| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
k.hristov Нов потребител

Регистриран на: 31 Юли 2005 Мнения: 19 Местожителство: Dimitrovgrad
|
Пуснато на: Съб Авг 20, 2005 10:35 Заглавие: Транзисторна схема на 14V за усилване по ток!!! |
|
|
Здравейте!!!
Можете ли да ми предложите възможно най простата схема как с четири транзистора за 1A да направя усилване 4A при напрежение 14V.
Нужно ми е възможно най-простата, с най малко елементи и в същото време ефективна схема!!!
Благодаря ви!!! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Съб Авг 20, 2005 12:43 Заглавие: |
|
|
| За усилване на сигнал ли или ще управляваш консуматор ? |
|
|
 |
k.hristov Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 20, 2005 14:41 Заглавие: Консуматор!!! |
|
|
Да точно така. Трябва ми за да захраня консуматор (ако трябва да съм съвсем точен 6А) от източник с ампераж 1А.
Имаш ли идея как точно да га реализирам? |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 20, 2005 14:59 Заглавие: |
|
|
| С "перпетуум мобиле" или със "Степ доун" инпулсен конвертор,но източника ти на 1 ампер трябва да го дава при напрежение поне 100 волта. |
|
|
 |
k.hristov Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 20, 2005 16:22 Заглавие: ??? |
|
|
| Би ли ми обяснил по-подробно какво точно имаш в предвид? |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Съб Авг 20, 2005 16:31 Заглавие: |
|
|
| Имам пред вид ,че мощността която ти е нужна да захранваш нещото не може да дойде от никъде.14 волта на 6 ампера са 84 вата.Импулсен конвертор понижаващ до 14 волта от источник даващ ток 1 ампер ще черпи поне 100 вата или са ти нужни 100 волта и 1 ампер за да работи такова устройство,поне така си поставил въпроса.Ако си мислиш че от истчник с напрежение 16 волта и ток 1 ампер можеш да храниш устройство,на което са нужни 14 волта 6 ампера,това може да стане с магия или с пръстена на арабела,но не и според законите на физиката. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 20, 2005 16:33 Заглавие: |
|
|
Човека иска да усили тока бре Стойчо. Той е чул някъде ,че транзисторите усилват по ток и си вика "що не го усиля този 1 ампер с няколко транзистора"
За да не се бъзикам само, бих му предложил да си вземе едно компютърно захранване, по-ефтино и от 12 волта може да тегли до 6 А. |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Съб Авг 20, 2005 18:31 Заглавие: |
|
|
Може би иска да свърже паралелно 4 транзистора по 1 А вместо един за 4А понеже има такива. k.hristov поясни за да можем да помогнем. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 20, 2005 18:51 Заглавие: |
|
|
| slav4o.com написа: | | k.hristov поясни за да можем да помогнем. |
Това са представите на питащия по въпроса:
| k.hristov написа: | Да точно така. Трябва ми за да захраня консуматор (ако трябва да съм съвсем точен 6А) от източник с ампераж 1А.
|
Вероятно k.hristov е чул някъде, че транзистора е елемент който усилва по ток и понеже разполага с източник който може да отдаде 1А (а на него му трябва 4 (май 6)А ), пита за схема с транзистори с която на въпросния (същия източник) да може да му "усили" тока.
Това разбрах аз.
И ако питащия има наистина това впредвид, то с пълна сила важи ето това което написа Stoy40:
| Цитат: | | С "перпетуум мобиле" |
И ще може да му помогне само този, който успее да го изобрети. |
|
|
 |
k.hristov Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 21, 2005 21:41 Заглавие: Извинявайте!!! |
|
|
Извинявайте за глупавото ми и безрасъдно питане...
Истината е тази:
Мой приятел ме попита как да свърже 4 транзистора по 1А за да имат усилване по ток приблизително 4 пъти. Понеже не бях напълно сигурен как се свързват 4 транзистора за да стане схема усилване по ток, ви попитах във форума.
Впоследствие като се замислих разбрах, че няма никаква логика в това, което питам.
Затова днес се видяхме и го попитах какво точно иска и за какво му трябва.
Оказа се нещо съвсем различно: на мотора му изгоряло зарядното за акомулатора. Той намерил от лека кола за 14V. Тъй като динамото му вади напрежение 50V (при високи обороти до 200V) иска да стабилизира това напрежение до 14V нормално за зареждане на акомулатора.
Тоест съвсем различно от това, което в началото съм разбрал.
Затова ви моле за извинение за за глупавото ми и безмислено питане. Извинявайте!!! |
|
|
 |
|