Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

използване на 2 усилвателя като 1
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Сеп 08, 2004 5:58    Заглавие: мостово свързване Отговорете с цитат

Виж тук http://sound.westhost.com/project14.htm ,така трябва да свържеш входовете на двата усилвателя,а колоните между двата активни изхода на същите. Успех!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Motorbreath
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Юни 09, 2005 21:08    Заглавие: Re: НЕ Е ПРОБЛЕМ Отговорете с цитат

MITASHKI написа:
Ака имаш примерно TDA7294 или TDA7293 в списание Електрон брой 10-12/1997 и брой 7-8/2002 има публикувани схеми и описание.И двете схеми съм правил.С TDA7293 мостово свързване (както искаш) извадих точно 220W синус на 16 ома товар .Препоръчвам нея.Не съм очаквал такъв добър звук.

Тези схеми и описания от списанието предполагам ги имаш.Та имаш ли възможност да ги сканираш и качиш някъде?Все пак не ми се поръчва цяло списание само заради една схема. Very Happy Също така от къде мога да си купя тази прословута TDA7293?Имам захранване +-45V и предполагам ще е идеално за нея,все пак абсолютният МАКС на захранващото напрежение за интегралата е +-60V.
kalin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Сеп 03, 2005 21:42    Заглавие: Отговорете с цитат

дайте точна схема за свързване на 2 Quad-a MK и този инвертер за който говорите
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
sparky
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Сеп 03, 2005 22:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
С TDA7293 мостово свързване (както искаш) извадих точно 220W синус на 16 ома товар .Препоръчвам нея.Не съм очаквал такъв добър звук.

TDA7293/94 е пълно дърво. Въпреки че е по-добра пт много други, пак си остава такова. Ако искаш нещо просто колкото TDAто, но значително по-лачествено си вземи LM3876 или LM3886, или някоя друга от тази серия. При пълна мощност им дават 0.1% изкривявания, за сравнение за TDA7294 - 10% при пълна мощност.

Иначе те съветвам да си спретнеш някой читав дискретен усилвател - хем ще научиш повече, хем ще е по-добър.

Виж например http://sound.westhost.com/project3a.htm
sparky
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Сеп 03, 2005 22:27    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
дайте точна схема за свързване на 2 Quad-a MK и този инвертер за който говорите

Ми направи си буфер с един инвертиращ и един неинвертиращ операционни усилвателя, наприме ne5532. Към единия изкод включваш единия усилвател, а към другия - втория усилвател. После колоната между активните изходи на двата усилвателя. Не казвам че това е най-елегантното решение, обаче работи с почти всякакви усилватели.

Ако усилвателите са правени за 4 ома товар, ще можеш да използваш така направената система без преработка и на същото захранващо напрежение само за 8 ома, защото в противен случай ще думнат транзисторите. А ако са предвидени за 8 омов товар, ще можеш да я ползваш за 16 ома, Или при по-ниско захранващо напрежение, или при по-слаб вхиден сигнал. При всички положения забравяш за 4 омов товар, без усилвателите да трябва сериозно да се преправят.
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Нед Сеп 04, 2005 14:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Значи ако се вържат мостово двете стъпала,имайте предвид че мощността се вдига 4 ПЪТИ,ако се ползва същия товар.Тук всичко зависи от крайните транзистори -дали ще устискат на напъна!Затова се препоръчва, ако отделните стъпала работят примерно на 4 Ома,след мостово свързване товарът да се увеличи ДВА ПЪТИ!-т.е. да стане 8 Ома.И още нещо много важно-добре е сигналът за второто стъпало да се инвертира примерно с един ОУ,свързан като инвертор с Кус.=1,но тогава ЗАХРАНВАНЕТО НА ТОЗИ ИНВЕРТОР ТРЯБВА ДА СЕ ВКЛЮЧИ ПРЕДИ ЗАХРАНВАНЕТО НА УСИЛВАТЕЛЯ!Или още по-добре-изобщо да не се изключва,т.е. да е вързано директно към мрежовия кабел!

sparky,sorry за тафталогията!Просто поста ти ми е убягнал и аз кото голям умник писах почти същите неща като теб.Извинявай още веднъж!

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Нед Сеп 04, 2005 17:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Но ако нямате 8ом 400 W и сте решили да свържете два говорителя 4ом 200 W последователно, си помислете има ли смисъл от мостово свързване след като могат да работят по отделно. Idea
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
kalin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Сеп 04, 2005 21:09    Заглавие: Отговорете с цитат

напълно ме разобедихте
Smile
реших да си направа 2 усилвателя quad MK и 2 говорителя за тях Smile
а според вас ако усилвателя е направен добре каква реална мощност може да извади
Върнете се в началото
californieca
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Сеп 06, 2005 17:46    Заглавие: Отговорете с цитат

slav4o.com написа:
Е на теория е така ама на практика май не е Rolling Eyes защото в статията за НЧУ с 741 пише мост от два 100W-атови давал 250-300 W,се пак при 2 пъти по високо U и тока е два пъти по-голям(както и консумацията) и крайните може да ги озори Very Happy лекинко да изпушат Very Happy

тази схема е от едно време,така 4е малко ме самнява,помисли за по савремени ре6ение,не6то нета ми се ебава и не мога да ка4вам никакви картинки да ти пратия това онова,опитах се да ти пратия не6то на e-mail-la но не става,там за 7805 за което ти писах Crying or Very sad
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети