Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

електронен ~трансформатор~ 220 - 12в

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Гост

МнениеПуснато на: Съб Сеп 10, 2005 15:00    Заглавие: електронен ~трансформатор~ 220 - 12в Отговорете с цитат

Не открих кавичките .Та изгърмя ми едно от ония устройства дето изпълняват роля на траф за лампичките по спотовете на 12 волта.От едната страна на платката монтажа е класически но от другата е повърхностен и не се виждат никви стойности .Някой имали идея за схемата на това чудо
Върнете се в началото
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Сеп 10, 2005 15:38    Заглавие: Отговорете с цитат

кво да ти кажа .... схеми за такова нещо - безброй. като за начало има поне 10 често използвани топологии, а оттам - всеки си слага по нещо.

- за каква мощност е това устройство?
- колко струва ново такова? - понякога ремонтът може да е сложен и изисква доста опит точно в тази област...

а ако все пак си решил ти да го ремонтираш - дай някакво описание на схемата за да те насочим къде да търсиш проблема.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
iavor4o
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Съб Сеп 10, 2005 17:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Повечето такива, дето се продават са турски (нищо, че пише филипс-милипс Smile ) и са сглобявани по схемата едно-към-гьотере. Та по-добре иди си купи нов траф, че като ги знам как греят като са нови, не знам дали няма да се запалиш след евентуален ремонт.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Гост

МнениеПуснато на: Съб Сеп 10, 2005 20:43    Заглавие: Отговорете с цитат

То е ясно че не става да се ремонтира ,но имрулсното му трафче много лесно може да му се донавият различни вторични ,а това ми звучи примамливо.Има ги с най-различни мощности 60 до 300 ват не см много сигурен за втората.Но пак ако му бодна някакво бързо грецче .Та за това мие интересна схемата на тез животинки колко са стабилни и т.н.
Върнете се в началото
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Сеп 11, 2005 10:35    Заглавие: Отговорете с цитат

фактът, че ти е изгърмял трябва да ти говори, че не са много стабилни... естествено зависи колко е "турско".

идеята със вторичната намотка е възможна, стига наистина да имаш достатъчно място на макарата и да стане достатъчно лесно (правил съм такова нещо без да разтварям феритите и си беше малко като кръжок по "шев и кройка" - неприятна работа).
Пренавиваш вторичната (НЕ ПИПАЙ ПЪРВИЧНАТА), сменяш изправителите - намираш си бързопревключващи (fast recovery) за напрежение поне 2.5 пъти на желаното изходно - има ги мисля до 200 волта широкоразпространени, за повече - май стават скъпички, сменяш електролитните кондензатори и евентулно може да се наложи и дроселите - зависи колко далече ще бягаш от заводското напрежение, сменяш резисторите на обратната връзка да бъде за новото напрежение и така нататък....

ама след тази цялата операция бая трябва да се постараеш за да искаш добре стабилизиран изход....
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
IGBT
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Стара Загора

МнениеПуснато на: Нед Сеп 11, 2005 10:35    Заглавие: Re: електронен ~трансформатор~ 220 - 12в Отговорете с цитат

Anonymous написа:
От едната страна на платката монтажа е класически но от другата е повърхностен и не се виждат никви стойности .
минаваш елементите с едно памуче и някъв разтворител(пробвай с лакочистител)би трябвало да стане аз имах едно импулсно с такива елементи и като ги минах и си пролича.Успех Smile
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Сеп 11, 2005 10:39    Заглавие: Отговорете с цитат

за резисторите - ок, за транзисторите - по двубуквения код евентуално също ще ги разбереш, ама ако ми кажеш какво правиш с SMD кондензаторите .... Wink
Върнете се в началото
iavor4o
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Нед Сеп 11, 2005 10:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Сега изрових един траф у нас пише Осрам на него Very Happy вторичната дирктно отива на луните, няма изправяне няма дяволи. Иначе отпред има smd-та ама нищо особено - филтрирането и гасящите диоди са обикновени, а ключовете и управлението им на smd... ама схеми 1001...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети