|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Niki_el Гост
|
Пуснато на: Нед Юли 24, 2005 8:58 Заглавие: Защита QUAD-405 MK |
|
|
Искам да попитам някой знае ли дали защитата на усилвателя QUAD-405 на "Млад конструктор" работи,щото при мен не работи.Тази защита трябва ли да спаси усилвателя от късо в изхода?Според мен мощните резистори не са подбрани точно,тъй като пада върху тях при пълна мощност е някъде около 250 mV,което не може да отпуши транзисторите,които да шунтират вече крайните.Ако някой се е занимавал със защитата на този усилвател,нека даде една препоръка,ще съм много благоден  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Misho 605 SVti Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 30, 2005 8:01 Заглавие: |
|
|
Добро утро. Още не съм се събудил, та мога да объркам някоя друга буква.
Имам процедурно предлойение. У нас имам една доста стара книга - Мощни нискочестотни усилватели. Там има безумно много схеми, които не са кой знае колко претенциозни на тема качество, но със сигурност са отработени и СВИРЯТ! Кеф ти 15Вт, кеф ти 200Вт. Изкривявания от 0.02% до 0.8%. Има и схеми с MOSFET в крайното стъпало. Та си мисля дали да не взема да сканирам всичките схеми и да ги постна за благото на народа?!
Защо никой от вас не иска да си направи QUAD 606?! _________________ Peugeot е моята страст |
|
|
 |
sparky Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 30, 2005 9:42 Заглавие: |
|
|
Ми стъкми едно PDFче. Ама май малко големичко ще стане, та незнам къде ще го качим. _________________ Знам че нищо не знам, но някои и толкова не знаят. |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Авг 30, 2005 10:16 Заглавие: |
|
|
PDF-че няма да бъде, но няколко GIF-чета ще станат супер малки. _________________ Peugeot е моята страст |
|
|
 |
rusin Опитен потребител

Регистриран на: 18 Авг 2003 Мнения: 306 Местожителство: Stara Zagora
|
Пуснато на: Вто Авг 30, 2005 12:12 Заглавие: |
|
|
Stoy40
това е добро и сложно.....много чости има |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Авг 30, 2005 12:14 Заглавие: |
|
|
На мен ли ми говориш - където 75% от усилвателя ми се гради на теориите на Сухов! Аз съм го признал за гений в областта на нискочестотните усилватели. Негови решения намират приложение в редица маркови усилватели.
Искаш ли схемата, начертана на Протел?
Аз именно от него съм черпил идеи за входно стъпало, което да не се претоварва и да не шуми. От едно друго негово издание, което някой ми го отмъкна (ръчичките да му изсухнат дано), взех и доразработих съгласуващото стъпало м/у диференциалния усилвател и крайното стъпало. От трета негова публикация намерих според мен перфектната схема, която поддържа крайните транзистори винаги отпушени, та да се избегнат изкривяванията от комутацията им.
Други идеи съм черпел от едно руско издание за Hi-Fi нискочестотна техника. От там дойде идеята за защита на крайните транзистори по напрежение и по ток. Схемата за крайно стъпало, изградено от мощни MOSFET-и с компенсация на входните капацитети дойде от поредното рузко издание за приложението на мощните MOSFET-и.
После някой да ми каже, че руснаците не ги разбират тези неща. Когато бях там пред 17 години, пуснаха на пазара едно мощно стъпало Естония, отделно вървеше модул предусилвател .... майко мила, не питай как свиреха тези две устройства, свързани заедно. И за товар едни 150Вт тонколони Радиотехника ....... за мощността им може и да бъркам, но свиреха уникално!!! _________________ Peugeot е моята страст |
|
|
 |
sparky Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 30, 2005 13:01 Заглавие: |
|
|
Ми общо взето услвател като усилвател. Единственото, което го отличава от другите са защитите. Иначе нищо особено.
Даже смея да твърдя че схемното решение е поостаряло. Имам в предвид тройния общ емитер на изхода и входа през ОУ.
Но това не значи че е лош. Може и добър да е, но за самоделка е ненужно сложен (те най-вече защитите го правят сложен).
Но това си е мое мнение.  _________________ Знам че нищо не знам, но някои и толкова не знаят. |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 30, 2005 13:57 Заглавие: |
|
|
Не забравяйте,че е дизайн 80-те години на миналия век ,но просто е гениален.....ОУ то работи само с едното си рамо с голям ток (чист клас А) След него общата база е линеен усилвател по напрежение със скорост над 500 волта на микросекунда.После иде ред на обичаен тристъпален усилвател по ток.Схемата изглежда сложна,защото е начертана типично по руски,но не е така.Чарковете за едно стъпало съвременна елементна база са 45-50 лева(без захранването) защитата може да се направи с един пик процесор за 1 лев,ето ви съкратен вариант (съкращавана от мен и колега) може да ви се види по проста,но не съм я пробвал все още.А оригиналната свири просто фантастично-когато Клайдерман пипне долния регистър на пианото ми се отваря вратата на гардероба в антрето при мощност 15 вата  |
|
|
 |
sparky Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 30, 2005 14:47 Заглавие: |
|
|
Това с MOC3063 ми харесва, въпроса е дали ще работи?
Пробвал ли си го? _________________ Знам че нищо не знам, но някои и толкова не знаят. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|