|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
iavor4o Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 27, 2005 13:17 Заглавие: Измерване на линейно преместване с оптична мишка??? |
|
|
| Преди време бях мярнал такива идеи за ползване на сензор от оптична мишка из интерната и искам да попитам, дали някой е правил такова чудо, и ако да - да сподели малко впечатления. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Fikri Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 28, 2005 12:18 Заглавие: |
|
|
| Какво ще мериш и с каква точност.Иначе е възможно. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Авг 28, 2005 12:28 Заглавие: |
|
|
| Ами идеята е, че от сума време се каня да си правя малка програмна фреза. И въпреки, че двигателите ще са стъпкови, ми се ще да има и обратни връзки по положение. По принцип дават 400 dpi (т.е. 0.00635 mm) на тия сензори от евтините оптични мишки - аз имам от A4Tech, ама като ги знам колко са жълти имам едно на ум. Та затова питам дали някой е правил такова нещо, да знам има ли смисъл да си играя. |
|
|
 |
elektronchika Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 28, 2005 20:22 Заглавие: |
|
|
идейката ми се струва много добра. и аз бих искал да знам как може да се направи такова нещо  |
|
|
 |
ТоHu Гост
|
Пуснато на: Вто Авг 30, 2005 18:45 Заглавие: |
|
|
Ами може .... HP мисля произвеждат такива сензори, по специално тяхна фирма ... Alied ... или Aglient .. абе нещо такова, сега ми изкочи от ума, та много мишки ползват техни, но има и на други производители, инфо се намира, лошото е че не са много бързи... инае и аз имах такава идея за един измервателен стенд ... но точността няма да е кой знае каква ... но на мен не ми и трябваше да е особенно голяма .. |
|
|
 |
sparky Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Авг 31, 2005 10:00 Заглавие: |
|
|
Дали няма да стане по-безпроблемно със колелце, диоди и фототранзистори/диоди. от обикновена мишка? Само че трябва колелцето да се закачи на някоя ос на задвижващата система (ако има оси де).
И аз си правя фрезичка, но за момента поради липса на време съм замразил проекта. Двигателите, релсите (кръгли пръти), линейните лагери и съчмено-винтовата двойка за ос Z съм си набавил, както и минифрезичката. Остава само да стъкмя конструкцията. Идеята ми е в главата, ама... не стига време. Обратна връзка няма да правя засега. Дори да се наложи някога, общо взето лесно може да се добави, но според мен със стъпкови мотори няма смисъл, особено ако са достатъчно мощни и си направиш безлуфтови предавките.
Оптичен сензор от мишка според мен няма да свърши добра работа, защото както и да го поставиш, винаги ще пропуска по някоя и друга стъпка от време на време, и цялата работа се обезсмисля. Просто не са правени за тая цел, а да измерват относително преместване, тоест всяко следващо преместване се отчита спрямо последната позиция. Това означава натрупване на грешки.
Има оптични сензори с разграфена лентичка в струйните принтери. Ако може да се намери някой скапан биха могли да свършат екстра работа мисля. Не знам каква разделителна способност са, но като се има в предвид че има принтери с 1440dpi, а 600dpi са стандартни за повечето, мисля че почти всеки ще свърши работа. _________________ Знам че нищо не знам, но някои и толкова не знаят. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Авг 31, 2005 10:32 Заглавие: |
|
|
Ами то идеята е точно двигателите да се управляват по метода стъпка/посока. Имам един софт за целта, който обръща G или М кода в такива сигнали и ги пуска директно на принтерския порт. Това го мисля просто като подсигуряване, в случай, че двигателя не успее да направи стъпката. А на мишките колелата са 30-35 дупки и за двигател 200 стъпки например трябва да се сложат зъбни колелца.. става сложно. Тези ленти на принтерите не са лоша идея... има на този принцип сензори индустриално изпълнение, дето хващат микрометър и надолу... ама там си говорим за цифри  |
|
|
 |
sparky Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Авг 31, 2005 10:44 Заглавие: |
|
|
Те цифрите са големи (поне за електрониката), защото не е ширпотреба. Имаче като схемотехника не е кой-знае колко сложно.
Просто за да се изплати инвестицията в разработката и да се поддържат специалисти на разположение се правят огромни разходи, които трябва да се покрият.
Колкото до дупките: Има мишки и с повече дупки, освен това ако се сложат 4 датчика например, броя се учетворява. Ако се сложат две колелца с по 4 датчика - x8. 30x8=240, 50*8=400.
Датчиците са жълти стотинки. Стари мишки колкото щеш. Вярно е че става малко сложно, но е евтино за сметка на това. _________________ Знам че нищо не знам, но някои и толкова не знаят. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|