| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 05, 2005 19:39 Заглавие: Tърся схема за прецизен напреженов регулатор |
|
|
Трябва ми схема на много финен стабилизиран изправител, който да регулира напрежението в границите 0.1-2V (или по-голямо от 2V) със стъпка 0.01-0.02, т.е. трбва да е много чувствителен. Самия стабилизатор ще се захранва от друг такъв, но по-мощен - 723
Консумацията ще е около 200-300mA, но ще е добре да има запас от 500мА. Предполагам, че има такива схеми, реализирани чрез спезиализирани интегрални схеми.Благодаря. _________________
ЖИВОТЪТ ВСЪЩНОСТ Е НЕПРЕКЪСНАТА ЗАГУБА |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 05, 2005 20:10 Заглавие: |
|
|
На времето бях правил подобно нещо,само че диапазона на регулиране беше голям-примерно3-20V.За да мога да регулирам фино изходното напрежение,използвах два потенциометъра,свързани последователно.Точни стойности и подробности не помня,но ако основния потенциометър на схемата е бил 50К/примерно/,последователно на него вързах 1К.Докарвах си необходимото напрежение горе-долу с основния регулатор и после фино го настройвах с по-малкия.Резултатът беше много добър,с една забележка-по-малкият поренциометър,който използвах,бешеЖИЧЕН,ЛИНЕЕН.Такова нещо,мисля,сега трудно ще се намери,но все пак би трябвало да има в нечии архиви. _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 05, 2005 21:24 Заглавие: |
|
|
това с делителя е добра идея, но тогава изходното напрежение освен от стоиността на R ще зависи и от стойността на товарното, а на мен товарното при всички случаи ще е сравнително ниско. _________________
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Сеп 05, 2005 21:46 Заглавие: |
|
|
Не,не,може би не съм го обяснил добре.Правиш си обикновен регулируем стабилизиран изправител-примерно със 723.Сега не помня точно с какъв потенциометър се регулира напрежението,но ако той е 10К/пример!/вържи последователно на същия този потенциометър още един с много по-малка стойност-напр.100 Ома.Така ще разделиш обхвата на регулиране на две подобхвата-около 99%/за по-големия потенциометър/ и примерно 1% за малкия.Така ако целия обхват на регулиране е 20V,с големия-10К ще регулираш в границите на 19,8V,а с малкия-100 Ома ще имаш обхват около 0,2V,т.е. с него ще правиш фината регулировка.Всичко това ще става във веригата за управление на стабилизатора,а не на изхода му.Схемата е правена и работи 100%.Ако ползваш като допълнителен потенциметър такъв с още по-малка стойност,ще можеш да получиш още по-фино регулиране.Обаче,напомням пак: такива потенциометри се намират трудничко.Но не е невъзможно!  _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 06, 2005 10:45 Заглавие: |
|
|
Аз имам изграден такъв 723 и по начина по който ти казваш съм вързал потенциометър за финна настойка 1:10 (така пишело по литературата и аз го спазвам). Наистина чувствителността на настройката за голями напрежения (за малки я няма никаква) е задоволителна. Но пак опираме до проблема за ниските напрежения. 723 дава от 2-30 V, a на мен ми трябва под 2 V. В течение на обстоятелствата се зароди една подобна тема в раздел "Обща електроника". Там съм дал едно запитване до един анонимен потребител. Очаквам отговор. _________________
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Сеп 06, 2005 21:00 Заглавие: |
|
|
Аз дадох само пример.По принцип и със 723 могат да се направят регулатори от 0V,дори и за отрицателно напрежение.В случая това не е важно.Номера с двата потенциометъра върви и при другите схеми.Това,че по книгите пише отношението на двата потенциометъра да е 10:1 не значи,че не може да е примерно 100:1.Тогава вече ще имаш супер фино регулиране.дадох ти просто идея ,а не конкретна схема. _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 06, 2005 21:21 Заглавие: |
|
|
Е за това 1:10 дето го пишело по книгите съм го написал просто за пояснение, а не че подценявам твойто отношение 1:100. Когато зглобявах схемамата съвсем случайно ми изпадна подходящия потенциометър и сега констатирам какъв е резултата. Извинявай ако съм те засегнал с нещо.  _________________
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 06, 2005 21:48 Заглавие: |
|
|
| Вземи си многооборотен потенциометър.Никъде не казваш какви изисквания има схемата ти за температурна стабилност ,коеф. на стабилизация и др. Ще ти трябват и точни резистори а може би и температурно стабилизиран опорен източник.За този ток си направи най добре схема с ОУ като компаратор и мощен транзистор подобно на 723, в Комет има хубави опорни източници по 1.2 волта/150ppm. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Сеп 07, 2005 20:37 Заглавие: |
|
|
Защо да се засягам?Просто искам да ти помогна,а така като си пишем във форума могат да се допуснат грешки.Няма проблем,не се притеснявай.Във всеки случай съветите които даваме един на друг могат само да са ни от полза.Убедил съм се,че човек винаги има какво да научи.Това с многооборотния потенциометър е супер идея,лошото е че такива потенциометри са рядко срещани и скъпи.Ако има от къде да го вземеш,това е най-добрият вариант. _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 07, 2005 20:58 Заглавие: |
|
|
| Виж в Амета за многооборотни,в краен случай може да пригодиш тример от руските, или от Комет, има на Bourns 25 оборотни по половин долар. |
|
|
 |
|