|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Misho 605 SVti Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 26, 2005 8:00 Заглавие: |
|
|
Здравейте. Аз се завърнах след известно време отсъствие.
| grishan написа: | | Според мен импулсните захранвания не са подходящи за НЧ усилватели защото генерират много хармоници препоръчвам там където шим може да се избегне да не се прилага. |
Мисля, че опасенията ти са неоснователни. Ако едно захранване е конструирано правилно, няма да се получат смущения от неговата работа.
От друга страна работната честота се подбира да бъде над 40kHz. Моетом лично работи на 100kHz, така че не ме притеснява изобщо хармониците. Те са кратни на работната честота. Най-силният хармоник, който ти бърка в здравето, е на двойно по-ниска честота, т.е. 50kHz в моя случай, или 20kHz< когато работната честота е 40kHz.
Освен това, не случайно се използват тороидални ферити - магнитното поле е затворено изцяло в тялото на ферита, при него смущенията са най-малки.
Даже и да говоря празни приказки, показателен е факта, че има редица маркови усилватели за кола, които нямат никакви проблеми със смущения от страна на захранващия модул.
И ако все още не съм успял да те убедя, можеш винаги да си направиш захранващ модул, който да го отдалечиш от самия усилвател. Няма да имаш смущения, но ще си навлечеш проблеми с индуктивностите на кабелите, захранващи самия усилвател.
Така че не се страхувай - прави и експериментирай, и сам ще се убедиш, че резултатът ще е положителен. Няма да съжаляваш, и, както аз мисля, ще усетиш тръпката от това, че си направл нещо самостоятелно, което даже може и да работи от редица маркови и реномирани подобни изделия.  _________________ Peugeot е моята страст |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
siente Активен потребител

|
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Авг 29, 2005 10:46 Заглавие: |
|
|
Захранването на naka76 е достатъчно кадърно и интелигентно направено, определено. Моето съображение, поради което не искам да използвам 494, е основно едно - няма регулиране по ток (а при push-pull насищане на ферита поради несиметрия е възможно да се получи). _________________ Peugeot е моята страст |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Авг 29, 2005 14:35 Заглавие: |
|
|
Ами дай някаква хубава схема да направим да видим какво ще стане:)аз търсих по магазините ама няма такова импулсно каквото на мен ми трябва на 40 волта:( _________________ SiEntE |
|
|
 |

|
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Авг 29, 2005 17:15 Заглавие: |
|
|
Misho 605 SVti,мерси за схемата.но как може да се направи за да дава oт 12волта/+-40В,и имаш ли печатната платка? ))
10х _________________ SiEntE |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Авг 30, 2005 7:40 Заглавие: |
|
|
Ами просто се променят броя на навивките на вторичната намотка. С моя ферит първичната ми е от 2х3 навивки, а вторичната 2х24 навивки. За да получиш 2х40В ще ти трябват в изхода 2х15 навивки. Индуктивността на изходните дросели ще трябва да се намали малко. Защото за правилното регулиране на изходното напрежение е желателно отношението L2 към Ldrossel да бъде в рамките на 4 до 8. Като не трябва да се намалява драстично, защото именно енергията, натрупана в дросела когато транзисторите са отпушени, осигурява изходния ток когато те са запушени. _________________ Peugeot е моята страст |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Авг 30, 2005 12:48 Заглавие: |
|
|
(За да получиш 2х40В ще ти трябват в изхода 2х15 навивки)
Значи променям само вторичната?Първичната си остава 2х3?А платка имаш ли за това нещо? )
10x _________________ SiEntE |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Авг 30, 2005 13:28 Заглавие: |
|
|
Не, нямам платка. А и броят на навивките зависи и от ферита, който използваш, начина на преобразуване на напрежението, работната честота ... не е толкова просто. Трансформаторът е сърцето на захранването. Не го ли пресметнеш както трябва - няма да заработи като хората, а може изобщо да не тръгне. Така че един мой съвет - използвай схемата на naka76, тя е отработена и надеждна. Не си играй тепърва да разработваш нещо, което ти е неизвестно. Хем ще си загубиш времето, хем ще изпогориш една дузина транзистори.  _________________ Peugeot е моята страст |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Авг 30, 2005 15:36 Заглавие: |
|
|
Добре ще видя коя ще избера.Мерси все пак:) _________________ SiEntE |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|