|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
fikret Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 08, 2005 18:52 Заглавие: |
|
|
| А какво би станало ако външния топлообменник бъде поставен във вода която е да кажем от кладенеца в двора и температурата на водата в нея зимно време е13 градуса а лятно време 15 градуса.С колко би се повишила ефективността на климатика като се вземе предвид енергията за изпомпване на водата.Такава система съм виждал на Пловдивския панаир но беше промишлено изпълнение и беше доста скъпо.Фирмата разработила системата мисля че се казваше ТЕлби инженеринг. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
batPepo Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 08, 2005 20:57 Заглавие: |
|
|
| fikret написа: | | А какво би станало ако външния топлообменник бъде поставен във вода която е да кажем от кладенеца в двора и температурата на водата в нея зимно време е13 градуса а лятно време 15 градуса.С колко би се повишила ефективността на климатика като се вземе предвид енергията за изпомпване на водата.Такава система съм виждал на Пловдивския панаир но беше промишлено изпълнение и беше доста скъпо.Фирмата разработила системата мисля че се казваше ТЕлби инженеринг. |
Става супер, разбира се температурните разлики са по-големи и кладенецатрябва или да е много голям за да не замръзне или да потопиш топлообменника в хваната подземна река.Определено ефективноста скача много.Подобни термопомпи хората ползват отдавна. |
|
|
 |
fikret Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 09, 2005 5:20 Заглавие: |
|
|
| Смисъла на идеята беше следната: външния топлообменник да бъде поставен в съд с вода който ще е постоянно пълен до определено ниво и повишаването му ще води до изтичане на вода в канализацията.Другият край на съда ще бъде свързан с тръби и помпа към кладенеца а помпата ще се включва когато температурата падне примерно под 8 градуса зимно време и се качи над 20 градуса лятно време.Не можах да проумея в какъв смисъл казваш " разбира се температурните разлики са по-големи " ,а пък аз мисля че климатика работи по ефективно когато температурните разлики м/у стайната и външната околна среда са по малки,а може и да не съм прав.Според мен смисъла на термопомпата е следната:понижаването на температурата на един литър въздух с 5 градуса може да се компенсира с повишаването на 5 литра въздух с 1 градус.А ако заместим въздуха с вода който има многократно по добри качества на топлоносител и топлопроводник,ме води на мисълта че идеята не е лоша,разбира се може и да не съм прав.Що се отнася до дебита на вода от кладенеца, аз за друго не го ползвам, освен лятно време да измия колата и тротоара на улицата, но съм оставял помпата да работи денонощно и водата не е намалявала. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|