| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Dalgia Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 11, 2005 23:19 Заглавие: |
|
|
На помпата и е все тая дали е синусоида или правоъгълник.UPS за 80 лева + 14$ да му отрежат някаква защита който се занимава с тези устройства ако иска да ни светне за защитата .Пробвал съм с модели от 2000год. нямат такива проблеми.Аз използвам тази схема.Правил съм я над 20 пъти и работи безотказно(някой вече 3та година).Най лесно става с траф от старите монитори за павец8.2Х86 навивки за нашия случай първична.
Сега почвам у/во с АИМ (амплитудно импулсна модулация) като по този начин се описва синусоида.Ако направя нещо ще пиша.Притеснения от сорта "ама помпата е с кондензатор" да не ви плашат всичко си работи нормално.Някой се притесняваше за ключа на помпата : чрез него се променя мощноста т.е от статора излизат много изводи примерно през 50 навивки с превключването им се увеличава мощноста на помпата.За отопляване на 200М2 е необходимо 30W значи най ниската степен на помпата. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Dalgia Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 11, 2005 23:23 Заглавие: |
|
|
| Нещо ми изчезна прикачения фаил та ето го тук: |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 11, 2005 23:35 Заглавие: |
|
|
то хубаво се описва синусоида с АИМ, но ако правилно съм те разбрал върха на импулсите се прави в линеен режим за транзисторите? _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
Dalgia Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 12, 2005 0:04 Заглавие: |
|
|
Не.На транзисторите се подават импулси които комутират различни намотки от трафа.След това има изглаждащ дросел.Значи ако изчисленита намотки са 86 то това е за 200волта.Когато почнат да се изреждат намотките 86/110/130 то напрежението ще се получи примерно
220/180/120волта после изреждаш намотките по обратен ред.Т.е. ако
определиш единия полупериод с с 5 импулса Х 50 херца=250Hz значи с тази честота ще ти работят транзисторите.Това е носеща честота и дросела е необходим за да я премахне и да изглади получените пулсаций на изхода. |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 12, 2005 0:05 Заглавие: |
|
|
аха!
съгласявам се. интересно е ама много намотки ще стане...
а ти мислил ли си по мойто предложение по-горе? _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
Shemet@ Гост
|
Пуснато на: Пон Сеп 12, 2005 8:17 Заглавие: Mda ama ne |
|
|
| Dalgia написа: | На помпата и е все тая дали е синусоида или правоъгълник.UPS за 80 лева + 14$ да му отрежат някаква защита който се занимава с тези устройства ако иска да ни светне за защитата .Пробвал съм с модели от 2000год. нямат такива проблеми.Аз използвам тази схема.Правил съм я над 20 пъти и работи безотказно(някой вече 3та година).Най лесно става с траф от старите монитори за павец8.2Х86 навивки за нашия случай първична.
Сега почвам у/во с АИМ (амплитудно импулсна модулация) като по този начин се описва синусоида.Ако направя нещо ще пиша.Притеснения от сорта "ама помпата е с кондензатор" да не ви плашат всичко си работи нормално.Някой се притесняваше за ключа на помпата : чрез него се променя мощноста т.е от статора излизат много изводи примерно през 50 навивки с превключването им се увеличава мощноста на помпата.За отопляване на 200М2 е необходимо 30W значи най ниската степен на помпата. |
Не съм много съгласен с теб че и е все тая все пак е някаква индуктивност и ако полваш импулсен преобразовател направо ще го прецакаш с мпулсите които връща помпата и няма да работи така както от мрежово захранване
Ако ползваш от онези старите UPS-и те имат обикновен траф 24-220 или 12-220 със средна точка от към ниското напрежение, и пак вадят правоъгълно напрежение на изхода си , а колко харчат на празен ход не питаи и кпд-то им е отвратително зле , затова издържа със собствена батерия по 10 мин а и на изхода напрежението ако го мернеш е 180 В
Така че даите да подкараме идеята на човека как да се реализира  |
|
|
 |
fikret Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 12, 2005 9:25 Заглавие: |
|
|
| Ако някой беше измерил въртящия момент, шума и вибрациите които се получават при работа на асинхронен двигател със синусоидално и с правоъгълно напрежение щеше да разбере защо честотните преобразуватели за управление на скоростта на асинхронни са толкова скъпи.Правоъгълното напрежение което се получава на изхода на UPS или на трансфертера независимо дали е на стъпала или чист правоъгълник съдържа в себе си множество хармоници които са с висока амплитуда и за двигателя който е една индуктивност въртящото се магнитно поле което трябва да се получи вследствие на протичане на ток със синусоидална форма вече не е въртящо а е пулсиращо.Затова в честотните преобразуватели синусоидата я формират с къси правоъгълни импулси които са с различна честота в зависимост от това коя част на синусоидата формираме. |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Пон Сеп 12, 2005 15:04 Заглавие: |
|
|
| Колеги мисля че много задълбочихте проблема! Човека иска да си завърти помпата която е мах.60w Даите му някоя по проста схема(някаде в темата имаше линкове).Със такава моита помпа работи 2г.без проблем.А колкото до 4а. Трафа е 2 по 10в 200w Само сам преработил краините тр. защото нямах оригинални руски. |
|
|
 |
Dalgia Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 12, 2005 21:05 Заглавие: |
|
|
| Anonymous написа: | | Колеги мисля че много задълбочихте проблема! Човека иска да си завърти помпата която е мах.60w Даите му някоя по проста схема(някаде в темата имаше линкове).Със такава моита помпа работи 2г.без проблем.А колкото до 4а. Трафа е 2 по 10в 200w Само сам преработил краините тр. защото нямах оригинални руски. |
Ей най на края някои да каже право куме в очите.Човека настина иска
да си захрани помпата на котела за някакъв си евентуално един час
докато няма ток.Става въпрос за някакви си не 60 а 30 вата.И пак ви казвам че помпата си работи и на правоъгълни импулси.Ако толкова много държите на синусоида жземете един чип 8038 на МАХ и ползваите синусоида към крайните транзистори.Дето се вика и две TDA2050 в мостово вързване ще ги искарат през повишаващ траф.С два акумулатора
12волта 7амперчаса ще работят.И какво като е синусоида. Това са 30 вата а не 300.Чудо голямо като КПД ти е 60-65%.Само за помпа наистина няма смисъл от сложни схемни изпълнения.Частите ще ударят 50-60 лева
+време за работа. |
|
|
 |
инж.Васил Сапунджиев Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 13, 2005 16:44 Заглавие: |
|
|
Изпращам ти урока за ШИМ. Там е написана истината за твоя проблем. Остава да добавиш крайно стъпало, което за тази мощност може да е и комплементарна двойка. Можеш да използваш и крайно стъпало за нискочестотен усилвател в интегрално изпълнение, но обезателно в ключов режим. _________________ Ако човек се напъва упорито, все нещо ще излезе на бял свят! |
|
|
 |
|