| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
guitman Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 22, 2005 12:29 Заглавие: Разработка на лесни за изпълнение DC/DC преобразуватели |
|
|
вижте схемата от attach-а. въпросното импулсно захранване е изпробвано и работи с честотна модулация. средната му честота е около 80-90kHz. взел съм схемата от книгата "ИНТЕГРАЛНИ СХЕМИ ЗА ЛИНЕЙНО И КЛЮЧОВО ТОКОЗАХРАНВАНЕ" на Хорст Юнгникел. опитах се на същата основа да разработя по отделно повишаващо и инвертиращо захранване но се сблъсках с проблем при следенето на изходното напрежение, така че реших да споделя проблема си с вас и да го дискутираме  _________________ home studio |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
toltec Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 22, 2005 14:32 Заглавие: |
|
|
| Правил съм схемата някога , но не можах по никакъв начин да вдигна КПД то над 50 % . Реших че недостатъците и са толкова много че не си струва да се занимавам с нея ( това беше 95- 96 г . и тогава елементната база беше по недостъпна . Сега е значително по лесно .) Един LM2575 би ти свършил много по добра работа , а е и по евтин ... |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Авг 22, 2005 20:57 Заглавие: |
|
|
идеята ми беше теоритично да разработим всички видове ключови преобразуватели, изхождайки от линейни. предпелагам че си постигнал 50% със 7805, а това е добър резултат, тъй като 7805 в линеен режим при най добият вариант неможе може да постигне 40%. ако стабилизаторът е за по високо напрежение, съответно и к.п.д.-то му ще е по високо. _________________ home studio |
|
|
 |
toltec Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 22, 2005 21:41 Заглавие: |
|
|
| Бъркаш малко . 7805 при входно напрежение 8 V има КПД около 60 % .КПД 40 % е при входно напрежение 12.5 V . Но идеята ми беше че няма смисъл да се прави нещо само заради академизма ( поне аз не мога да си го позволя - за съжаление де ) |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Авг 22, 2005 23:17 Заглавие: |
|
|
прав си, сега го сметнах че е 66%. на теб какво ти пречи тази тема? все пак съм я постнал в раздел "дъръ-бъръ", а и ако схемите са нецелесъобразни никой не е длъжен да си ги прави. аз се интересувам от тях, тъй като смятам че това ще ми даде още опит и познания и ще ми помага при някои схемни решения. _________________ home studio |
|
|
 |
инж.Васил Сапунджиев Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 23, 2005 7:35 Заглавие: |
|
|
Изпращам ти урока, който предавам по въпроса. Разбира се има доста подробности, от които нямаш тужда, но предполагам, че това няма да те обиди. Проблемът при твоята схема е, че няма хистерезис! _________________ Ако човек се напъва упорито, все нещо ще излезе на бял свят! |
|
|
 |
|