Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Проблеми с телевизор "СОФИЯ 81"
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Mitaka_gb
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Gabrovo

МнениеПуснато на: Чет Авг 25, 2005 17:22    Заглавие: Проблеми с телевизор "СОФИЯ 81" Отговорете с цитат

Здравейте,аз съм начинаещ ел.техник и искам да видя дали може да се оправи това ТВ или да си го правя на тонколона :) Значи проблема е следният:Телевизора си работеше но с много тъмна картина дори като го отворих не можах да я осветя достатъчно(май кинескопа е заминал).Както и да е след време ми изгоря BU426 и R634(този към захранването на ТХО-то).След щателна проверка на всички кондензатори,диоди,резистори и транзистори се усъмних че проблема е самото ТХО затова преди да включа ТВ-то му премахнах платката на защитата(защото не тръгваше ТВ с нея) и захранването на ТХО-то и нищо не изгоря,но след пускането на ТХО-то пак изгоряха същите работи :( Затова мисля че проблема е в него но едва ли ще купувам ново!!Моля за вашите съвети и препоръки,Благодаря Ви предварително!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла AIM Адрес
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Чет Авг 25, 2005 19:09    Заглавие: Re: Проблеми с телевизор "СОФИЯ 81" Отговорете с цитат

Mitaka_gb написа:
мисля че проблема е в него но едва ли ще купувам ново
ами значи материял за тонколони. Laughing ако е проблема в него то трябва да се замени. Освен да го пренавиеш но това е доста сложна и трудноосъществима задача. Аз поне не знам дали и как може да се пренавие.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
kaloyan
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Чет Авг 25, 2005 19:22    Заглавие: Отговорете с цитат

едва ли е тхо по скоро имаш деф. конд. кън крайния тр.
Върнете се в началото
vas
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Пет Авг 26, 2005 11:25    Заглавие: Отговорете с цитат

Дали си заслужава да се занимаваш със София 81?Ако искаш да се учиш съвета ми е да намериш някой Електрон Велико Търново на старо.Иначе ТХО за Софията мога да ти сваля от шаси, та като минаваш покрай Филибето да го вземеш. Very Happy
Върнете се в началото
Mitaka_gb
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Авг 26, 2005 11:37    Заглавие: Отговорете с цитат

Колега Кaloyan като казвате,че не е от ТХО-то бихте уточнили кои точно кондензатори имате в предвид ако може и обозначенията им(аз имам схема и няма да ме затрудни да ги погледна)Благодаря Ви все пак за бързите отгоори!Но все пак мисля че дори да е от кондензатора пак картината няма да може да се освети достатъчно защото кинескопа си е за смяна май! Sad
Върнете се в началото
Mitaka_gb
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Авг 26, 2005 11:59    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря ви колега vas за примамливото предложение да намина към вашия хубав град,но едва ли ще е скоро,а иначе аз не се занимавам по принцип със стари телевизори,но този е на един възрастен комшия и гледам да му помогна че човечеца сигурно няма да има пари за нов телевизор,а този му е единственият Sad .Иначе се занимавам от 10г. с ремонт на телевизори,касетофони и т.н.Малко ми е по-трудно да поправям всичко защото съм завършил електротехника и се налага да обмислям всяко нещо повече от завършилите електроника,но за сега се справям успешно. Smile А относно телевизорите ЕЛЕКТРОН и ВЕЛИКО ТЪРНОВО не мислите ли ,че са на същото ниво както и СОФИЯ 81 Smile Знам ги доста съм правил и от тези модели SmileИ с тях няма ссмисъл да се занимава човек според мен.Аиде отивам да правя един PROLUX.Мерси за бързия ви отговор колега
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Пет Авг 26, 2005 13:29    Заглавие: проблем с телевизор С-81 Отговорете с цитат

Здравей,понеже нищо не каза за тр. на ТХО ако е BU 208 смени му изолационната подложка и като пробваш шунтирай тиристора с мощен нискоомен резистор да не ти гори нищо.Успех.
Върнете се в началото
Mitaka_gb
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Авг 26, 2005 16:16    Заглавие: Re: проблем с телевизор С-81 Отговорете с цитат

Гост написа:
Здравей,понеже нищо не каза за тр. на ТХО ако е BU 208 смени му изолационната подложка и като пробваш шунтирай тиристора с мощен нискоомен резистор да не ти гори нищо.Успех.

Да, сменил съм транзистора BU-208, но пак изгарят BU-426 и R-634 (15E по схема), когато е включено ТХО-то. Прекъсна ли захранването му нямам никакви проблеми - нищо не изгаря.
Върнете се в началото
Fikri
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Кърджали

МнениеПуснато на: Пет Авг 26, 2005 16:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Освободи колектора на крайния транзистор и го пусни пак през лампа.Ако са кондензатори ще разбереш.ТХО на СОФИЯ 81 не гори лесно,но е възможно.Ако беше наблизо щях да ти пратя едно.При таково късо можеш и с омметър да разбереш какво е положението.А бе Митак аз на 29.08 идвам на очни в Габрово,зашо не ме потърсиш.Ще сложа едно ТХО в багажника.
Върнете се в началото
tocho
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Varna 0888 950800

МнениеПуснато на: Пет Авг 26, 2005 20:41    Заглавие: Отговорете с цитат

Колега,ако искаш да разбереш дали захранването работи нормално
направи следният номер:
След като си премахнал защитата(тиристора) откачи Д608 и моста над
диода после откачи единият край на R който захр. ТХО.
Като включиш захранването на изхода вместо 192в трябва да имаш
280-300в.Ако ги имаш захр.е добре Idea
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети