Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

за климатик
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
fikret
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Сеп 08, 2005 18:52    Заглавие: Отговорете с цитат

А какво би станало ако външния топлообменник бъде поставен във вода която е да кажем от кладенеца в двора и температурата на водата в нея зимно време е13 градуса а лятно време 15 градуса.С колко би се повишила ефективността на климатика като се вземе предвид енергията за изпомпване на водата.Такава система съм виждал на Пловдивския панаир но беше промишлено изпълнение и беше доста скъпо.Фирмата разработила системата мисля че се казваше ТЕлби инженеринг.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
batPepo
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Сеп 08, 2005 20:57    Заглавие: Отговорете с цитат

fikret написа:
А какво би станало ако външния топлообменник бъде поставен във вода която е да кажем от кладенеца в двора и температурата на водата в нея зимно време е13 градуса а лятно време 15 градуса.С колко би се повишила ефективността на климатика като се вземе предвид енергията за изпомпване на водата.Такава система съм виждал на Пловдивския панаир но беше промишлено изпълнение и беше доста скъпо.Фирмата разработила системата мисля че се казваше ТЕлби инженеринг.

Става супер, разбира се температурните разлики са по-големи и кладенецатрябва или да е много голям за да не замръзне или да потопиш топлообменника в хваната подземна река.Определено ефективноста скача много.Подобни термопомпи хората ползват отдавна.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
fikret
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Сеп 09, 2005 5:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Смисъла на идеята беше следната: външния топлообменник да бъде поставен в съд с вода който ще е постоянно пълен до определено ниво и повишаването му ще води до изтичане на вода в канализацията.Другият край на съда ще бъде свързан с тръби и помпа към кладенеца а помпата ще се включва когато температурата падне примерно под 8 градуса зимно време и се качи над 20 градуса лятно време.Не можах да проумея в какъв смисъл казваш " разбира се температурните разлики са по-големи " ,а пък аз мисля че климатика работи по ефективно когато температурните разлики м/у стайната и външната околна среда са по малки,а може и да не съм прав.Според мен смисъла на термопомпата е следната:понижаването на температурата на един литър въздух с 5 градуса може да се компенсира с повишаването на 5 литра въздух с 1 градус.А ако заместим въздуха с вода който има многократно по добри качества на топлоносител и топлопроводник,ме води на мисълта че идеята не е лоша,разбира се може и да не съм прав.Що се отнася до дебита на вода от кладенеца, аз за друго не го ползвам, освен лятно време да измия колата и тротоара на улицата, но съм оставял помпата да работи денонощно и водата не е намалявала.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
Страница 4 от 4

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети