|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
sparky Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 29, 2005 11:32 Заглавие: |
|
|
Защо ти е токовия траф в първичната? Много по-лесно, просто и евтино е с резистор (или няколко в паралел).
Нали имаш current mode контрол? Защо тогава ти е междина? Current mode контрола предодвратява опасността от насищане на трафа при push-pull топологията.
Виж ако се ползва voltage mode контрол съм съгласен, че при push-pull въздушната междина може да реши проблема донякъде, но не напълно. Ще се увеличат загубите и ще падне КПД-то.
Явно докато си пишел предхия пост, аз съм качвал схемата
Колкото до регулацията на двете напрежения: Вторичната на трафа я навий от успоредни проводници, след като я навиеш ги свържи така, че да се получи с централен извод. Все едно навиваш само половината вторична, ама с двойно повече проводници, които след това свързваш по съотвения начин, за да образуват вторична с централен извод. Изходния дросел трабва да е общ и за двете напрежения (+ и -), като е навит така че да не се "карат" магнитните полета. Пак по същия начин - навиваш едновременно с двойно повече проводници, от колкото ти трябват, после ги разпределяш половината за +, а другата половина за -, като за едната половина разменяш начало и край.
Ако се навичт по този начин трафа и дросела, се получава много добра взаимна регулация на двете напрежения. Същия принцип се използва и при захранванията за PC, а и много автори посочват, че това е най-добрият метод за осигуряване на добра взаимна регулация по напрежение. Аз съм пробвал, и мога да ти кажа че ако до сега не си го правил ще се изненадаш от резултатите. _________________ Знам че нищо не знам, но някои и толкова не знаят. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Misho 605 SVti Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 29, 2005 12:05 Заглавие: |
|
|
Токов трансфоматор няма как да не използвам - предстви си целият пиков ток, който минава през него, да го пусна през резистор. Ще има загуба на напрежение, а тук всеки волот и даже част от него са от съществено значение.
Аз така и навивам трафа, двете ми изходни намотки са паралелно, и после се прави общата точка.
Виж, за изходните дросели не се бях сетил да ги обединя в един общ ферит с две намотки ... пропуск ... _________________ Peugeot е моята страст |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Авг 29, 2005 12:24 Заглавие: |
|
|
Намерих Magnetic Designer! До няколко минути ще я имам на мейла си. _________________ Peugeot е моята страст |
|
|
 |
iavor4o Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 29, 2005 12:34 Заглавие: |
|
|
| Misho 605 SVti аз намерих една руска - Программа расчета трансформатора ИБП v1.03 ...сега я разглеждам |
|
|
 |
sparky Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 29, 2005 12:40 Заглавие: |
|
|
Уф! Вярно, 120-150W се получават някъде при 60А ток.  _________________ Знам че нищо не знам, но някои и толкова не знаят. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Авг 29, 2005 12:52 Заглавие: |
|
|
| sparky написа: | Уф! Вярно, 120-150W се получават някъде при 60А ток.  |
Това и аз имам предвид. Токът е бая сериозен, първичната намотка ми е дебела колкото пръста така да се каже. _________________ Peugeot е моята страст |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 30, 2005 17:30 Заглавие: |
|
|
| Misho 605 SVti написа: | Токов трансфоматор няма как да не използвам - предстви си целият пиков ток, който минава през него, да го пусна през резистор. Ще има загуба на напрежение, а тук всеки волот и даже част от него са от съществено значение.
Аз така и навивам трафа, двете ми изходни намотки са паралелно, и после се прави общата точка.
Виж, за изходните дросели не се бях сетил да ги обединя в един общ ферит с две намотки ... пропуск ... |
Е тая загуба на напрежение не разбрах от къде ще дойде Освен ако резистора не е със силноизразен капацитивен характер...А както си и сложил 4.7 нано и 100 ома интегриращ филтър колко ще закъснее контрола на импулса? Как беше ...t=3*C*R |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|