|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
mir4o Активен потребител

Регистриран на: 16 Авг 2005 Мнения: 64 Местожителство: Пловдив/Царево
|
Пуснато на: Чет Сеп 08, 2005 16:22 Заглавие: |
|
|
Определено има голяма разлика м/у тези 2 неща, най-малкото те НЕ ВЪРШАТ ЕДНА И СЪЩА РАБОТА! Ако искаш да си направиш събуфер, първо ти трябва филтър, а след това можеш да помислиш и за дефазатор... Само да имаш време и желание
Разбира се, че въпросът ти не е срамен, а и е зададен точно на място! Добре че си се сетил за това, та и аз да си изясня нещата по темата Никой не се е родил научен... _________________ По добре мълчи и нека те мислят за тъп от колкото да проговориш и да разсееш съмненията... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 08, 2005 16:34 Заглавие: |
|
|
Аз не че съм се сетил, ама ми стана интересно за какво аджаба се слага този кросовер, защо пък точно това а не филтър. Друг учасник беше дал руски сайт с активни филтри. Тогава ми се стори, че нещата не са в ред . Тогава прочетох темата в sound..., а не че съм бил знаещ. _________________
ЖИВОТЪТ ВСЪЩНОСТ Е НЕПРЕКЪСНАТА ЗАГУБА |
|
|
 |
mir4o Активен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 08, 2005 16:45 Заглавие: |
|
|
Е, сега всички сме малко по-знаещи от преди, дано да сме били полезни на Ивчо, все пак темата е негова
А поне според моите скромни знания по английски, "crossover" = "филтър". Поне от сайтовете, в които съм бил съм останал с такова впечатление  _________________ По добре мълчи и нека те мислят за тъп от колкото да проговориш и да разсееш съмненията... |
|
|
 |
iavor4o Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 08, 2005 17:31 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Wikipedia:Audio crossovers are a class of electronic filters designed specifically for use in audio applications, especially hi-fi. A commonly used dynamic loudspeaker driver is incapable of covering the entire audio spectrum all by itself. Thus, crossovers serve the purpose of splitting the audio signal into separate frequency bands which can be handled by individual loudspeaker drivers optimised for those bands. |
За неговорящите английски :
Аудио кросоувърите са клас електронни филтри, създадени специално за аудио приложения, предимно Hi-Fi. Най-често използваните високоговорители не са в състояние да покрият самостоятелно целия честотен диапазон. Поради тази причина кросоувърите се използват за разделянето на аудио сигнала на отделни честотни ленти, които да се възпроизвеждат от отделни високоговорители, проектирани за съответните честоти.
Надявам се да съм внесъл малко яснота  |
|
|
 |
Iv4o_M Активен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 08, 2005 18:16 Заглавие: |
|
|
| SVA-BG написа: | | http://sound.westhost.com/project103.htm |
хора погледнете това е сложил SVA-BG като линк за crossover т.е. прословутия project103 _________________ Iv4o_M |
|
|
 |
Iv4o_M Активен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 08, 2005 18:19 Заглавие: |
|
|
| mir4o написа: | Аз съм правил една още по-лесна схема:
http://www.bluesmobil.com/shikhman/arts/subfil.htm#subfil01
Разбира се, определено не е по-добра от тази, която ти е дал SVA-BG, но работи много добре, като се има предвид колко е проста, може да се направи дори и на експериментална платка и се захранва от еднополярно напрежение 12 в. По-надолу в линка има и по-сложни схеми, ако искаш нещо по-трудно и по-добро, разбира се  |
а това хора е коментара на друг човек които е дал и др схема
определено се обукрах и сега нз коя от 2-те схеми да права но определено разбрах че 1то не е кроссовер а е дефазира кажете ми как да кача картинка да ви покажа друга схема да видите дали пак онова е кроссовер че определено вече незнам коя схема да права;)  _________________ Iv4o_M |
|
|
 |
mir4o Активен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 08, 2005 18:37 Заглавие: |
|
|
Трябваше да променя поста си, след като се разбра, че схемата на SVA-BG е дефазатор, но просто изключих. Просто в първия момент, когато я видях си помислих, че е филтър, без да обърна внимание дори на заглавието "Phase controller". В крайна смека, поста ми, който си цитирал е грешен (и по-скоро изречението, в което казвам, че проект 103 е по-добър от линка, който ти пратих. Всъщност те не могат да се сравняват, защото са 2 различни неща.).
1.Ако искаш филтър (crossover) - можеш да използваш първата схема от линка, който съм ти дал.
2.Ако искаш дефазатор (phase controller, RU: фазовращатель), можеш да използваш проекта (103).
3.Ако искаш филтър+дефазатор поразгледай другите схеми в http://www.bluesmobil.com/shikhman/arts/subfil.htm#subfil01 _________________ По добре мълчи и нека те мислят за тъп от колкото да проговориш и да разсееш съмненията... |
|
|
 |
SVA-BG Активен потребител

Регистриран на: 22 Май 2005 Мнения: 83 Местожителство: Горна Оряховица
|
Пуснато на: Пет Сеп 09, 2005 11:57 Заглавие: |
|
|
| извинявам се грешката е моя това вече трябва да свърши работа http://sound.westhost.com/project08.htm само без филтъра за високите освен ако не ти трябва и тои или направо разгледай http://sound.westhost.com/projects-3.htm и си избери нещо а този проект 103 е не само инвертор а и може да регулира фазата на сигнала което е хубаво при повече от един бас защото в затворени помещения се получават измествания на фазата на единия спрямо другия и от там баса се "убива " а с корекция на фазата на единия бас може да се избегне този неприятен ефект... поне така мисля аз |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|