 1 секунда.
Май в крайна сметка ще го давам на сервиз, защото нямам осцилоскоп под ръка, но изпитвам силни съмнения, че някой ще се заеме по-сериозно с разучаването на работата на тази схема и евентуално ще открие проблема.
Ще глася $100 за нов, то се е видяло. Но все още ме чегърта мисълта, че е нещо елементарно, а монитора си беше бая добре иначе. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 19, 2005 20:36 Заглавие: |
|
|
cvetomirconev, последното ти решение (не за 100-те $) е по-доброто. Нещата обикновенно не са толкова елементарни колкото ни се иска да бъдат.
Ако попаднеш на подходящото място, вероятността да си спестиш "гущерите" е голяма и моя съвет е да го направиш.
Проблема си го поставил сравнително добре, но въпросната схема трудно може да бъде наречена регулатор. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Авг 19, 2005 20:53 Заглавие: |
|
|
"Mixed Frequency Mode GreenLine PWM Controller" ако трябва да сме точни
Мен ме побиха тръпки като го прочетох туй, за това рекох да си го кръстя с нещо по приятелски настроено като регулатор
Да, за сервиз ще са нещата, най-малкото защото нужната техника за ремонт на импулсни захранвания не ми се намира под ръка, а и наистина нито аз, нито баща ми е ремонтирал нещо такова като изключим по-баналните неща като гръмнал транзистор или студена спойка. |
|
|
 |
grishan Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 20, 2005 11:31 Заглавие: Монитор |
|
|
| Хоризонталното отклонение на този монитор е отделно от ТХО, така че ТХО то си е здраво ,проблема е в КСХО ,там има трансформатор който прилича на импулсен имал съм два случая с IBM. |
|
|
 |
dreadx Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 20, 2005 17:08 Заглавие: |
|
|
Добре, виж сега, не че имам опит конкретно с този модел монитор, но обикновено в мониторите хоризонталното отклонение наистина не е свързано с ТХО и освен това има второ импулсно захранване на самата платка, огледай около него дали няма някакви проблеми, за съжаление ако не разполагаш с осцилоскоп може само да гадаеш, понеже веднага ти задейства някаква защита и няма никакъв шанс да измериш каквото и да е с волтметър. Ако някой има идея какво точно се прецаква на конкретния монитор би било добре ако сподели, другото е да търсиш в google.com думичките ”repair tips" и модела на монитора. Добри хора описват от време на време разни специфични дефекти за определен вид апаратура. Намери си и схема ако има.
Сега пуснах един search в google и излезе нещо за транзистор
KSC5088 или негови аналози : NTE2324, 2SC4923, 2SC49244, 2SC5299 |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Авг 23, 2005 20:57 Заглавие: |
|
|
За съжаление няма нищо в интернет наподобяващо моят случай.
Но успяхме да локализираме по-добре проблема. ШИМ контролера следи напрежението върху една отделна вторична намотка на трансформатора, което нормално трябва да е между 10-14 V. Напрежението там обаче бързо нараства над 16 волта и защитата по напрежение се задейства. След като падне под 10 V схемата се рестартира, т.е. от там идва и мигането на индикатора на монитора което беше първоначалният симптом.
Като намалихме честотата на осцилатора до 20 kHz (нормално 40 kHz) напрежението там стана 14V. Но в този случай напреженията на работните вторични намотки бяха станали и те наполовина, например 7 V намотката беше 3.5 V и т.н.
Не мога да се сетя при какъв проблем един трансформатор може да се държи така. Все едно навивката е станала двойно по-голяма?? Някакви идеи? |
|
|
 |
grishan Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Авг 24, 2005 20:31 Заглавие: |
|
|
| Това говори за завишена консумация във вторичните вериги, която захранването се опитва да компенсира.Според мен, щом защитата не изключва веднага има елемент който си променя характеристиките ,затова трябва да се намери начин да се елиминира защитата и от там с лампа.Такива дефекти са доста трудни за локализиране. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|